ok. bakın bence bu cihazın en önemli özelliklerinden birinide şöyle açıklıyım sorun değil soft startı verdirebilirsiniz soft start da oldu diyelim kick start zorda onuda var sayalım yaptık . cihaz kendi harmoniğini üretiyor motora vuran 50x3, 50x5, 50x7 ci harmonikleri değişime uğratıyor yani harmoni filitresi gibi çalışıyor . bi anlam da elektrik kalitesini motordan yada dış etkenlerden oluşabilicek şebeke gerilimini düzenliyor. Aynı kompanizasyon panolarında olan KVAR extra ödemeye nasıl giriyor bize cezasını ödetiyorlar ise harmonidede olay cok farklı değil birde burda uymamız gereken zorunluluk ortaya çıkıyo uymakmı gerekir evet bu aslında kendimiz için uymamız gereken bi durum kısaca tanımlıyım . elektrik şebekelerin de elektrik kalitesini etkileyen ve sinius oldayl olması gereken 50 hz lik gerilimin değişik etkenlerle bozularak kullanım cihazlarında bir takım arızalara yol açmasına harmonik kirlenme deniliyor. değeride THB yada THD olarak verilir. harmonik kirlenmeye sebep olan cihazlar alternatif akımı doğru akıma çeviren cihazlar , üç fazlı yada tek fazlı kaynaktan beslenen doğru akım motorları için statik hız ayar üniteleri , üç fazlı endiksiyon motorlarına ait hız ayar üniteleri , manyetik çekirdekli cihazlar ( trafo v.s) elektrik arkı ile çalışan cihazlar punto ve kaynak makineleri gibi , ark ocaklarında kullanılan tristör kontrollü reaktif güç konpazasyon üniteleri gibi bir çok cihaz harmoniği bozar ( elektriğin kalitesi )
başta bu diğer elektronik ve elektrik cihazlarımıza zarar verdiği gibi sistem üzerin de bulnan arıza ve hatalı çalışma uyguşlamaları da bildiğim kadarıyla motor trafo v.b manyetik çekirdekli cihazlarda aşırı ısınmalar olur kapasitor banklarında sebepsiz sigorta atmaları yalıtkan için de yani kondansatorler ıcınde olusan kısmı desarjlar sonucu kısa sürede bankların arızalanması sayaç ve ölçü aletlerin de hatalı okuma sebeptir . redresör hız kontrol ünitesi ups gibi cihazlarda performans düşmesi , haberleşme cihazlarında özellikle telefon telsiz cihazların da girişim nedeni ile gürültü oluşturması harmoninin bozulduğunu gösteren sebeplerdir .
tedaşın yayınladığı müşterinin uymak zorun da olduğu ilgili yönetmeliğe göre harmonik bozulmanın sınırı AG de %7 OG de ise % 5 dir .. dikkat eilmesi gereken husus bu değerlerin sınır değerler olduğu sanayi tesişlerinin kendi özel durumları için bu sınırların oldukça altında çalışmaları gereğidir .
konuyla ilgili detaylı bilgi verebilmek için kitap defterleri karıştırdım yazdıklarımdan da anlaşılmıştır sanıyorum .
bilmiyorum hanginiz şöyle ortalama 500 amper bi motorun çalışmasını gördünüz ama bahsettiğim güç de kullanılan motorlar şebekede bazı değişimlere sahip oluyorlar bu değişimler de elektrik kalitemizi bozduğu gibi motor için de ek korumalara sebebiyet veriyo bu ek korumaların da bazı işletim maliyetlerini gözden kaçırmamak gerekiyor
motor da olmassa olmazlar diye bilinen bazı parçalar : kontaktör , faz koruma rölesi , termik ,zaman rölesi yıldız yada üçgen bağlan tı farketmez motor koruma rölesi bu saydığım parçaların bakım zamanı var çalışma ömrü var ve bundan dolayı oluşan ek bir masraf var 500 amperlik bir motorun kontaktör fiyatı faz koruma röle fiyatı ve termik denilen parça baya bir masraflı elektrik mühendisi ( yüksek elektrik ve lektronik mühendisi ) bir arkadaşımdan aldığım fiyata göre soft start gerçekleştiren 500 namperlik bir parça fiyatı 780 euro arkadaşlar bilgilerinize .... harmonik dedim ohaaa dedi yok böle bişii .....