Ni-mh piller yerine Lityum kullanılabilir mi?

test
Yer darlığı, düşük güç tüketimi varsa, tercih edilebilir.
Üstad 2x18650 kullanabilirim diye yazınca 4 A lik modül önerdim.
ustam elimde 16850 1 tane sağlam 1 tane de ne olduğu belli olmayan pil var. xl6009 u bu lambada kullanmak istemiyorum, belki ileride başka bir projede kullanırım. tp4056 3-4 tane var sadece şarja yarar. pover bank kartım var bir tane 5 volt çıkış veriyor. onu gömmek düşüncesindeyim. tek pille bile olsa acil durumda iş gören bir tane kafa lambam olur. bir de buralarda çıkma pil bulmak çok zor. tazeleri de benim çorba durumuma pek uygun değil. şimdi yapayım yansın yeter. güzel önerileriniz için çok teşekkür ederim.

Ben zamanında bu pilleri lambaları falan değerlendirip ışıldak yapmıştım 5 6 tane bu ışıldaklar deprem zamanı 50 den fazla kişinin ışığı oldu. Deprem zamanı elektrikler su doğalgaz falan yoktu buralarda 2 3 gün de olmadı. İnsanlar ne yapacaklarını bilmeden sağa sola koşturdukları için kimsenin lambası falan yoktu şarj aletleri yoktu benim atöyle güvenli bir yerdeydi. Amcamın evine falan geçmiştik orada 30 40 kişi vardı evi kendimiz yaptık büyük ve sağlamdı o yüzden içimiz rahattı ama ışıklar falan yoktu 2 gün o ışıklar yandı bizi aydınlattı.

Ben zamanında bu pilleri lambaları falan değerlendirip ışıldak yapmıştım 5 6 tane bu ışıldaklar deprem zamanı 50 den fazla kişinin ışığı oldu. Deprem zamanı elektrikler su doğalgaz falan yoktu buralarda 2 3 gün de olmadı. İnsanlar ne yapacaklarını bilmeden sağa sola koşturdukları için kimsenin lambası falan yoktu şarj aletleri yoktu benim atöyle güvenli bir yerdeydi. Amcamın evine falan geçmiştik orada 30 40 kişi vardı evi kendimiz yaptık büyük ve sağlamdı o yüzden içimiz rahattı ama ışıklar falan yoktu 2 gün o ışıklar yandı bizi aydınlattı.
deprem doğanın karşı konulamaz gücü. bodrum'da en son 5-6 yıl önce olmuştu galiba ama yerel fay ve denizde olduğu için bizler pek bir şey görmedik. bildiğim en yakın yerel fay 10 km ötemde. o da kırılmaz zaten. ışık her zaman ışıktır. her anlamda aydınlanmak bize huzur verir. ben ışığımı pilimi hazır tutayım yarın ne olacak kimse bilemez değil mi?

Yer darlığı, düşük güç tüketimi varsa, tercih edilebilir.
Üstad 2x18650 kullanabilirim diye yazınca 4 A lik modül önerdim.
18650 pillerin şarj akımları yüksek olabilir. Malum düşük akımla daha uzun zamanda şarj edilirler. Dikkat edilecek nokta, şarj modülünü sınırlarında kullanarak aşırı ısınmasına sebep olabilir. Mesela 1A ile şarj edebilen TP4056'nın şarj akımını ilgili direnci değiştirerek kısıtlamak gerekir.

Ben de solar şarjlı lambadaki 1 adet 18650 için benzer bir sistem kullanıyorum. DC12v sisteme bağlayıp solar kısmı devreden çıkararak 12 volt'u 5 volt'a düşürerek bms'li tp4056 modülü üzerinden şarj ediyorum. Gayet dandik olan bu tür solar lambaların içindeki pilleri sürekli şarj etmiş oluyorum.

@Muhsin Kamer 9 volt şarjlı pil 1,5 senedir kullanıyorum. Sizin paylaştığınız dan biraz farklı. Mikro usb ile şarj oluyor.Bu pilin içinde hangi BMS devresi kullanılmış olabilir? Özel yapım BMS +step-up modül olabilir mi ? Plastiği preslemişler çalışan pili bozmak istemedim. TP 4056 oldukça büyük kalıyor. Sanıyorum resimdeki Lipo pilden sökülen küçük BMS devresi bu pil için uygun olabilir. Ama çok küçük step-up modül de bulmak gerekiyor.
20241211_174002.jpg

20241211_174059.jpg

20241211_174144.jpg

20241211_174227.jpg

Mesela 1A ile şarj edebilen TP4056'nın şarj akımını ilgili direnci değiştirerek kısıtlamak gerekir.

image-12.png.webp

Şema da görüleceği gibi TP4056 entegresindeki R3 direnci akım sınırlama direnci dir.
1.2 KOhm şarj akımını 1Ampere sınırlar

aşağıdaki şemada görünen direnç değerleri ile şarj akımı değiştirilebilir.
RGRPOG (kΩ)IBAT (mA)
10130
5250
4300
3400
2580
1.66690
1.5780
1.33900
1.21000

Liste alıntıdır.
Devreyakan sitesine teşekkürler
Özel yapım BMS +step-up modül olabilir mi
evet.
tasarımı şöyle açıklayalım.

li-on pil + tp4056 şarj çipi + step up devre = 9 volt batarya

Son düzenleme:
Isınabilir. Üzerinden 1 A akım geçiyor.
Normal.

bendeki biraz eski model R3 kim amca oluyor burada?

Ekli dosyalar

• tp4016.png
    tp4016.png
    350.3 KB · Görüntüleme: 5

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
130,036
Kullanıcılar
453,003
Son üye
CagdasBey