MKŞ giriş ve çıkış kablolarında vibrasyon sorunu hk?

Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Arkadaşlar kurulu gücümüz 600kw jeneratör aksa 600kva. Ben dedim bu jeneratör buraya uygun değil 700KVA caterpiller 3412 istedim fakat malesef dinleyen olmadı ve şimdi problem yaşıyoruz. Kompanzasyondaki kapasitörler 340kvar. 12 kademeli sistemde ilk 4 grup 50kvar. zaten çalışma esnasında 3 grup çalışıyor 150 kvar ve cos fi 0.96 oluyor. Arada sırada 4. grup 50kvar giriyor işte o zmn artıyor kablodakı vibrasyon. Kablodaki vibrasyonun Harmonik dalgalanmadan olabilme ihtimali banada mantıklı geldi olabilir. Elimizde true rms pens olmadığı için net akıma bakamıyorum. Reaktif güç rölemiz entes marka. Kontaktörler siemens sirius serisi.

Çözüm olarak kablo kesitleri yükseltilecek harmonik filtre takılacak ve şalter 400a takılacak.

Fikir teatisi için hepinize teşekkür ederim saygılar...
 
Hocam bence ilk etapta harmonik filtre ile uğraşmayın.Pahalıya gelir.Ama ben rezonans riski istemiyorum,benim iş yerimde herşey dört dörtlük,nizamidir,bu da nizami olsun derseniz( istediğiniz jeneratörü almadıklarına göre,pek nizami değiller) o başka.
Basit hesaplar yaparsak
ilk grubunuz 50 kvar.Bu devreye girdiğinde, cosq yi 0,83 alırsak, 86 küsur amper çekmeniz lazım.Fakat her ne hikmetse siz daha fazlasını okuyorsunuz.Belki bu durumda harmoniklerin etkisi vardır.
2. grubu devreye aldığınızda, cosinüsq tahminen 0,90 gibi olur.Bu durumda,160 amper civarı akım çekmeniz lazım.
3, grubu devreye aldığınızda ise,cosq dediğiniz üzere 0,96 oluyormuş.Bu durumda 255 amper çekmelisiniz. TMŞ nizin 250 amperlik olduğunu hatırlıyorum.Burada iş bitmiştir.
4. grup devreye girdiğinde ise durum kapasitife dönecektir diye tahmin ediyorum.Yine de cosq yi 1 alırsak , 290 amper civarı bir akım çekmesi lazım ki, TMŞ atmıyorsa, siz onu alın çöpe atın
biz sadece 4 grubu devreye alıp,290 amper çekeceğimizi,artı harmoniklerden kaynaklanan akımları da hesaba katarsak,320-330 amperlik bir kurulu güç düşünmemiz lazım.Bu durumda,dedğiniz gibi 400 amperlik bir tmş şart.Elimde 2 tane kablo akım taşıma kapasitesi tablosu var.İkisinin de birbiriyle uzaktan yakından alakası yok.Fakat sanırım en az 150 , idealde ise 185 milimetrekare lik kabloya ihtiyacınız var.Metrajınız uzunsa , işi şansa bırakmayarak , 240 lık kablo çekin derim ben.Zaten kompanzasyon kapasitesi daha da fazla.
Ha baktınız olmuyor,o zaman harmonik filtreye geçersiniz.Ama eğer, maliyet konusunda sıkıntı yaşamıyorsanız,elbette ki harmonik filtre lazım.Ama hangi harmonik filtre??? sakın ha; abi genelde 3. harmonik çıkıyor,yıllardır bu işi yapıyoruz laflarına kulak asmayın.Analizörle ölçüm yaptırın.Hangi harmonik baskınsa,ona göre filtre alın.Yoksa başınız daha çok ağrır.Bir de harmonik filtre takacaksanız,kondansatörleriniz de güçlendirilmiş tip olmalı.en az 440 voltluk kondansatör kullanmalısınız.Umarım hesaplamalarımda bir yanlışlık yoktur.
Kolay gelsin.
------------
ek olarak : Kompanzasyon gücü 340 kilovar yazmışsınız.Bahsettiğiniz ilk 4 grubu 50 kvar olan sistem mi bu,340 kvar olan.Öyle ise,entes neden 4. kvarı alıyor da daha ufak bir kondansatör devreye almıyor,anlamadım. ( yani hesabıma göre,4. kademeyi devreye alınca sistem kapasitife kaçıyor,o açıdan dedim.)
 
Jeneratör kompanzasyonu için öncelikle hızlı düzeltme yapan adım hassasiyeti yüksek ve yük azaldığında hemen devreden çıkacak harmonk filtreli bir sistem öneririm. Kendi sistemimizde de kompanzasyonumuz aynı zamanda jeneratörüde kompanze ediyor bir yıldır bağlı ve sorun yok.
 
değerli arkadaşlar sizden ricam kablo kesit hesabını yapan formüller ve akım taşıma kapasitelerini gösteren tablo varsa ekleyin
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…