Sorun ne yazık ki sadece teknik eğitimin standardı ile değil tüm lise eğitimi ile ilgilidir.Sadece Türkiye'de değil gelişmiş ülkelerde bile benzer bir sorun var.Geçmiş yıllarda belki olanaksızlıktan belki önemsiz görülmesinden okula giden insan sayısı azdı.Az öğrenci olsa bile standatlar yüksekdi.Diplomasını alan insana saygı duyuluyordu.Çünkü o diplomayı alabilmek başlı başına başarı sayılıyordu.
Bu günse sadece diploma veren okullarımız var.forumda(Ben mi salağım yoksa bir terslik mi var diye)konu açarken söğlemek istediğim buydu.İlkokul mezunu 70 yaşındaki babamın çözdüğü benim çözemediğim sorular oluyor.Hata sadece bende olamaz.
Benden büyükler ve benim neslim kendilerinden çok daha küçük olsa bile mühendislere Ağbi diye hitap eder.Bu o kişinin mühendis olarak sahip olduğu mesleki bilgiye duyulan saygıdan ileri gelir.
Bugün durum aynı değil.Çünkü ustanın mühendisin ;mühendislik eğitiminden şüphe(haklı veya haksız)duyduğu bir çağda yaşıyoruz.
Benim nacizane görüşüm şudur:
Geçmişte olgunluk sınavı adıyla uygulanan lise sonrası sınav il düzeyinde uygulanmalıdır.Bu sınav farklı öğretmenlerce yapılacağından adam kayırma durumları en aza indirgenecektir.
Teknik okullar ayrıca mesleki sınava tabi tutulmalıdır.Bu işlem sadece Milli Eğitim tarafından değil Mesleğe bağlı odalarca ortaklaşa yapılmalıdır.
Fakülteler de nihayi sınavına tabi tutulmalıdır.Bu sınav da mühendis odaları ile YÖK tarafından ortaklaşa yapılmalıdır.(bu sınav sistemi hangi üniversitenin hangi fakültesinin daha başarılı olduğunu ortaya koyacak yegane sistemdir.Bu sayede öğrenciler ve velilerin yanı sıra kurumlarda nesnel bilgiye ulaşabilir)
memleketin ana sorunu budur.