güzel insan, sanırım eğitim sisteminin güzelliğinden bahsetmeme gerek yok. herkesi üniversite mezunu yapıp bir etiketle piyasaya salıyorlar. el emeği işçiliği ve ustalık bilgi gerektiren işlerde eleman yok, çünkü yetiştirilmiyor. sistem izin vermiyor. tv ve her türlü medyada sadece oturduğun yerden para kazanmayı gösteriyor ve reklamını yapıyorlar. meslek liselerini bitirdiler. çıraklık eğitimi diye bir şey kalmadı. sistem beni mutlaka etiketli çalışacaksın diye zorluyor ve çalışmamı engelliyor. en basit gıcık bir örnek vereyim.
ben ahşap tekne, gemi ustasıyım. ustalık belgesini almaya gittiğimde; ahşap işleme sanatına marangozluk denir ve gemi / tekne yapma bölümü YOK. şimdi bana hangi kurum
* hangi kritere göre ustalık belgesi verecek? yok ki. sanırım 10 yol kadar önceydi belki daha eski. hollandalı veya danimarkalı bir genç adamla tanıştım (turizm sağ olsun) meslek sordum. klasik ahşap tekne imalatında işçiyim dedi. bazı sorular sordum. devlet mesleği koruma altına almış ve destek veriyormuş, bu işi yapsınlar diye. bizde olay ne? lamine tekne yap, tersaneni modernleştir, çağa ayak uydur. peki eski el sanatları, zanaatkarlar ne olacak? olmasa da olur mantığında.
daha örneklenecek o kadar şey var ki. anlatmakla bitmez. gelelim el emeği ve ustalık-bilgi meselesine gençlere örnek olacak bir sistem geliştirilmesi lazım. çalışanın hak ettiğini alacak bir düzen lazım. ahilik sistemi, usta çırak ilişkisi yeniden yapılandırılmalı. 4+4+4 temel eğitim artı 4 yıl üniversite, sonra al sa meslek bilmeyen eli tornavida tutamayan usta diplomasına sahip işsizler