Evet doğru.Cevabınız için teşekkürler. Anladığım kadarıyla biri 15 turluk sarım, diğeri çaprazlama çok sarımdan oluşan iki sarım oluyor. Plastik makaradaki üç ayağın ilkine 15 turluk sarımın başlangıç teli lehimleniyor. Plastik makaradaki ikinci ayağa 15 turluk sarımın bitiş teli ile çaprazlama çok turluk sarımın başlangıç teli lehimleniyor. Plastik makaradaki üçüncü ayağa ise çaprazlama çok turluk sarımın bitiş teli lehimleniyor. Kondansatör 2. ve 3. ayağa yani çaprazlama çok turluk sarımın başlangıç ve bitiş ucuna lehimleniyor ( burayı yanlış anlamış da olabilirim) tabi bu sarımlar aynı uzunlukta litz teli ölçülüp kesildikten sonra yapılıyor ( makaradaki eski telin eksik olabileceğini varsayarak bir miktar uzun mu kessem acaba ) Doğru mu anlamışım hocam? Bir yanlışlık yoksa bu şekilde uygulayıp test edeceğim.
Her şey tamam olduğunda sonuçları paylaşacağımEvet doğru.
Sarım için fazlaca pay'a gerek yoktur. En fazla 10cm fazla sarabilirsin.
Daha fazla sararsan band çok aşağı frekanslara gidebilir.Ekli dosyayı görüntüle 76346
Güzel bir çalışma olmuş. Elinize sağlık.Herkese merhaba. Bir süredir tamiri ve restorasyonu ile meşgul olduğum, işim medeniyle biraz uzun sürdü, nostaljik radyom son halini aldı. Yaptıklarımı ve yapamadıklarımı paylaşmak istiyorum.
Radyonun güç kaynağı problemi vardı. Elimde mevcut bulunan bir trafoyu modifiye ederek 7 v gibi bir çıkış aldım. Dört kare şeklinde diyot (model numarasını bilmiyorum ama güçlü diyorlar) ve bir 16 v 2200 uf kondansatör kullanarak doğrultucu filtre yaptım. Bağlantılarını yaptım.
Uzun dalga bobininde kopuklar vardı. Arızalı uzun dalga litz telini söktüm ve ölçerek aynı uzunlukta sağlam litz teli ile (çaprazlama sarım önemli) değiştirerek bağlantılarını yaptım.
Yayınları cızırtılı alıyordum. Kasanın içindeki anten telini sökerek yenisiyle değiştirdim ve uzunluğunu tahmini iki kat arttırdım. Bu işlemden sonra yayınları daha net aldım.
Arka kapak yoktu, uygun bir kapak kestim, vidalama delikleri açtım.
Kasa dış kaplamada yırtıklar vardı. Kasa dış kaplamayı komple söktüm, temizledim, ahşap kasadaki boşlukları doldurarak boncuk mavisine boyadım.
Ne kadar uğraşsam da uzun dalga yayını alamadım. Ya litz teli bağlantısında yanlışlık yaptım ya da yakınlarda bir uzun dalga yayını mevcut değil. Test edemediğim için ihtimal de söz konusu. Radyonun ikisi sağ tarafta ikisi ise sol tarafta olmak üzere dört çıkışı vardı. Bu çıkışlarının ne olduğunu bilmiyorum. Üç çıkışın bağlantısını aynen yaptım Sağ alttaki çıkışın radyo devresi ile bağlantısı yoktu. Ben de o deliği trafonun besleme kablosu çıkışı olarak kullandım
Sonuç olarak şık görünümlü, kısa ve orta dalga yayınlarını alabilen nostaljik bir radyom oldu. Bu süreçte teknik bilgilerle yardımcı olan, destek veren herkese teşekkür eder iyi günler dilerim.
Modern teknoloji insanları sabit harcamalara yönlendiriyor.uzun dalga ve kısa dalga yayın var mı? fm bile tarih oldu olucak spotify yerini aldı artık fm radyo koymuyorlar telefonlara artık.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?