metal enclosed ve metal clad arasındaki fark

electrics

Üye
Katılım
15 Nis 2008
Mesajlar
694
Puanları
6
Yaş
39
arkadaşlar metal enclosed ile metal clad arasında tam olarak nasil bir ayrim vardir?
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
arkadasim tşk edrim ama acıklama yok gordugum kadarile
 
Dokumandaki su satirlar acik degil mi?

DIN EN 60 298 standardında “Metal mahfazalı anahtarlama ve kumanda tesisi” tanımı, “dış bağlantıları dışında, tamamlanmış olan ve topraklanması amaçlanan bir dış mahfazası bulunan anahtarlama ve kumanda tesisi” olarak tarif edilmektedir.
Burada belirtilen metal mahfazalı (metal enclosed) tanımı bu standart kapsamında olan tüm Orta Gerilim şalt dolapları için geçerlidir.

Ayrıca bu standartta tarif edilen “Metal bölmeli” (metal clad) şalt dolabı da yine “Metal mahfazalı” bir şalt dolabı olup, ek olarak ana şalt cihazlarının her biri, kablo girişi ve ana bara bölümü topraklanmış metal bölmelerle ayrılmıştır. Yukarıda belirtilen standartta, Metal Mahfazalı Orta Gerilim şalt dolaplarının anma değerleri belirlendiği gibi, bunların bu anma değerlerinde ve öngörülen işletme koşullarında işlevlerini sürdürebileceklerini kanıtlayan tip deneyleri ve rutin deneyler yer alır.
 
evet acik bulzaf kardeş, söyle bir göz attim bu kısıma dikkat etmemisim, tşk ederim ama simdi tek fark bölmeli ve bölmelerin topraklı olmasi mi?
 
Enerji iletim sistemleriyle hic ilgim yok. Sorunuz uzerine merak edip arastirdim. Anladigim kadariyla aralarindaki fark, metal kutunun gene metal bolmelere ayrilmis ve topraklanmis olmasindan kaynaklaniyor.

Metal clad tip panolarin Metal enclosed tiplerine gore cok daha fazla guvenlik sagladigini dusunuyorum.
 
IEC 60271-200 'de yüksek gerilim (orta gerilim) anahtarlama ve kontrol düzenleriyle ilgili bütün detayları bulabilirsin. Metal enclosed 2 bölümden oluşur kablo bağlama ve ana bara bölüm. Metal clad ise 3 Bölümden olusur kablo bağlama, anabara ve anahtarlama ünitesi (kesici) bölümü.
Metal clad ve metal enclosed arasındaki temel fark servis sürekliliği açısından orataya cıkar.
metal enclosed LSC 2A PI veya PM dir
Metala clad LSC 2B PI veya PM dir
İki ürün arasındaki diğer bir fark ise kısa devre dayanın ve akım taşıma kapasiden kaynaklanır. Metal clad'ların kısa devre dayanımlar 16 kA- 40 kA tepe degerlerinde iken Metal enclosed'ların ki 16kA-20 kA dir. metal clad 4000 A kadar akım taşıyabilen sistemlerdir. Metal enclosedlar ise 1250 A'dir.
İç ark sınıfları acısındada farkları vardır. Metal clad önden yandan ve arkadan yaklaşım sağlanabilirken, Metal encloseda önden ve yandan yaklaşım yapılabilinir. Metal encloseda kullanılan kesiciler mutlak suretle kendisinden sonra ayırıcının acılmasından sonra toprak ayırıcısının kapanmasıyla hücre erişim imkanı sağlarken. Metal clad kesme ve ayırma islemini kesici tek başına yapmaktadır. Metal enclosed kesicileri 2 pozisyonludur acık kapalı. Metal enclosed kesicileri 3 konumludur açık kapalı ve test pozisyonudur.
umarım işinize yarar.
 
bu IEC Standartlarını nasıl temin edebiliyoruz?

___

metal enclosed LSC 2A PI veya PM dir
Metala clad LSC 2B PI veya PM dir
bunlar ne demek ayrıca ?
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
servis sürekliligiyle ilgi kavramlardır. kücük bir tablo ekliyorum umarım yardımcı olur.
 

Ekli dosyalar

  • LSC SİSTEMİ.doc
    62.5 KB · Görüntüleme: 413
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…