ALINTIDIR....
Modbus, PLC ile kullanılmak üzere tasarlanmış bir seri haberleşme protokolüdür. Bir ana (master) aygıt ve buna bağımlı (slave) bir çok aygıt arasındaki veri haberleşmesini sağlar.
Modbus Protokolü kullanılarak, RS485,
RS232 ve RS422 standartları ile seri veri iletişimi yapılabilir. Kolay ve hızlı oluşu nedeniyle endüstriyel sistemlerde çokça tercih edilir.
Seri port, Ethernet ve TCP/IP ağlarını kullanan Modbus Protokolü çeşitleri mevcuttur. En çok kullanılan çeşitleri Modbus RTU, Modbus ASCII ve Modbus TCP’dir.
[h=3]Profibus Nedir[/h]
PROFIBUS Alman Eğitim ve Araştırma departmanı (BMBF) tarafından 1989 yılında field bus ve otomasyon haberleşmesi için geliştirilmiştir,PROFINET ile karıştırılmamalıdır.
PROFIBUS'ın açılımı Proses Field Bus 'dır.
1987 yılında FIELDBUS projesi adı altında bir araya gelen 21 şirketin 2 yıllık çalışması sonucunda ortaya çıkmıştır.
Bu projede ana amaç,saha cihazlarının bir arayüz ile haberleşmesini
bit-serial field bus üzerinden gerçekleştirip bunun kullanımını yaygınlaştırmak idi.
İlk karmaşık haberleşme protokolü,Profibus FMS (Field bus Message Specification)tanımlanan haberleşme görevlerini talep edecek şekilde kurgulanmıştı.
1993 yılında daha basit ve daha hızlı bir protokol olarak PROFIBUS DP(Decenteralized Peripherals ) tamamlandı.Deterministik haberleşme için PROFIBUS DP,Profibus Master ve I/O Slave leri arasında,Deterministik olmayan haberleşme için PROFİBUS FMS Profibus Master'ları arasında kullanılır.
İki adet PROFIBUS variyasyonu vardır,en yaygın kullanılanı PROFIBUS DP,daha az kullanılanı ise PROFIBUS PA dır.
PROFIBUS DP (Decentralized Peripherals),fabrika otomasyonunda,sensör ve servomotorları bir merkezi konrol paneli üzerinden kontrol etmek için kullanılır.
PROFIBUS PA (Process Automation)
Process kontrolünde kullanılan,ölçme cihazlarının izlenmesi için kullanılır.Bu varyant (Ex-zone 0 and 1) explosion/hazardous alanlarda kullanılır.Fiziki katman ( Physical Layer )kablo bağlantısını temsil eder,IEC 61158-2'e uygun olarak cihazlara enerjiyi bus üzerinden verir.Akımı kontrol altında tutarak patlamaya sebep olacak bir kıvılcım oluşumuna mani olur.PA segmentinde bağlantısı yapılacak cihaz sayısı sınırlıdır.
PA data ileti hızı 31.25 kbit/sn dir.
Öte yandan DP ile aynı protokolü kullanan PA ,DP metworküne bir kaplin cihazı ile bağlanır.En hızlı DP proses sinyallerinin kontrol panellerine iletiminde Backbone networkü olarak kullanılır
DP ve PA birbirleri ile sıkı bir ilişki içerisinde çalışabilirler bu ise proses ve fabrika otomasyonun yan yana hibrid bir uygulamada kullanılabilmesini sağlar.
PROFIBUS Protocol (OSI reference model)
OSI-Layer PROFIBUS
7 Application DPV0 DPV1 DPV2 Management
6 Presentation --
5 Session
4 Transport
3 Network
2 Data Link FDL
1 Physical EIA-485 Optical MBP
PROFIBUS 1991/1993 de DIN 19245, sonra EN 50170 olarak 1996 da, ve 1999 da IEC 61158/IEC 61784 olarak standartlaştırılmıştır.
Dr Mehmet Eyüp Kızılok
BEMS Specialist
Phd.Msc.EE.