O.G Ölçmeli Trafoda Kompanzasyon Problemi

Her iki şekilde de sorununuz çözülebilir. Uzun vadede şönt reaktör daha maliyetli olacaktır.
 
kapasitif ten cezaya girdiysen 5 kvar şönt reaktör baglaman gerekir
 
Arkadaşlar yukarıdaki problemi reaktör ile çözdük. Yorumlarınız için teşekkürler... Buna benzer bir problemi başka bir işletmede daha yaşıyoruz. İşletme elektriği DHMİ den alıyor.400 kvA lık trafoları var. Enerji 1x 35 xlpe kablolar ile 400 m mesafeden geliyor.(6,3 kV)İşletmenin A.G.tarafında kompanzasyon düzgün şekilde çalışıyor.Trafoda sabit C yok. Fakat hem endüktif , hemde kapasitif değerleri ceza sınırı üzerinde. A.G. şalterini kapatıp yaptığım sayaç izlemesinde 1 saatte aktif (1.8.0)15 kw , endüktif (5.8.0) 6 kVar, kapasitif (8.8.0) 5 kVar yürüdü.Bu durumda sayacın hem endüktif, hem de kapasitif yazması normal mi? Trafonun kesicisini açıp sayaç izlemesi de yaptım. Bu izlemede ise, aktif 1 saatte 3 kW , endüktif 0, kapasitif ise 2,4 kVar yürüdü. Buradaki problem nedir?
 
Enteresan bir durum kesici açıkkenAG şalteri kapalıyken bu dengesiz durum ve aktifin yüksek oluşu. AG şalterinden önce bir tüketim, kondasnatör vs olmalı bu değerler için. Tekrar kontrol edin bence..
 
Evet bu sayaç yeri değişikliği daha mantıklı, sorun tamamen OG kablolarından kaynaklanıyor. 400 kVA ve altındaki trafo güçlerinde sayaç trafonun AG tarafında olması gerekir. Ancak OG tarafında olması zorunlu ise o zaman rölenin akım trafosundan önce şönt reaktör bağlamak gerekir. Bağlanacak reaktörün gücü kablo uzunluğu ve kesiti ile doğru orantılıdır. Bence hesaplamadan ziyade eğer imkan varsa analizör veya güçölçerle trafonun reaktif gücü ölçülebilir. Yada deneme yolu ile gereken reaktör gücü tespit edilebilir.İyi çalışmalar.
 
Son düzenleme:

Burayı şönt reaktörle tak diye çözemeyeceksiniz galiba

İhale sizde kaldığı için deneme yanılma olacak sanırım

bize izlemek düşer.
 
Ölçüm yapılan sayaç üzerinden fazların cosq'lerine baktım . L1= -0,56 , L2= 0,99 , L3= 0,64. Akımlar yüke göre değişiyor. (Akım trafosu oranı 15 / 5 A) , Gerilimler ise ; L1= 55,6 , L2= 62,8 , L3= 56,2 . (Bu 62,8 normal mi?)
A.G. 'nin enerjisini kesip baktığımızda, cosq'ler değişiyor. L2 düşerek indüktife giriyor. L1 kapasitifte , L3 indüktifte. Bu durumda L2 'ye sabit monofaze kondansatör bağladım. Hem L1 , hemde L2 değişiyor. Buna rağmen O faza kondansatör bu faza reaktör, sök-tak sök-tak cosq'leri dengeledim. L1 0,92 , L2 0,96 , L3 0,99 . Ancak A.G. 'yi açınca yine bozuluyor. Sayaç problemli olabilir diye onu da değiştirdim. Bağlantılar düzgün, sonuç aynı..
 
Eğer ölçüm OG tarafından yapılıyorsa ve tesiste yüksüz durum da ise yapılabilecek çok fazla bir şey yok.Çünkü OG akım trafoları nominal akımlarının %10unun altında ki akım geçişlerinde hatalı çalışmaktadır.
 
iyi çalışmışsınız

sorum olacak

ölçü akım gerilim trafoları ve sayacın teknik özellikleri nelerdir?
akım trafoları cl ? Ve gerilim tr faz nötr mü ? Bağlantı tam doğru mu ?
 
Sn. kosabora, trafonun AG tarafında L1 fazına bağlayacağımız yük, OG tarafında sadece L1 fazına bağlanmış olmuyor. Trafonun sarım grubuna göre iki faza dağılır. Bu sebeple sizin AG tarafındaki dengesiz yükün OG tarafında bire bir yansımasını göremeyiz.
Trafo dahil tüm yük devre dışı iken sayacın saatte 3kWh değer kaydetmesi ilginç.
L2 fazındaki gerilim düşümünü, diğer fazlardaki gerilim düşümünden daha az olduğundan dolayı L2 fazı giğer ikisinden yüksek. Ana şebekede iki fazlı yüklerin çoğunluğu L1-L3 fazları arasına bağlanmış olabilir:
L1= 55,6x1,732x63=6066 V
L2= 62,8x1,732x63=6852 V
L3= 56,2x1,732x63=6132 V
(Gerilim trafosu çevirme oranının 6300/100 olduğu varsayılmıştır.)
Veya çok nadir bir durumdur: L2 fazındaki gerilim trafosu diğer ikisinden farklı bir çevirme oranına sahip. Bunu AG'deki fazları ölçerek teyit edebilirsiniz.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…