Mini Cnc Router Yapımı


Öncelikle kolay gelsin. Umarım işin içinden rahatlıkla baş ağrısız çıkarsın.

Tek motor çift motor olayı küçük ebatlı ve çok fazla kesim direnci görmeyecek cncler için eksende ortadan tek mille tek motor kullanımı yaygın hatta neredeyse tek sistemdir. Küçük ebattan kasıt bence maksimum 1000mm olmalı.
Bu ebatın altında tek motor kullanmak uygundur. Çift motor herzaman avantajdır.
 
Tekrardan merhaba,
Tasarıma devam etmekteyim.Vidalı millerde kullanılan bk-bf ve fk-ff yataklar hakkında bir sorum olacak.X ekseninde ve Y ekseninde kullanılan vidalı millerde bk-bf yataklar kullanmıştım.Daha deneyimli bir arkadaşım,buralarda bk-bf yatak kullanmamamı,onun yerine alın tipi yataklar kullanmamı tavsiye etti.Bu da sanırım fk-ff tipi yatak oluyor.Acaba buralarda bk-bf tipi yatak kullanmanın bir sakıncası var mı?Eğer var ise o m5 delikleri neden açmışlar açıkçası çok aklıma yatmadı.Size sorup en doğrusunu öğrenmek istedim .Şimdiden çok teşekkürler.
 

Bk bf kullanmanın bir sakıncası olmaz. Ben hep onları kullanıyorum bir sıkıntı yaşamadım. Belki maliyet açısından kullanma demiş olabilirler. Çünkü köprü tipi yata badem tipi avare bilyalı yatak kullananlar bile var. Bk bf rulmanın 10da1 fiyatına halledilebiliyor ama nekadar sağlıklı tartışılır
 
Merhaba,zaman buldukça tasarıma devam ediyorum.
Tasarımın şu anki hali aşağıda.Forumdaki çalışmalar ve farklı 1-2 yerden bulduğum tasarımlar çok yardımcı oldu.Resimler biraz büyük olduğu için,sayfada fazla yer kaplamasın diye direk link hallerini koyuyorum.

https://i.kontrolkalemi.com/1/orAqRR.jpg
https://i.kontrolkalemi.com/1/7MoWrl.png
https://i.kontrolkalemi.com/1/dknlVn.png

Router kısmını bitirdikten sonra etrafını güzel şekilde giydirmek istiyorum.
Bu aşamada sormak istediğim bir iki soru olacak.
1.'si köprülere destek için attığım plakalar gerekli mi?15 mm plakalar da çok esneme olacağını düşünmüyorum ancak yine de sormak istedim.
2. konu y ekseni yaklaşık 1300 mm uzunluğunda.Vidalı milde eksen kaçıklığını önlemek için buraya bir koza sistemi gerekli mi?Burada ve farklı bir iki yerde eksen kaçıklığı için pek kozalı yataklama göremedim.
3. ve son olarak,daha önce bahsettiğim gibi boru malzemenin içine yazı yazıyoruz ve spindle'lar büyük geldiği için burada bir aktarım gerekli.Eski makinede kullanılan sistem aşağıda.

https://i.kontrolkalemi.com/1/PP52AO.jpg
https://i.kontrolkalemi.com/1/A5A8vv.jpg

Burada kesici ucun bağlandığı kısmı Suat Hocam'a sordum ve kendisi bunun bir belt spindle olduğunu söyledi.Bir iki firma ile görüştüm ancak kendilerinde bundan bulunmadığını öğrendim.Daha önce böyle bir spindle kullanan arkadaş var mı?Var ise nereden tedarik ettiği konusunda bilgi verebilir mi?Eğer bulamazsam sanırım yüksek hızlı rulman tedarik edip,buradaki yatağı ben yapmaya çalışacağım.
Tasarım ilerledikçe bilgi vermeye çalışacağım.Yardımlarınız ve cevaplarınız için şimdiden çok teşekkürler.
 
Ve o adam (ben) yutkunur, yutkunur, yutkunur,,,,
Tabii yapılır, kim uğraşacak denirse de alınır, halsiyetli bir şase olduktan sonra..
 
Aşağıdaki gibi motor ve spindle ı ayırarak dar yerde çalışabilecek bir tasarım yapılabilir mi? Daha iyi örnekler görmüştüm şu an bulamadım. Ucuz Lazer çözümü herhalde yoktur.

 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…