MAKİNA BAKIM MÜHENDİSLİĞİ
Günlük,haftalık,aylık,3 aylık,6 aylık,yıllık olarak makinaların periyodik bakım programları duvarda ispirtolu,fosforlu kalemlerle belirli bakım kritik dönemlerine dikkat çekilerek işlenecek tarzda ve pc'de de ayni programlar paralel olarak takibi yapılacak şeklinde düzenlenmelidir.Benim zamanımda pc çok yaygın olmadığından sadece klasörden ve duvardaki bakım tablolarından takip işlemini yapabiliyorduk.Eğer makinalar montajla yeni kurulmuş iseler,bunların ayni otomobil motorlarının ilk rodajı(Alıştırmalı) dönemi gibi,daha özel bir yağlama-bakım programının tasarlanması,rodajdan sonra normal makina bakım programlarının pc'de ve duvardaki tablolarda uygulanacak şekline getirilmesi gerekmektedir.
Üretimin durması ile çok uzun sürecek bakım-onarım periyotları,üretim kısmıyla birlikte istişare yapılarak planlanmalı,üretim ve bakım-onarım kısımlarının ortak mutabakatı ile bu tür uzun süreli periyodik bakım tarihleri,süreleri tespit edilebilmelidir.Aslında şöyle ki, küçük ölçekte arabanızın bakımını titizlikle yaptığınız gibi,fabrika,işletme bakım-onarım müh.liğini de ayni prensiple planlayarak,programa dönüştürerek uygulayabilirsiniz.Birinde tek makina(Otomobil) diğerlerinde belirli sistemler dahilinde pek çok makinadan,belirli bir program dahilinde sorumlu olur ve tutulursunuz.Şu da unutulmamalı ki sadece bakım-onarım şefliği-müh.liği kısmında makinaların genel çalışma yapısı,prensipleri,arıza durumları,çözüm yolları,alternatif çözümler,vb. konularda çok şeyler de öğrenebilirsiniz.Planlama,üretim,işletme kısımlarında bu imkanınız çok fazla da olmaz,makina prensip ve çalışma şekilleri,arıza giderme,çözüm üretme,makina yedek parça değişimi,vb. konularda.
En iyi öğrenme aslında sıfırdan işletme ve fabrika makinalarının montajı,kurulmasında gerçekleşebilir.Montörlerle beraber makinaların ilk kuruluşunda bulunabileceğiniz zaman dilimi,sizin için altın değerindedir.Montajdan sonraki dönemde,kurulu bir makina düzeni,bilgi birikimi,tecrübe,işletmenin bundan sonraki düzeninin sürdürülmesi,idame ettirilmesi için gereklidir,ama yüzde 90-95'i tamamıyle makina montajı esnasında öğrenilebilir.Sonradan da teknolojik yeni makina katkılarıyla yapılan yeni makina kurulumları,bakım-onarım bilgileri de daha düşük yüzdelerle öğrenilip gelecek için tecrübeye(Yatırıma)dönüştürülebilir.Kolay gelsin.