Neden zener diyot koyuyorlar.

erkan1525

Üye
Katılım
8 Kas 2011
Mesajlar
269
Puanları
1
Yaş
36
S.a üstadlar.
Bana 2 ad. röle lazımdı. Eski devrelerimden 2 ad Optocoupler. Eski bir bilgisayar powerindan 2x c945 transistör buldum. 10k dirençlerde kullanarak ana devreden bağımsız beslenen ve 5v ile tetikleyebildiğim 2 röleli bir kart yaptım. Ancak hazır devrelere ve eskiden arkadaşlara yaptırdığım devrelere bakınca gördüm ki hep rölenin besleme uçlarının arasına zener diyot koymuşlar.
Bunun sebebi nedir? Zener diyort orda ne işe yarıyor?
 
O zener diyot değilde hızlı diyot olabilir. (bazı hızlı diyotlar zenere benziyor gorunuş olarak örneğin 1n4148). Rolenin bobin uçlarına ters bağlanan diyotun amacı röle bobininde biriken zıt emkyı sönümlemektir. Yani röle kontağı bıraktığında üzerinde kalan zıt emknın devreye zarar vermemesi için konulur.
 
zener diyot gerilim regülasyonunda da kullanılıyor o sebepten olabilir.Besleme geriliminin sabit gelmesi için misal.
 
Anlamadım zıt emnk nedir?
Bobine akım verdiğinizde akım değişimine tepki göstererek kaynağa ters yönlü bir gerilim indükler. Buna zıt emk adı verilir.
Bobin enerjisini kestiğiniz anda bu zıt emk denilen enerjinin harcanması gerekir. Bunu da diyot sağlar. Burada hızlı diyot kullanılması enerjinin daha hızlı atılmasını sağlar.
Bu enerji harcanmazsa varsa roleyi suren transistorun kolektörüne yuklenir. İletimde olmayan bu transistorde bu yüke dayanamaz ise yanar. Ters yönde diyot koyarsanız akım kesim durumundaki transistore gitmek yerine diyot üzerinden devresini tamamlar. diyotun ve bobinin omik direcinin etkisiyle enerji devreye zarar vermeden harcanmış olur.
 
Son düzenleme:
Merhaba. Crt tv’lerde yatay saptırma bobinini süren BU’lu gibi bazı mosfet (Güç) transistörlerinin bazıları datasheetinde görülebileceği gibi iç yapıları itibariyle zaten içten diyotludur.Bu yatay çıkış bobinine 115 volt dc. olarak verilen akımın mosfetle anahtarlanması sırasında,bu tv saptırma bobininden öz-indüksiyonle geri gelen ters akımların mosfet transistörünü bozmaması için, ya dıştan paralel bir diyotla, ya da bazı mosfet serilerinde de olduğu gibi iç yapısından bir diyotla tam paralel olması gerekiyor. Aksi halde yatay saptırma bobininden gelen öz-indiksiyon elektro-motor kuvvetli ters akımlarla mosfetler kısa sürede de bozulurlar.

Röleyi enerjilendirme bobinlerinin transistörün emitteri kollektörüyle sürülmesinde benzer bir durum yine söz konusudur. Burada da mutlaka paralel bir diyotla (Komitasyon diyodu da dediğimiz) korunması, öyle çalıştırılması, bu transistörlerin bozulmadan çalışmaları için de şarttır. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
İşte indüktörlerin (Bobinlerin) diyot korumasız (Komutasyon diyotsuz) bir ledi rahatça yakacak kadar bir voltaj üretebildiğini çok güzel gösteren düzenektir.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
kondansatör gerilim şarj ediyorsa , bobinlerde bildiğiniz akım şarj eder gibi de düşünebilirsiniz. bir yay gibi kurulur , enerjisi kesilince oku atar. (tipine , kapasitesine , induktansına vs.. göre binlerce voltlara kadar ters emk üretir.)

tabi buradaki rölenin emk olayı farklı. enerjisi kesilince röle kontaklarının yayı ile eski konumuna gelirken dinamo gibi çalıştığını farz edebilirsiniz.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…