Arkadaşlar !
Dün çalıştığım sitede gene bir hareket sensörü değiştirmem gerekiyordu. Sensörü elime aldım ve hemen aklıma bu konu geldi. Sensörün 1 ve 2 numaralı klemensine, ucunda fiş olan bir kablonun faz ve nötürünü bağladım. bir duya 50 cm. kadar kablo bağlayıp, sensörün 2 ve 3 numarasına bağladım. Fişi prize taktım, hemen yandı. Sönmesini bekleyip önünde hareket ettim, lamba yandı. 3 numaralı klemense baktım faz çıkışı verdi. Fişi prizden çekip, ters çevirip tekrar taktım. Yani bu durumda 1. klemense nötr, 2. klemense faz girdi. Sensörün önünde hareket yapınca lamba tekrar yandı, klemensleri kontrok ettiğimde 3. klemensten nötr çıkıyordu.
Konuyu toparlarsak ;
Hareket sensörünün çalışması için gereken 220 v. enerjiyi 1 ve 2 numaralı klemensten veriyoruz. Sensör hareket algıladığında içindeki bir röleyi çekiyor. Bu rölenin kontak girişine 1 numaralı klemensten gelen enerji var. Haliyle röle çıkışıda 1 numaralı klemenste ne varsa o çıkıyor.
1 numaraya faz verirsek 3 numaradan faz çıkar, 1 numaraya nötr verirsek nötr çıkar.