Meger cihazıyla akım gerilim trafosu izolasyon testi nasıl yapılıyor.

eysindasha

Üye
Herkese merhabalar. Kazasız belasız çalışmalar diliyorum.

Elimde 5000 v Kyoritsu 3125 meger cihazı ve 100 lerce akım ve gerilim trafosu mevcut. Bu akım ve gerilim trafolarında izolasyon testi ve çevirme oranı testi yapmak istiyorum. Bu konuda tecrübeli arkadaşlarımın bilgisine çok ihtiyacım var.

1. Gerilim trafosu izolasyon testinde meger ölçümünde cihazdaki kırmızı yeşil ve siyah uçların hangisi gerilim trafosunun neresine bağlanıyor ve test sırasında kaç volt enerji veriyoruz ve görmemiz gereken değer en az kaç ohm olması gerekiyor.

2. Gerilim trafosu oran testi yaparken primere 220 verip şaseye nötr verdikten sonra 34500/100 değerinden yola çıkarak 220/345 yani 0,63 v enerjiyi sekonder den alırsam gerilim trafosunun oranının doğru çevirdiğini anlamış olurmuyum.

3. Akım trafosunda izolasyon testi yaparken meger cihazının hangi kablosunu akım trafosunun hangi ucuna bağlıyorum ve kaç volt enerji vermem lazım ve en az kaç ohm deger görmem lazım. Ölçüm sırasında sekonder uçların hepsini köprülemem gerekiyormu ?

4. Troid tip akım trafolarında baraya bağlı olmayan durumlarda primeri bir barayla kendimiz oluşturmamıza gerek varmı . varsa bunun püf noktası nedir. ölçüm yaparken meger cihasının bağlantısı nasıl olacak kaç voltta ölçüm yapacagız ve görmemiz gereken değer kaç ohm dur.

Bu testleri yaparken extra nelere dikkat etmem gerekiyor. Son olarak cevaplarken bu 4 sorunun hangisini cevapladıgınızı belirtirseniz çok sevinirim. En azından benimle beraber bir çok kişi daha bu değerli bilgilerinizden faydalanmış olacaktır. Ayrına bu ölçümlerle ilgili elinizde resim video veya yabancı sitelerden takip ettiğiniz yerler varsa paylaşırsanız çok sevinirim. Şimdiden herkese çok teşekkürler.

Son düzenleme:
Kyoritsu 3125

Son düzenleme:
Bu videolar size yardımcı olamıyorsa, yazın.

hocam videolar sadece cihaz kullanımı ile ilgili. ben cihazın kullanımını çözdüm mantığını . sadece sordugum 4 sorunun cevabını arıyorum bana bu konuda destek verebilirmisiniz.

hocam videolar sadece cihaz kullanımı ile ilgili. ben cihazın kullanımını çözdüm mantığını . sadece sordugum 4 sorunun cevabını arıyorum bana bu konuda destek verebilirmisiniz.
Aradığınız cevaplar , kew 3125B cihazın kitabcığında yazan değerlerdir diye düşünüyorum. Şöyle ki firmamızda kew 6516B cihazı kullanmaktayız, kitapcığını sürekli bu amaç için karıştırıyoruz.

1. Gerilim trafosu (VT) izolasyon testi:
Kablo bağlantısı:
Kırmızı (LINE): Test edilecek sargı ucu
Siyah (EARTH): Trafo gövdesi / şase / toprak
Yeşil (GUARD): Genelde kullanılmaz (yalnız yüzey kaçaklarını bastırmak için özel durumlarda)
(sayfa 15–16, Insulation resistance measurement)

Dikkat:
Bu cihazda DC, yüksek voltaj vardır, pozitif (+), SİYAH uçtan (EARTH),
Negatif (–) voltaj kırmızı uçtan (LINE) çıkar
(birçok teknisyenin karıştırdığı nokta).
(Sayfa 16 da bunun açıklaması var.)

Test sırasında uygulanan voltaj:
VT izolasyon testlerinde sekonder için genelde 1000 VDC (Dikkat DC dir)

Primer–şase testlerinde 2500 V veya 5000 VDC (trafo sınıfına bağlı)
Cihazın sağlayabildiği test voltajları, sayfa 6.–7.)
Not: Sayfa 15de “test edilecek ekipmanın dayanabileceği voltaj mutlaka bilinmelidir” diye uyarı var.
Aksi halde bozarsınınz!

Görülmesi gereken minimum değer
Net bir “şu ohm olmalı” değeri verilmez,
çünkü bu, test edilen ekipmana bağlıdır.
Ancak kabul edilen değerler:
100 Mohm: kabul edilebilir (En azından)
1 Gohm : iyi
OL (açık devre) : çok iyi
(Sayfa 8. ve 20.)

2. Sorduğunuz "Oran" bu aletle ölçülmez, düşük voltajlı bir kaynak, mesela, küçük bir trafo ve voltmetre yeterli olur.
Megerin verdiği DC yüksek gerilim "seviye ölçümü" için değildir, trafoya DC uygulanmaz.

3.Akım trafosu (CT) izolasyon testi:
Test voltajı:
Sekonder izolasyonu: 1000 V DC
Primer–şase: 2500 V DC
(Cihaz voltaj aralıkları, sayfa 6.-7.)

Minimum direnç
100 Mohm kabul edilebilir
Gigaohm seviyeleri beklenir
Sayfa 8 (Insulation resistance reference)

Sekonder uçları köprülemeli miyim?
EVET

CT sekonderi açık bırakılmaz, test öncesi uçlar köprülenmelidir.
(Sayfa 15: “capacitive load” ve güvenlik uyarıları)

4. Primer barası gerekir mi?
Toroid CT boşta da olsa izolasyon testi yapılır.
Bara yokluğu testi etkilemez.

KEW3125B sadece izolasyon ölçer

Oran testi için:
CT ratio test cihazı
veya düşük AC kaynak + ampermetre
kullanılır.

Kolaty gelsin

Ekli dosyalar

Son düzenleme:
hocam çok teşekkür ederim. peki siz sahada bu uygulamaları yapıyormusunuz. Pratikle teori fark ediyor herzaman. yani burda değerler yazıyor ama sahada kabul gören usta işi degerler vardır. sizce burdakilerle aynımı sahada olan bitende

Sizin 3125B ile yapılabilen testler:
İzolasyon direnci testi (Megger, DC): sargı–toprak ve sargı–sargı yalıtımı ölçülür.
Polarizasyon indeksi (PI): yalıtımın nemli, kirli veya "yaşlanmış" olup olmadığı değerlendirilir
DAR (Dielectric Absorption Ratio) ve zamanlı izolasyon ölçümü: izolasyon davranışı izlenir.. bu ölçümü anlatmak biraz uzun sürer sonra değiniriz.
Ayrıca bir ölçüm daha var:
Hipot (AC dielektrik dayanım) testi, ancak bu cihazla yapılamaz

İzolasyon direnci testi kabul değerleri
Alçak gerilim trafoları (1 kV ve altı)
Test gerilimi 500 veya 1000 V DC
Kabul edilebilir minimum değer 1–2 Mohm
İyi durumda trafolarda genellikle 10 Mohm ve üzeri ölçülür

Orta gerilim trafoları (1–36 kV)
Test gerilimi sargı seviyesine göre 1000, 2500 veya 5000 V DC
1–5 kV sınıfı için en az 100 MΩ
5–15 kV sınıfı için en az 200–500 Mohm
15–36 kV sınıfı için en az 1000 Mohm (1 Gohm).

Pratik olarak, minimum değerlendirme kuralı
İzolasyon direnci değeri MΩ cinsinden, nominal gerilim kV değerinden en az 1 MΩ fazla olmalıdır.

Polarizasyon indeksi (PI) değerlendirmesi:
PI değeri 1’in altındaysa yalıtım çok kötüdür
PI 1–1.5 arasındaysa risklidir
PI 1.5–2 arasındaysa orta durumdadır
PI 2 ve üzerindeyse yalıtım iyidir.

Ölçüm sırasında yorumlama:
İzolasyon direnci düşük ve PI düşük ise yalıtım hasarlıdır
İzolasyon direnci düşük ama PI yüksekse nem etkisi vardır
İzolasyon direnci yüksek ama PI düşükse yüzey kirliliği vardır.

Önemli:
Ölçümler mümkünse 20 °C referansına göre değerlendirilmelidir
Sıcaklık ve ortam nemi ölçüm sonuçlarını ciddi şekilde etkiler.

Ayrıcaa, topraklama bağlantıları kontrol edilmiş olmalıdır.

Kolay gelsin

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…