Matlab Ne Kadar Gerekli

krcsamet28

Katılımcı Üye
Katılım
1 Şub 2014
Mesajlar
618
Puanları
56
Merhaba arkadaşlar herkese kolay gelsin. Bir konu kafamı kurcalıyor. Başlıkta belirttiğim gibi matlab Elektrik Elektronik için olmazsa olmaz mı? Matlab'ın ne işe yaradığına dair hiç bir bilgim yok. Matlab öğrenmek bana ne katar. Nerelerde kullanabilirim. Artıları eksileri nelerdir. Bu konular hakkında bilgisi olanlardan cevap bekliyorum arkadaşlar.
 
Mühendislik öğrencisi iseniz okulda lazım olur. Meslek hayatı için soruyorsanız sürekli kullanmanız da gerekebilir, hiç işinize yaramayadabilir.

Saygılar...
 
Sayin @-Acemi- Bey in soylediklerine ilaveten;

1- MATLAB i GUI yazilimlarinda kullanabilirsiniz , bazi ulkelerde bilmek sarttir.
2- Bizim ulkemizde AR-GE de cok yaygin degil bildigim kadariyla , fakat AR-GE sektorunde cok onemli bir program bence.
3- Modelleme ve Simulasyon yapabilirsiniz, boylece tasarladiginiz dizayninizin test asamalarini gorebilirsiniz ve daha fazla cogaltilabilir.

Bence MATLAB / SIMULINK cok cok onemli bir program ozellikle AR-GE sektorunde...Kendinizi ozellikle AR-GE de gelistirmek istiyorsaniz MATLAB/SIMULINK i cok iyi ogreniniz bence. Tesekkurler...
 
Cevaplar için teşekkürler.
Öncelikle mühendis değilim Elektrik teknisyeniyim. CCS C, C#, PHP, JavaScript, SQL dillerini kendime yetecek kadar biliyorum. İşimde AR-GE ile bi ilgim yok, AR-GE için öncelikle birşeyler bilmek gerekir, ben elektrik-Elektronik konusunda çok şey bildiğimi zannetmiyorum. Kendi çapımda küçük yazlımlar geliştiriyorum. Yazılım geliştirme, otomasyon ve haberleşme konularında hedeflerim var. Benim öğrenmek istediğim şey otomasyon ve haberleşme sistemlerinde matlab ne kadar işime yarar?
 

Cok kisa yazmaga calisacagim ;

Otomasyon cok genis kapsamli bir dal. Sürücüler, Sensörler, pnömatik ekipmanlar.... konularinda da bilginizin olmasi gerekir . Bu konuda calisabilmek icin Kontrolunuzun da iyi olmasi gerekir. Geri beslemeli kontrol kuramını da bilmeniz gerekir. Analog sinyallerle çalışacağın durumlarida bilmeniz sart, kontrolörlerin degerlerini atmasyon yaparak verip, sistem üzerinde deneyrek ve yanılarak ayar yapmaya çalışanlar sistemlere zarar verirler. Ayrık sistem tasarımı ve mikroişlemci tabanlı sistemler bilgisi ile veri haberleşmeside ister. Tarama zamanları PLC'lerde ve design edilen programlarin ne kadar sürede taranacagi da onemlidir. Bilimsel olarak yola cikmak daha mantiklidir. Siemens Simatic S7 PLC programını ve WinCC Scada Programlarini ve benzeri diger programlari ogrenirseniz ve MATLAB'ı da ogrenip bunlara ilave ederseniz o zaman gercek bir OTOMASYONCU olunabilir diye dusunuyorum ben, tabii zamanla taslar yerine oturacak. Tesekkurler...
 
Tek başıma ilerlemeye çalışıyorum. Takıldığım yerde sorup öğreneceğim kimse yok çevremde. Nereden başlayıp hangi yol üzerinden nereye gideceğime dair yol haritam yok. Bu sebeple ilerlemekte sorun yaşıyorum. Şimdiye kadar kumanda devreleri kurmakta hiç sıkıntı yaşamadım. Sensörler, Pnömatik ekipmanlar, Sürücüler vs. gibi cihazların datasheet dosyalarını okumam çoğu zaman onları kullanabilmem için yeterli oluyor. Geri beslenmeli kontrol hakkında biraz bilgi sahibiyim. Analog/Dijital sinyal işlemede sıkıntı yaşamıyorum. Tek kötü yanım bir şeyi öğrenmem için görmem yetmiyor, neden sonuç ilişkisine ve matematiksel hesaplamalara ihtiyaç duyuyorum ancak yeterince kaynak bulamıyorum. PLC programlama konusunda bilgim çok fazla değil ama biraz üzerinde durursam kısa sürede öğreneceğime inanıyorum. Tabi yaş artık 28 oldu ve bu yaştan sonra bazı şeyleri öğrenirken işime yarar mı yoksa zaman kaybı mı diye sorgulamaktan kendimi alamıyırum. Bu sebeple burada siz işin ehli kişilerden bilgi almak istedim. Zaman ayırıp yardımcı olduğunuz için teşekkürler
 

Genel olarak mühendislik için matlab çok hantal o yüzden tavsiyem Labview...
 

Matlab, fonksiyonlarını iyi kullandığınız sürece özellikle akademik çalışmalarda son derece faydalı bir program. Matlab ile haberleşebilen analog ve dijital giriş portlarına sahip bir kart yardımıyla Matlab üzerinde istediğiniz herşeyi yapabilirsiniz. Tabi bireysel olarak Matlab'da bunu yazmak zor değil, ancak piyasada bulunan ve kabul görmüş sistemler ile haberleşmesi gerekirse programı yazmaya uğraştığınız kadar birde bununla uğraşmanız gerekecek.

Hobi olarak kendini geliştirme açısından bakarsak çok işinizi görebileceğini söyleyebilirim. Farklı sensörler edinerek merak ettiğiniz ufak çaplı deneyleri bile yapmanız mümkündür.

En basitinden gerçek zamanlı grafik çizerek bir bardak çayın bardağa doldurulduktan sonraki sıcaklığının değişim eğrisini çizmeniz son derece kolaydır.

Saygılar.....
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…