Işık verebilme mantığı; bu neon gaz atomunun en dış yörüngesindeki elektronların ancak o voltajda (110-220 volt AC/DC gibi) tam iyonize olup iyonlaşmasıyla ve elektriği gaz içinden geçirip iletebilmesi yoluyladır. Neon gazı + ve - yüklü iyonlara ancak bu voltajlarda ayrışarak elektriği içinden geçirip iletebilmiş olur. (Breakdown voltage) Neon gazı aslında daha yüksek voltajlarda yanar, ancak % 99.5 neon % 0.5 argon gazı karışımıyla daha düşük olabilen voltajlarda yanabilmesi sağlanır.
http://www.wikizeroo.net/index.php?q=aHR0cHM6Ly9lbi53aWtpcGVkaWEub3JnL3dpa2kvTmVvbl9sYW1w
http://www.wikizeroo.net/index.php?q=aHR0cHM6Ly9lbi53aWtpcGVkaWEub3JnL3dpa2kvR2xvd19kaXNjaGFyZ2U
Ayni şekilde katı yarıiletkenlerden olan silisyum diyodu en düşük 0.65- 0.70 volta kadar elektriği hiç geçirmeyip neden iletemez? P-N bölgesinin ara geçiş bölgesinde yasak olan bu banddan ancak 0.70 volt değere sahip elektronlar veya güç kaynağının uçlarına bağlandığında ancak bu değere sahip olan kinetik enerjiye sahip elektronlar bu yasak bandı atlayıp P'den N bölgesine geçebilir ve elektrik akımı bu şekilde iletilmiş olur.
Bir güneş hücresindeki P-N birleşimli fotovaoltaik pilde bu P-N eklem (birleşim) yerine gelen UV güneş ışını ancak yüksek elektron-volt değerinde yüksek enerjili bir ışığa sahipse bu yasak banddki elektronlar UV ışınından bu yüksek enerjiyi soğurup karşı tarafa bu yasak bandı geçip ancak bu şartta gidebilir. Bu şekilde güneş hücresi dediğimiz fotovoltaik güneş pilleri kendi aralarında seri bağlanarak uygun voltaj/amperi üreterek akülerde biriktirilebilir. Kolay gelsin.