Taşınabilir key diye bir kavramı ilk defa duyuyorum..Benim bildiğim durum şu:
OEM denilen, üreticilerin sadece bir bilgisayarda kullanmak üzere firmadan (microsoft) satın aldığı lisanslar var.Fabrika bu lisansı ürünü üretirken Windows 7 'de etiketle, Windows 8'de bios'a gömerek Windows 10'da ise internet üzerinden aktif etmek üzere ürüne koyuyor.
Bu tür lisanslar tek makine ile eşleştirildiği için başka bir makinede direkt çalışmazlar ama Windows 7 için şöyle bir avantaj var. Bu lisanslar sadece etiketle ürünle eşleştirildiği için siz bu lisans numarasını başka bir bilgisayara bir defaya mahsus girip windows 10 yapabiliyorsunuz.
Bu windows 8 ve windows 10 için ise artık mümkün değil zira birinde dediğim gibi biosa gömülüyor diğerinde ise bilgisayar ilk lisansı aldığında Microsoft o bilgisayarın parçalarının donanım kimliğini alarak kendi serverine kaydediyor ve lisans numarası ile eşleştiriyor.
Tabi bu durumda size3 veya 5 (tam hatırlamıyorum) parça değişim imkanı sağlıyor.diyor ki HDD yi alıp SSD takabilirsin, yada dvd sürücüyü değiştirebilirsin v.s ama bunu belli bir sayıdan sonra yaparsan kabul etmiyor. yada anakartı tümden değiştirirsen lisans uçuyor.
Birde "retail" denilen kutulu ürünler var.Kutulu ürün derken lisan numarasını sattıkları kutulu ürün.Bunu alıp istediğiniz bilgisayara kurabilirsiniz ama kutulu ürün tek bilgisayar içinse o kurduğunuz bilgisayarda kalır.Bunun haricinde çoklu lisans alınıyor bir çok bilgisayarlarda kullanmak için ama bunu genelde şirketler alır.
Durum bu..
Tüm bunlardan sonra elinizde kırk bilgisayar hariç eski netobook yada arkasında Windows 7 lisan etiketi olan ve keyi okunan bir bilgisayar varsa hiç uğraşmayın onunla kurun Windows 10'u. Yoksa hard diski çalıştırıp ya CMD ile yada başka bir programla hard diskin içinden okuyacaksınız veya Windows 8 li hard disk ile yükseltme yapmayı deneyeceksiniz ama bu olur diye garanti veremem.