Merkezi Sistem Klimalara İnvertör Takılarak Tasarruf Edilir mi?

carrier firması paket halinde pazarladığı için yazılım içeriğini ve dökümanları pek fazla belirtmemekde fakat sistemin çalışırlılığı ve bina otomasyon sistemine bağlama uzaktan yardım gibi şeçenekleri mevcut bulunuyor yarım kapasitede veya belirttiğiniz kapasitede sistemde bulunan kompresörlere değerleri verebiliyorsunuz imkan buldukça yine faydalı dökümanları koyacağım
 
Soğutma sistemlerinde otomasyon yaparak plc veya direkt analog değer ile PID yaparsanız tasarruf sağlarsınız. Endüstriel klimalarda ise zaten invertor var.
 

aynı sistemi ve dah afazlasını johnson controls firmasının markası YORK markalı cıhazlarda yapabilmekte ayrıca cooler pompasınıda cihaz kendısı kendısı otomotık olarak çalıştırabılıyor ve analog ve dijital olarak alarm sinyalini bina otomasyon sistemine gönderebılıyor
 
Öncelikle Merhabalar,

Market soğutmalarında kullanılan Endüstriyel Soğutma gruplarına İnvertör uygulaması çok krtik maddeler vardır.Bunları sıralamadan önce neden invertör bu kadar önemli konusunda birkaç ayrıntıya değinmek gerekir.Örneğin 4 kompresörlü bir merkezi sisteminiz var burada gerekli kompresör seçimleri yapıldıktan sonra (Kompresör marka,model,güç,COP,Evporasyon,Kondenzasyon vs.) 1.Kompresörün mutlaka invertöre uyumlu olması gerekmektedir.

Piyasada buluna Semi - Hermetic ve Hermetic kompresörlerin hepsinde İnvertör kullanamazsınız,aksi takdirde kompresörü yakmanız veya mekaniksel zarar vermeniz kaçınılmaz sondur.Peki uyumlu modeller nelerdir derseniz,Soğutma ve otomasyon konusundaki deneyimimden yola çıkarak size

1- BOCK - Pluscom serisi
2-BITZER - Optagon Serisi
3- MARİA DORİN - HI Serisi
4- COPELAND - Discus serisi

Hermetic kompresörlerde

1- DANFOSS
2- COPELAND

Öneririm.Kompresörü seçtikten sonra seçtiğimiz kompresörün alt ve üst frekans değerleri,yağlama tipi,kafa sayısı(pistonlar) FLA akımı (Tam operasyon akımı) ve Voltaj değerleri alnır ve farklı model,marka kompresörün formülü deklare edilerek seçim tamamlanır.

İnvertör seçerken mutlaka ve mutlaka kW cinsinden hesaplama değil FLA akımı ve markanın vermiş olduğu değerler formüle konulduktan sonra seçilir.Seçilen invertörde en önemli kriter üstüne basa basa faz faz arası 220 verebilen invertör gerekmetedir.Bu invertör serisinde HVAC ( Heating,ısıtma,Ventilation,Havalandırma,Air Condition,Klima) uyumlu invertör olmalıdır.Örneğin faz faz arası 380 veren bir kompresörün uygulamasını formüller isek:

1.ANA MADDE VOLTAJ

FORMÜL : sabit sayı = U/f = 380 / 50 = 8 çıkar 25 Hz de bir kompresörü sürmek için 25*8= 200 V 220 < 380 V den uygun

65 hz çıkartmak için

65*8= 480 V 480>380 gördüğünüz üzere aşağı frekansta sorun yaratmayan bu kompresör üst frekansta sorun yarattığında mutlaka faz faz arası 220V çıkışlı invertör kullanılmalıdır.

Faz Faz arası 220V veren bir invertörü formüller isek :

sabit sayı = U/f = 220 / 50 = 4,6

25 Hz frekansa inmek istiyorsak

25*4,6 = 115 V uygun

65 Hz frekansına çıkma için

65*4,6 = 299 299 V < 380 V tan buda gösteriyor ki kompresörümüz sorunsuz çalışacaktır.

2. ANA MADDE AKIM

Yukarıda bahsettiğim üzere invertörü doğru seçmek için kW değeri baz alınmaz akım çok daha önemlidir. Bunu formülleyim

İnvertör Akımı = FLA (Max.Akım Değeri namı diğer Demeraj) * Silindir Kat sayısı

Örneğin Bitzer Marka Yarı Hermetic 5,5 kW kompresörün nomimal akımı 12 amper ise

FLA = 12*1,73(Sabit Sayı) = 20,76 A olarak bulunur.

İnvertörün akımı = FLA*Fc

Fc= Silindir sayısı kat değeri
İnvertör akımı = 20,76*2 (2 silindir ) = 41,5 Amper verebilecek bir invertör seçilmelidir.

Burada önemli nokta İnvertör FLA akımını ilk kalkış anında 2 dk boyunca çektiğinden seçilen invertörün bu özelliğine bakılarak seçilir.

3.ANA MADDE

İnvertörümüzü seçtik şimdi sıra artık invertörü hangi frekans aralıklarına göre seçeceğimiz konusuna geldi.

Soğutma en önemli konu emiş basıncını (Suction pressure) sabit tutmak olduğundan invertörümüzün min ve max frekansı burada hayati önem arz etmektedir.

Yani bizim şebeke frekansımız 50 Hz invertörsüz kompresörlerimizde 50 Hz e göre çalışmaktadır.O zaman bizim invertörümüzün çalışma frekansınıda hesaplamamız için bir formül uygulanır

İnvertör frekansı = fmax - fmin 50 Hz denk gelmelidir

İnvertör frekansı = 70 Hz - 20 Hz = 50 Hz bu uygun bir seçimdir.

İnvertör frekansı = 60 Hz - 20 Hz = 40 Hz bu şebeke problemine eş değildir.

Neden bu kadar önemli derseniz 1.kompresör(invertörlü) basınç ihtiyacına göre devreye girdiğinde 20 Hz ile başlar PLC (Rack Controllerin) verdiği değere göre max frekansa çıkar hala basınç istediği değerde değil ise verdiğimiz süre kadar bekler ve 2.kompresörü devreye alır.Bu esnada 1.Kompresör kendini minimuma çekip 2.kompresörü devreye alır.Bu durumda min frekans 20 Hz olduğundan 2.kompresör standart 50 Hz olduğunda toplam 70 Hz karşılığı gibi çalışarak basıncı sabit tutmuş olur.Eğer frekans aralıklarını yanlış seçmiş isek 30 Hz ile başlar ihtiyaca göre 60 Hz e kadar çıkar verdiğimiz süre kadar bekler kendini 30 Hz e alır ve 50 Hz lik 2.kompresörü devreye alır.Bu işlem sonucu 30 + 50 = 80 Hz yapar ve bu değişkenlik Expansion valflerin tutarsız çalışmasına neden olur.


Umarım yaptığım açıklamalar yardımcı olur.

Saygılarımla
 
peki akadaslar hic kimse olmaz dememis benceolmaz butun sogutmayi aktaran panellere dolap veya neler var ise elektironik kart sistemi olmasi gerekir kumada paneli, selonoid , enaz 2 adet sensor 1,evap 2,ortam .bunun disinda bayagi guclu komprasorler adet sayisini hesaplamak gerek bunlari adapte etmekicin bagdastirici elektironik sistem cekvalfler selonoidler maksat enerji tasarrufuya kondanserpanelleri vede bunlara ayri ayri devreye giren fanlar vede turkiyede oldugunu pek zannetmedigim kendini tamamiyle bu ise adamis sogutmaci makime muhendisi bu isede kimse sponsor olmaz maliyet cok ucuk rakamlar olur . bunun yerine benim tavsiyem basic sensorlerine bagli kontaktor paneli basinc ihtiyacina gore devreye gaz pompaliyan cok sayida komrasor tam kapasitede hepsi calisir % 50 de yarisi koprasor sayisina gore orantilar ayarlana bilir bu cok cok daha uzuza malolur vede daha saglam dayanikli olur ne kadar cok teferruat okadar cok sorun
 
Evlerimizde kullandığımız klimalarda olduğu gibi merkezi sistem klimalarda invertörlü olmaktadır.
 
Merhaba Arkadaşlar,

Öncelikle normal çalışan bir soğutma sisteminin kompresör devresine invertör takmak, tek başına amaca yönelik bir çözüm değildir. Böyle bir sistemde evaparasyon ve kondanzasyon sıcaklıklarını kontrol edebilmek gerekir. Sistemin superheat, subcooling çalışma değerlerinde çalışabilmesi için bir kontrol sistemi şarttır. Sistemin ihtiyacına göre oransal çalışan bir expancion valve ve kondanser basıncını sistem çalışma basınçlarında kontrol edebilecek şekilde subcool kontrollü yada basınç kontrollü olarak fanların kontrol edilmesi gerekmektedir. Kısacası mevcut bir sistemi invertörlü kompresör ile çalıştırmak hem maddi açıdan çok fazla tutar, hemde zaman ve emek açısından çok fazla sürer.
Mevcut bir sistemde (eğer hava soğutmalı ise) yapılabilecek en iyi invertör uygulaması basit ve amaca yönelik olarak, kondanser fanlarına uygulanabilir.
Yeni nesil merkezi sistem Chiller gruplarında frekans invertörlü kompresörlerin yanı sıra manyetik yataklı yağsız çalışan kompresörlerde kullanılmaktadır.
Yeni nesil invertörlü bir cihaz almak, mevcut bir soğutma grubunu invertörlü hale getirmeye çalışmaktan daha sağlıklı olacaktır.
 
Kurulu sistemlerde invertör uygulaması yapmak için net bir şekilde söylüyorum elektronik valfe gerek yoktur kullanılırsa daha verimli olur doğru ama buna kimsenin gücü yetmez.(Büyük marketlerdeki dolap ve oda sayısı düşünülüdüğünde 120 soğutucu demek = 120 EEV valf demek oda = 400 EURO * 120 demek).

Bu iş o kadar basitleştiki FUJİ veya ABB marka invertör alın her kompresöre 1 şebeke 1 invertör kontaktörü takarak modifiye edin 1 alçak basınç transmiteri ile bırakın herşeyi invertör yapsın.Kapişko maliyet dipte demeraj dipte tasarruf üstte
 
tamam valfe gerekyok diyelim 10 tane ic unite var 8 i calisiyor ikisi kapali bunlarda olusacak buzlanmayi nasil engelleyeceksin koprasor hala devrede gaz hala gecis yapiyor cunku valf yok
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…