Nano makineler

evgin_666

Üye
Katılım
23 Eki 2008
Mesajlar
28
Puanları
1
Düşünsenize,masaları neden yapıyoruz?Örneğin ağaçtan.tahta,binlerce farklı tip proteinden ve karmaşık moleküler dizilimlerden oluşuyor,ancak doğada kendi kendine oluştuğu için ucuz.
Nanometrik büyüklükteki robot kolların molekülleri oradan alıp buraya koyması ile fabrikalardaki robot koların iki koca metal parçayı bir araya getirmesi arasında hiçbir fark yok.Üstelik gittikçe daha fazla fonksiyon yüklenen ve gittikçe daha fazla büyüyen bu robotların devasa büyüklüklere ulaşmasının fiziken imkanı yok,yanı tek alternatif küçülmeleri.
nanoteknolojinin askeri alanda kullanılacağı şüphe götürmez bir gerçek.çok daha tehlikeli silahlar,yeni ölümcül sistemler,fark edilmesi imkansız casusluk teknikleri veya bioterörizm,gözrdı edilemeyecek asıl tehlikeler.
Nano teknolojiden ilk kez bahseden kişi 1959'da "There's Plenty Of Room at the Bottom" adlı makale yazan Richard Feynman.
Richard Feynman,moleküllerin birgün kendi büyüklüklerindeki robotlar tarafından taşınacaklarını,bu robotların kendilerinden 10 kat küçük başka robotlar yapacağını,bu 2. nesil robotların da kendilerinden 10 kat küçük 3. nesil robotlar yapacağını ve bu işin böyle süreceğini,kütleler böyle küçülmeye devam ettikçe yer çekiminin öneminin azalacağını,yüzey geriliminin öneminin artacağını,nanorobot kütlelerin sıvı hale geleceğini söylemiş.
Moleküler teknoloji,iki farklı durum için kullanılan bir terim:
1) Çok küçük ve çok marifetli nanoölçekte yapılmış makineler ve bilgisayarlar
2) Nanofabrikatör denilen robotlar tarafından yapılmış sıradan objeler.
Yani iş sadece robotları yapmakla kalmıyor,onları etrafa salıp gerçekten iş yaptırmak da gerekiyor.sayılamayacak kadar çok nanorobotun bir şantiye alanında çelik ve cam parçalarının yanına bırakılmasından sonra bir ay içinde bu şantiye alanında koca bir gökdelenin kendi kendine yükselmesi umuluyor.
Bu işin yapısal boyutu bir de işin biyoloji,kimya,fizik ve matematik boyutu var.tabi bu değişikliklerin yaratacağı sosyolojik,psikolojik,etik,kanuni felsefi ve politik değişiklikler de hesaba katılmalıdır.2015'te tüm dünya 1 trilyondolar değerinde bir nanoteknoloji pazarı olacağı tahmin edildiğine göre ilerki birkaç 10yıl içinde minicik makinelerin hayatımızda neden olacakları oldukça büyük değişikliklere şimdiden kendimizi hazırlarsak iyi olur..
NANO MAKİNELER
Bir nanometre (nm), 10-9 metre,yani bir milimetrenin milyonda,bir mikrometrenin de binde biri.on hidrojen atomunu yanyana dizdiğinizde elde ettğiniz uzunluk işte bir nano.Bir atmun, saçımızın kalınlığının 40.000'de biri olduğunu düşünürseniz gözünüzde daha rahat canlandırabilirsiniz.ya da canlandıramzsınız,o kadarcık şeyi nasıl göreceksiniz ki? Nanometre ölçeğinde,yani 0,1 ile 100 nanometre büyüklüğü arasında yapılan tüm teknolojik çalışmalar için kullanılan terim 20 yıl sonra kullanıyor olmayacağımız mikroskobik boydaki bilgisayar gerçekten de yapılırsa işte bu sayesinde yapılır.
Nanoteknolojinin hedefleri sadece mikroskobik süper bilgisayarlar değil.Bir hücreden küçük,vücudumuza aşı gibi enjekte edilerek bakterilerle savaşabilir,tıkanmış damarları açabilir,hatta yaşlanmanın etkilerini durdurabilir.Nanorobotlar,kanserli hücreleri yok ederek kemoterapi ve radyoterapi gibi vücuda biryandanda zarar veren tedavileri gereksiz kılabilir.fabrika atıklarını çevreye yararlı hale getirebilir.nanorobotlar sayesinde koca bir kütüphanenin içindeki tüm bilgiler,yarım küp şekerin içine sığabilir.
İstediginiz zaman evinizin renginin değişmesi ya da asla kirlenmeyen pencereler gibi daha eğlenceli...tabi sonsuza kadar yaşayacağımızı sağlayacağını falan da gerekiyor.
Nanoteknoloji bir sonraki endüstri devrimi anlamına geliyor olabilir.bütün bunlar şuan kulağa biraz komik geliyor ama amerika'daki ulusal nanoteknoloji vakfının bunları başarmak için 500 milyondolarlık bir bütcesi var.Tartışılan şey bu teknolojinin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği değil,ne zaman gerçekleşeceği...
Şuan için nanoteknoloji terimi kompleks makinalar için değil nanoölçekte insan yapımı objeler için kullanılıyor.Miroskobik robotlar dönemi başladığnda "moleküler nanoteknoloji" nanoölçekli mühendislik veya moleküler mekanik terimlerini kullanılacağı ön görülüyor.Tabi o zamana kadar daha havalı ne tabirler çıkar kimbilir?

İnsanların herşeyi küçültmeye çalıştığını ve teknolojinin giderek nasıl korkunç bir ivme ile geliştiğini düşünürseniz,aslında moleküler teknoloji şaşırtıcı değil.Artık hayal edilen şey,nanorobotların başka nanorobotlar yapacak kadar gelişmesi.Nanoteknoloji,kendi kendine üretilebilecek be çoğalacak şekilde tasarlanıyor.Buna göre,birkaç nanofabrika,birkaç hafta sonra milyonlarca nano fabrika haline gelebilecek ve böylelikle üretim araçları hızla ucuz ve temiz bir yolla artacak.
İlk nanorobotların üretim ve geliştirme maliyeti olanca ağırlığıyla devlerlerin belini bükebilir,ancak kendilerini çoğaltacak robotlar yapılmaya başlandığı anda saydığımız şeylerin gerçekleşmemesi için hiçbir sebep yok...
 

Forum istatistikleri

Konular
129,776
Mesajlar
930,001
Kullanıcılar
452,545
Son üye
Derebey_37

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst