og hattı elektrik çarpması

Katılım
26 Ağu 2010
Mesajlar
5
Puanları
1
Arkadaşlar herkese merhaba. İlçemizde tek katlı bir binada çatıyı boyamak isteyen bir işçi fırçasını çatının hemen üstünden geçmekte olan 36 kv og hattına değdirmesi sonucu elektrik çarptı. Cumhuriyet savcılığı beni bilir kişi olarak görevlendirdi ve kimin suçlu olduğunu belirtir bir rapor yazmamı istedi. Olay yerinde yaptığım inceleme ve polis memurlarının olay yerinde tuttuğu zabıtta og hattı ile çatı arasındaki mesafenin 2.1 metre olduğu yazıyor. Bu arada çatı herkes tarafından çıkılamayan eğik çatı kategorisinde. Bu mesafenin elektrik kuvvetli akım tesisleri yönetmeliğine göre 3 m olması gerekiyor. Peki bu tedaşı kusurlu yapar mı ?
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Bina yasal olsa da olmasa da Tedaş'ı kusurlu yapar. Bu şekilde elektrik çarpması ülkemizde çokça oluyor maalesef. Geçmiş olsun...
 
Emo nun yönetmeliklerine şartnamelerine (OG hattının yapıların ne kadar mesafede olması gerektiğine) göz atın ki 2.1m çok az. Direkleri de kusurlu standart dışı demekki kablo bu mesafeye inmiş!
Merhuma Allah'tan rahmet yakınlarına baş sağlığı dilerim.
 
Son düzenleme:
Merhaba.Öncelikle de elektrikle ilgili olarak çarpılmayı geçiren bu boyacımıza çok geçmiş olsun diyelim.İstanbul’daki Sirkeci Tren Garı’nda, Arap asıllı ünlü bir film yönetmeninin,bu mekanda yapılan bazı film (Belgesel) çekimi çalışmaları esnasında,çok hazin bir şekilde,YG hatlarına,çekim yapan kamerasını,sırf daha yüksekten de derinlik hissini tam verebilmek için,yani bu filmi daha iyi çekebilmek uğruna,kendisini çok fazla yükseltip,bu hatlara vücudunu yanlışlıkla değdirmesi sonucu,oluşan çok şiddetli bir ark sesi ve kuvvetli bir ışık etkisi altında hayatını kaybettiğini yakın zamanda medyadan da hatırlamaktayız.

Burada Sirkeci Tren Garı’ndaki YG hattı insanlardan oldukça da yüksekteydi ve yönetmen bunu hiç dikkate almadan veya çok da düşüncesizce,bu otomatik hidrolik mekanizmalı kamera sistemini bu kadar yükseğe,YG hatlarına,tam başı ve saçları değecek şekliyle kendisi bizzat çıkarmıştı.Bu konuda elektrik dağıtım şirketleri hiç suçlanamamış,kusurlu taraf olarak yönetmenin tedbirsizlik ve aşırı ihmal veya bu dikkatsizliğinin, bu olayda hayatını kaybetmesinin asıl nedeni olabildiği sürekli olarak öne sürülmüştü,bu duruma çok benzer olarak.

Bahsi geçen bu olayda da yönetmeliklere göre OG elektrik hattının mutlaka belirli bir seviyede olması da gerekliydi.Eğer değilse direk kişilerin değil elektrik dağıtım şirketlerinin tedbirsizlik ve ihmali burada direk söz konusu olabilecektir,yukarıdaki bu yönetmen olayından çok farklı olarak.Olay en ince detayına kadar takip edilerek,OG 'ye en kötü şatlarda insan temasının sağlanması durumunda olabilecek en düşük uzaklık değeri,şartnameler de tam göz önünde bulundurularak iyice ölçülebilmelidir.(Hat sonradan tadil edilmeden,çok acele hareket edilmek suretiyle) Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Peki O.G. hattı yıllar önce çekilmiş ise evi yapan kişiler O.G. hattı ile evin mesafesini ayarlamadıysa suç kimdedir?O.G. hattı ile evin arasındaki mesafeyi kim kontrol etmeliydi?Elektrik dağıtım şirketi mi?Ruhsatı veren belediye mi?
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,686
Mesajlar
929,012
Kullanıcılar
452,387
Son üye
fevzican

Yeni konular

Geri
Üst