Nst cihazı arızası?

zbyrblc

Usta Üye
Arkadaşlar elimde Bistos marka Nst cihazı var..Power düğmesine bastığımda ekrana enerji gelip
gidiyor.Adaptör sağlam..Cihazın içini açtım,kartın üstünde bir adet role var.Role her power düğmesine bastığımda çıt ediyor..Ekran üzerindeki led yanıp sönüyor..Problem ne olabilir ?..Kartın üzerindeki
elemanlarda fiziksel bir patlak vs görünmüyor...TIP 41 c model transistörün 3 ayağıda kısa
devre görünüyor.Transistörden kaynaklanabilir mi acaba?

TIP 41 sök dışarda ölç bi de boştayken ayak yollarını ölç etrafta arızalı elemen ara

Transistörü değiştirdim.Cihaz çalıştı.Teşekkürler.

Son düzenleme:
TIP 41 sök dışarda ölç bi de boştayken ayak yollarını ölç etrafta arızalı elemen ara
By lent ustam;
Kart üzerinde transistör arızalı görünüyordu..Değiştirdim cihaz çalıştı..Fakat
siz söküp boşta iken ölç demişsiniz..Bunun sebebini öğrenebilirmiyim?
Yani devre üzerinde iken ölçmemiz kesin sonuç vermez mi böyle durumlarda?

Devre üzerinde sağlıklı ölçüm alınmaz en az bir ayağı devreden çıkarmak gerek, tr kısadevre yapmasına sebep başka elemandır onu da tespit edip değiştirmelisin ki yeni takılan tr kısa zamanda aynı arızayı vermesin, yapılan tamitar uzun ömürlü olsun. Bazen de tr çevresindeki elemanlar zener, diyod gibi kısa devre olur tr kısadevre diye düşünmemize sebep olur.

anladım..peki etrafındaki elemanlar için de aynı şey geçerlimi?(diyod,kondansatör vs)
Bu elemanların sağlamlık kontrollerini sökmeden kart üzerinde yapabilirim doğrumu?
Bu elemanlar neden transistörü bozar peki?Transistörün bu elemanlar üzerindeki etki ve görevi
nelerdir?

Özel alet olmadan yapamazsın tekrar söylüyorum en az bir ayağı devreden çıkarılmalı izole edilmeli! Neden bozar, elektroniği bilen bir olarak mantık yürütürsün; R C D elemanları elektrik altında ve çevresel faktörlerden (ısı, sarsıntı, darbe) fabrikasyon vb. yapısında değişikliğe uğrar, değişen değerler tr farklı voltaj ve akım şeklinde ulaşır (kulaktan kulağa oyunu gibi) belli toleranslı değrler aşıldığında tr de değişikliğe uğrar.

Anladım ustam saolasın.
Ben elektroniği pek bilmediğim için mantık yürütemedim de

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…