Nigerarcus
Üye
Kızıl ötesi 300 um hassasiyete sahip 400mm'e kadar ölçüm yapabilen sensörüm mevcut.Endüktif mesafe ölçen sensörler var. Onlar işinizi görebilir...
Mantıklı bir düşünce. Bu uygulamada kullanılan bir yöntem mi?Kaynak mesafesini olcmek yerine ark voltajini okumayi ve bunu mesafe bilgisi gibi degerlendirmeyi dene.
Ark boyu uzarsa yuksek voltaj okursun. Ark mesafesi kisalirsa dusuk voltaj okursun.
Bunu da ark boyunu sabit tutmada geri besleme bilgisi olarak kullanirsin.
Ark voltajindan stabil bir bilgi uretmek icin filitreleme yapman gerekecek.
IF ( X_mm - OLD_Xmm ) >= 1.0 THEN // X Hareketi 1mm değiştiğinde (X hep aynı yönde hareket ediyorsa)
FOR i:=(n-1) TO 0 BY -1 DO // Dataları kaydırma işlemi, en güncel veri array_of_reals[0] da
array_of_reals[ i+1 ]:=array_of_reals[ i ]; // i inci veriyi, (i+1) inci array a kaydır
END_FOR
Y_Yuksekligi := Y_Yuksekligi +10; // Test için Y değerlerini Simüle etmek için bunu ekledim
array_of_reals[0]:= Y_Yuksekligi ; // Y Yüksekliğini 0 ıncı array a kaydet
OLD_Xmm := X_mm; // Eski Xmm değerini yenisi ile güncelle (X teki bir sonraki değişimi algılamak için)
END_IF
outShiftRegister := array_of_reals[n-1]; // n-1 inci array'ı çıkışa ver... n=600
8 bit kaydırarak bir çözüm ürettim.Maalesef sensörü değiştirmeden pratik bir çözümü görünmüyor. Ama shift register komutlarını bir inceleyin belki daha kolay bir yöntem bulursunuz.
Olay zaten arada yüksekliğin azalıp artması. Sensörüm 400 milimetre mesafede 300 mikrometre hassasiyetle çalışıyor. Ürünün yüksekliği 40 cm'den daha fazla artamaz hatta kaynak bölgesinin yüksekliği ortalamadan en fazla 10 milimetre sapabilir. Bu yüzden inanılmaz bir çalışma aralığını ihtiyacım yok. Soğutma işlemi yapmak masraflı bir çözüm hatta çözüm bile sayılmaz saçma bir fikir... Kaynak makinesinin veya parçanın fotoğrafını bilgi güvenliğinden ötürü paylaşamam. Ancak düz bir eksen. Kapasitif sensör de kullanılabilir ama bu sorunuma bir çözüm değil. Sorunum sensör değil!kızılötesi Optik Sensörler düman çıkan ve ısı yayan işlerde pek kullanılamıyor ancak bu iş için robotik oygulamalarda kullanılanlar var.
Ayrıca söylediğiniz "belirli bir mesafe sonra" yüksekliği okuyp "düzeltebilirsiniz", ancak arada hangi değere göre işlem yapacaksınız?
Veya arada yükseklik azalıp-artarsa....
Kaynak yapılacak parça fotosu? düz bir eksendemi?
İstediğinizi yükseklik hassasiyeti nedir?.
Nitrojen Gazı ile hızlı soğutabilirsiniz.
İş ile ilgili biraz detay verin
Ayrıca kapasitif sensörler de kullanılıyor, mesela oksijen kesiminde, çok fazla ısı var, problemsiz çalışabiliyor.
Ülkemizde bulunabiliyor.
Dün bu saatlerde ben de aynı kodu yazarken siz de benim için bu cevabı yazmışsınız. Çok teşekkürler. Milimetrede bir değişen short int kaydıran bir kod yazdım ben de. Şimdilik işleme uydu gibi. Umarım yatayda milimetre bazında hassasiyet beni kurtarır. Tekrar teşekkür ederim.Aşağıdaki koda benzer kaydırma işlemi yapılabilir. X hareketi +1mm değişikliğinde Y yüksekliğini shift registeri önce kaydırıp, yeni veriyi array_of_reals[0] a basar. X teki değişiklik miktarı n=600 e ulaştığında array_of_reals[599] veri yani 600 üncü mm değeri çıkışa sürekli basılır.
X tarafındaki hassasiyetin array boyunutu değiştirir unutma.
Kod:IF ( X_mm - OLD_Xmm ) > 1.0 THEN // X Hareketi 1mm değiştiğinde (X hep aynı yönde hareket ediyorsa) FOR i:=(n-1) TO 0 BY -1 DO // Dataları kaydırma işlemi, en güncel veri array_of_reals[0] da array_of_reals[ i+1 ]:=array_of_reals[ i ]; // i inci veriyi, (i+1) inci array a kaydır END_FOR Y_Yuksekligi := Y_Yuksekligi +10; // Test için Y değerlerini Simüle etmek için bunu ekledim array_of_reals[0] := Y_Yuksekligi ; // Y Yüksekliğini kaydet OLD_Xmm := X_mm; // Eski Xmm değerini yenisi ile güncelle (X teki bir sonraki değişimi algılamak için) END_IF outShiftRegister := array_of_reals[n-1]; // n-1 inci array'ı çıkışa ver...
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?