Mekanik Bakımlar Hakkında.

Özel mesaj hakkım henüz olmadığı için buradan yazıyorum.

Merhaba kardeşim,bende işte 6 buçuk aydır bakım-onarım mühendisi olarak çalışıyorum.Öncelikle şunu söliyim,bakımcılık özveri isteyen bir çalışma alanı,diğer departmanlardaki arkadaşlar yatarken ve de hele hele seninle aynı maaşı alırken senin gecen,gündüzün,mesain ne yazık ki olmuyor.Ama teknik anlamda kendini yetiştirebileceğin tek departman bence.Eğer bakıma özel ilgin varsa bence hiç düşünmeden tercih et.Başlarda çok zorlanıyosun ama çok şey de öğreniyosun,ben bile 6 ay da neler neler öğrendim.

Onun dışında sormak istediklerini de sor,çekinme.
 
griffen saha içindeki arıza ve ne yapıldığı ne kullanıldığı ayrıca kim ve ne kadar sürede yapıldiğinı görmek istersen öncelikli vardiya raporu yazılacak ve bunlar pc excell ortamında kayıt altına alınacak artı her makinaya doruk otm.sistemleri var araştır bulursun belki benzer şeylerde ayrıca hangi parça kim yapmış kaç tane yapmış bir sürü veri topluyorsun vb.. şeylerde yapabiliryorsun aklında olsun iş hayatındada başarılar dilerim 5s ve kaizen konularınıda araştır faydası olur
 
griffin87 merhaba,

makine yoğunlugunuzu bilmiyorum ancak, bakım onarım performansını bilmek istiyorsan şunları takip edebilirsin.

duruşdakika/üretimton/adet ve müdahele süresi

bunları her hafta takibini yapabileceğin bir sistem varsa bence gayet güzel olur. Ben bakım onarım mühendisiyim. nerde hangi arıza var, ne kadar müdahele ediyoruz, haftalık performansımız nedir, nereye eleman takviyesi gerekiyor, gibi sorular için güzel cevaplar çıkıyor. sorun olursa beklerim.
 
Merhaba Mastodon;

Yeni mezun bir mühendis olarak, bakım-onarım kariyerimde 8.ayıma da yaklaşmış bulunmaktayım. Ama yolun çok başında olduğum için çokça karşılaştığım sıkıntılar olmakta ne yazık ki.Bundan sonra senden sık sık yardım isteyebilirim yani,haberin olsun Senin fabrikada takibini yaptığın dökümanları paylaşma gibi bi durumun olabilir mi acaba?Ben onları kendim işletmemize göre revize edip,kullansam?






 
griffin,

yapılan çalışmalar Sap ile oluyor. Ordaki verileri kullanarak istatistik programı sayesinde görsel veriler hazırlayabilirsin. sizin takip ettiğiniz bazı şeyler illaki vardır. Benim takip olarak değişik hatlara göre duruşları ve müdahele sürelerimizi takip ediyorum. Minitab öğrenmeni tavsiye ederim.
 
MAKİNA BAKIM MÜHENDİSLİĞİ

Günlük,haftalık,aylık,3 aylık,6 aylık,yıllık olarak makinaların periyodik bakım programları duvarda ispirtolu,fosforlu kalemlerle belirli bakım kritik dönemlerine dikkat çekilerek işlenecek tarzda ve pc'de de ayni programlar paralel olarak takibi yapılacak şeklinde düzenlenmelidir.Benim zamanımda pc çok yaygın olmadığından sadece klasörden ve duvardaki bakım tablolarından takip işlemini yapabiliyorduk.Eğer makinalar montajla yeni kurulmuş iseler,bunların ayni otomobil motorlarının ilk rodajı(Alıştırmalı) dönemi gibi,daha özel bir yağlama-bakım programının tasarlanması,rodajdan sonra normal makina bakım programlarının pc'de ve duvardaki tablolarda uygulanacak şekline getirilmesi gerekmektedir.

Üretimin durması ile çok uzun sürecek bakım-onarım periyotları,üretim kısmıyla birlikte istişare yapılarak planlanmalı,üretim ve bakım-onarım kısımlarının ortak mutabakatı ile bu tür uzun süreli periyodik bakım tarihleri,süreleri tespit edilebilmelidir.Aslında şöyle ki, küçük ölçekte arabanızın bakımını titizlikle yaptığınız gibi,fabrika,işletme bakım-onarım müh.liğini de ayni prensiple planlayarak,programa dönüştürerek uygulayabilirsiniz.Birinde tek makina(Otomobil) diğerlerinde belirli sistemler dahilinde pek çok makinadan,belirli bir program dahilinde sorumlu olur ve tutulursunuz.Şu da unutulmamalı ki sadece bakım-onarım şefliği-müh.liği kısmında makinaların genel çalışma yapısı,prensipleri,arıza durumları,çözüm yolları,alternatif çözümler,vb. konularda çok şeyler de öğrenebilirsiniz.Planlama,üretim,işletme kısımlarında bu imkanınız çok fazla da olmaz,makina prensip ve çalışma şekilleri,arıza giderme,çözüm üretme,makina yedek parça değişimi,vb. konularda.

En iyi öğrenme aslında sıfırdan işletme ve fabrika makinalarının montajı,kurulmasında gerçekleşebilir.Montörlerle beraber makinaların ilk kuruluşunda bulunabileceğiniz zaman dilimi,sizin için altın değerindedir.Montajdan sonraki dönemde,kurulu bir makina düzeni,bilgi birikimi,tecrübe,işletmenin bundan sonraki düzeninin sürdürülmesi,idame ettirilmesi için gereklidir,ama yüzde 90-95'i tamamıyle makina montajı esnasında öğrenilebilir.Sonradan da teknolojik yeni makina katkılarıyla yapılan yeni makina kurulumları,bakım-onarım bilgileri de daha düşük yüzdelerle öğrenilip gelecek için tecrübeye(Yatırıma)dönüştürülebilir.Kolay gelsin.
 
yağsız kompresör mevcut elimde arkadaşlar Genel bakım formu lazım yardımcı olursanız sevinirim.
 
Sa kardeşim ben bakım mühendisi olarak bir firmaya başlayacağım bana önerilerin ne olur yazarsan sevinirim bakım takibini nasıl yapıyorsun ne gibi sorunların oldu seni ustalar ile nasıl iletişim kuruyorsun nasıl yürüyor işler anlatırsan sevinirim tavsiyeler verirsen önerin olursa çok memnun olurum nasıl yapacağıma dair ben bakımları yapmayacam ama bilmeliyim az çok nasıl takip edip nasıl yürütmeliyim nelere dikkat etmeliyim

Sent from my F3211 using KontrolKalemi Forumu mobile app
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…