nötr kesicili K otomat arızası

Katılım
25 Eki 2006
Mesajlar
15
Puanları
1
Yaş
40
k otomatın nötr kontağının arızalanması nedeniyle tesiste patlamayan fluorasant balastı ve yanmadık bilgisayar kalmadı. acaba bundan sonra nötr kesicili k otomat kullanmamak mantıklı değil mi?
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Sn.okaneren1980,sadece faz nötr monofaze bir devre için, nötr gelmemesi çeşitli cihazların hasarlanmasına neden olmaz.Ancak 3 faz ve nötrden oluşan trifaze bir devrede kullanılan nötr kesmeli otomat arızalanıp nötrü geçirmez ise bahsettiğiniz arızalar oluşabilir.Ama burada bir tasarım yanlışlığı var olabilir.Üstelik bu gibi arızalar nötr kesmeli otomat kullanılmayan devrelerdede meydana gelebilir.Bahse konu olan sebeplerle artık nötr kesmeli otomat kullanmamak doğru bir yaklaşım olmaz.Kaçak akım koruması yapılan her yerde nötr kesmeli otomat bir gerekliliktir.
 
belki nötr kontağı tam temas etmemiştir,bu esnadaki ark nedeniyle gerilim dalgalanmıştır.aynı şey faz kontağında da olabilirdi.Bir de şu olabilir.Pratik yurdum insanının,pratik elektrikçisi sıfırlama yapmıştır.O zaman belki bilgisayar yanar ama balastlara bu durumların ikisinde de bir şey olmaz.
tesis dediğinize göre,sanırım 3 fazlı bir kesicide olmuş bu olay.ve dengesiz yüklenme de varsa gerilim fazla gelmiş olabilir.
 
o anda açık olan lambalar ve prizlere takılı alıcılar direkt olarak 380 v maruz kalmış. bunun neticesinde balast ve bilgisayarlar arızalanmıştır. K.A.K. nötr hattı kesildiğinde devreyi kesmektedir. ancak K.A.K. dan sonra nötr kesicili K otomat kullanılmış olup arıza burada çıkmıştır.
 
Fazlar arası yük dengesiz olduğu için nötürden fazla akım çekiliyor olabilir bu durumda nötür kontağı yıpranır ve kesici sonrasında nötür ile fazlar arası voltajlar dendesiz olur
R+N=270V
S+N=180V gibi yük durumuna göre değişir 3 fazlı dağıtım sistemlerinde nötüre dikkat etmek lazım...
 
k otomatlar 3 fazlı sistemleri korumak için mantıklı bir yaklaşım. nötr kopması olayına gelince yük dengeli veya dengesiz dahi olsa kakr varsa cihazlar yanmaz diye biliyoruz. bu konuda aıklama yapabilecek bi arkadaş var mı şöyle formülleriyle anlatacak?
 

Fluoresanlar üç fazlı sistemde yıldız bağlı şekildedir. Yukarıda vektör diyagramı verdim. Faz başına düşen ampul sayısı eşit veya yakın değilse nötr noktası kayar faz gerilimleri değişir.
Kaçak akım üç fazın vektörel ortalaması ile nötrden dönen akımı mukayese eder. Dengesiz yüklenmede K.A.K.R içindeki toroidden yüke gidiş yönünde fazların vektörel ortalaması yükten dönüşde de nötr akımı geçer. Büyüklükler eşit olup yönler ters olduğundan toroid sargıda manyetik alan oluşmaz bu iki alan birbirini yok eder.
Netice: Aşırı dengesiz yüklenmede de K.A.K.R çalışır açma yapmaz.
 
63 A kacak akım anma akımının aşılması, nötr iletkenin kopması, kacak vb. durumlarda açar diye biliyorum. cihazın 380 volta maruz kalması kacak akımı actırımı sizce. cihazlar veya aydınlatma armatürleri üzerinden dönüş olmuş. prizlerde avometre ile 380v okuduk.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…