OG ölçümlü Ag Kompanzasyon sistemindeki sabit kondansatör problemi yardım

Sabit gurup 5 Kvar olunca trafo da hiç yük yokken çıkan değerler
Aktif = 36
Reaktif = 4
Capastif=140
İnd= % 11
Cap= % 388

Hala aşırı Kompanzasyon olduğunu tahmin ederek sabit gurubu 1.5kVar yapıp öyle değer almayı düşünüyorum.Fraklı veya aynı düşünen deneyimli arkadaşlar varsa görüşlerini iletmelerinden onur duyarım. saygılarımı sunarım.
 
Ölçümden sonra OG kablosu varmı sorumu lütfen cevaplayınız.Varsa,kablo boyunu,kesitini ve
gerilimini lütfen belirtiniz.Tam yükte çalışmayan veya günün büyük bölümünü düşük yükte çalışan
trafolarda ,sabit kondansatörü 7,5/1000 oranında uyguluyoruz(trafo ABB).
 
Fahri bey daha öncede sorduğunuzu şimdi fark ettim özür dilerim. Hayır Trafodan sonra dağıtım panomuz ve kompanzasyon panomuz barayla birleşmekte 380 v tur. Kullandiğimiz trafo Malatyada üretilen Maksan marka trafodur. Yukarıdaki vermiş olduğunuz oranı kullanırsak 11,90/630 etmesi gerekiyor yanılmıyorsam. biz 12.5 kvar kullanmıştık çok dengesiz bir endeksle karşılaşınca küçültme yolunu tercih ettik. Bundan sonrasıda malumunuz formda paylaşıma açarak nasipse bir sonuca varacağız tahmin ediyorum. saygılarımı sunar ilginiz için teşekkür ederim.
 
Fahri yetiş Bey
Bağlı herhangi bir UPS cihazımız yoktur.Dün cevabımda soradan fark ettim siz mutlaka ölçü hücresiyle trafo arasındaki kablo ve mesafeyi sormuştunuz, ben yanlışlıkla trafoyla dağıtım arasını belirtmiştim. Dolayısı ile ölcü hüçremiz,trafomuz,dağıtım panomuz aynı yerde bitişik hücreler şeklinde.Voltajımız 33.5 Kv tur. yüksek gerilim kablosunun çapını bilmiyorum ama toplam mesafesi 4mt geçmez.Ancak ölçü hücresine kadar yaklaşık 40 mt kadar şebekeden yer altı kablomuz vardır.
 
Beton santrali hücreler görünümü ve güç durumu
 

Ekli dosyalar

  • KARO FABRİKASI TRAFO BİNASI(JPG)SON2.JPG
    91.2 KB · Görüntüleme: 32
Moderatör tarafında düzenlendi:
Sabit Kondansatörümüzü 1.5Kvar a düşürünce
İnd =%4
Kapastif=%50 oldu

Aktif endeks=69 birim
İndiktüf endeks=3
Kapastif endeks=35 olarak gerçekleşti.Bu değerlerde tarafo boşta iken 15 saat içinde 3 saat 15 kw motor çalışmış olduğundan tekradeğer alınması gerektiğini düşünüyorum.
Görünüşe göre naladığım kadarıyla hala trafo reaktif kayıplarını karşılayacak olan 1.5 kvar lık kompanzasyon dahi büyük gelmekte çünkü;
Yükte iken: 8 saat
Aktif=169
Rektif=41
Kapastif=3 çalışmakta
 
Yularıdaki değerler bana göre Trafo reaktif kayıpları yok deneçek kadar küçük olduğunu ifade etmektedir.Dolayısıyla tarafo boşta iken 1.5 kvar için net değerler netleştikten sonra hiç bir sabir kondansatör koymadan değerlri alarak ikisi arasındaki ölçü büyüklüklerine göre belki sabit kondansatör belirlemem gerekecek.
 
Hasan kardeş kompanzasyonun en onemlı püf noktalarından biri de yapılan değişikliğin nasıl bır etki yaptıını gorerek sorunu çözmektir.Bu yapıldığı zaman bir sorunu çozerken aynı zamanda kompanzasyonun tum inceliklerini de öğrenmiş oluyoruz.Çünkü kompanzasyon rolelerı her ne kadar otomatık olsada yenı çıkan malzemeler ne kadar özellikli ve kalıtelı olsada kompanzasyon yapılan işletmelerin bir çoğunda kitap ve yonetmeliklerde yazıldığı gibi tesis ve işletme şartları mevcut değil..Dolayısı ile bu teknoloji harıkası malzemelerden bu tesislere uygun olanı seçecek ve bunları en avantajlı bir şekılde ayarlayıp duzenleyecek olan yıne bizleriz.
Yaptığın değişiklikler ve çıkan sonuçları üşenmeden paylaşarak hem kendi sorununu çözuyorsun hemde bu konuyu paylaşarak bizim de aynı sonularıla karşolaştığımızda senın kadar uğraşmadan çozume ulaşmamıza yardım ediyorsun.Teşekkur ederim.
 
630kva trafoda sabit kondansatör 5 kvar düşmesi çok garib normal hesablarda 25.2 ile 31.5 arasında bir sabit kondansatör kullanmak gerekir, bu trafonun yapısından dolayı çektiği reaktif gücü kompanze etmek içindir eğer bu sistem daha az sbt kondansatör gerektiriyorsa bir şekilde sistem kendini kompanze ediyor, bu ise OG yeraltı kablolarından kaynaklanması muhtemel, bu konuda proje hesabı yapmadım ama OG kablolarının kapasitif güç çektiğini ve uzun mesafelerde bunun dikkate alınması gerektiğini biliyorum, OG kablolarında kataloglarda 1km de ne kadar kapasitif güç çektiği ile ilgili bilgiler veriliyor.
 
Bu yöntemi uygulayan birkaç firmadan biride Elkomsis dir, cihaz olarak bizim EKM modelini kullanıyorlar. OG den akım bilgisini alıp AG den düzeltme veriyor cihazlarımız. Uygulama yaptığı yerler bu sorundan kurtuldu, bir görüş almanızda fazyda olabilir ama önce https://www.kontrolkalemi.com/forum/kompanzasyon/29365-ag-kompanzasyonun-referans-akimi-og-den.html okumanızı tavsiye ederim

 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…