Okuldan Proje Ödevi

Burada 1000uf yazmışsınız resimde 100 fark eder mi ? Birde bütün kondansatörler uf cinsinden 35v olsun diymi? Bir tanesi belli 470pf diğeri 1000uf galiba alttaki Co 470 yazmış gnd ye bağlanan yer kaç ? Bir de bobin 220 uH 1Amper olması yeterli mi ? 0.33 ohm bütün elektronikçilerde bulunmaz.Mesela onun yerine başka koyabileceğim bir değer var mı ?Dirençlerin 1W olması yeterli .

Biliyorum çok soru soruyorum amatörlüğümden kusura bakmayın. :)Elektronik bu affetmez :)

Son düzenleme:
100 uf ı ister kullan ister kullanma farketmez.
Evet bütün elektrolitikler 35 volt.
nano ve piko olanlar zaten 35 volttan büyüktür. alırken voltaj belirtmene gerek yok.
indüktör orada yazdığı gibi . çok kritik değil 150 uh , 270 uh yada 330 uh de olabilir. fakat 220 olsa daha iyi olur. Akım değeri 1 amper olsa yeterli daha yüksek de olabilir.
0,33 ohm direnç ile akım ayarlaması yapılıyor. piyasada 0,33 ohm direnç var. çeyrek watt veya daha yüksek olabilir. Eğer tam 500 ma değerini elde edemezsen , akım değerini yükseltmek için paralel , azaltmak için seri direnç bağlayabilirsin. Toplamda 0,3 ohm un altına düşme. Ipk girişi besleme voltajının (devrede 25 volt) 0,3 volt altına düşünce switch kollektör akımı kesilir. 0,3/0,33=0,9 amper de. Bunun amacı internal switch npn transistörü korumaktır. Bu internal transistör 1.5 amperde yanar. 34063 kullanılamaz hale gelir.

ekteki rar dosyasını yeni bir klasörde aç.
asc dosyasını ltspice ile çalıştır. soldaki dosyada pnp transistör ile yapılmış 5v reg. sağdakinde ise internal tr ile yapılmış 5v reg var.
sağdaki devre çıkış akımı kontrollü olarak çalışıyor.

Ekli dosyalar

• 34063.rar
    6.7 KB · Görüntüleme: 2
Ben sağdakini yapmak istiyorum böyle bağlayacağım.

Ekran Alıntısı.PNG

25 volt giriş trafoya doğrulttuğumuz yerden bağlanıcak galiba, GND'si nereye bağlanacak ? Ayni şekilde 1000uf kondansatör, bc546b transistör 1.2 k direnç bunlar 25volt gnd sine mi bağlancak?

Son düzenleme:
Şekilde görüldüğü gibi gnd yani şasiye bağlanıyor.
Eğer 34063 arızalanırsa soldaki devreyi çıkıştan akım kontrollü hale getiririz.

İki tane 34063 mü kullanıcam tam anlamadım son dediğiniz şeyi.34063 vcc neden bağlı değil ?

Benim gönderdiğim dosyada soldaki devrede vcc 0,33 ohm ve 1000uf kondansatör birbirlerine bağlıydı. Siz yanlışlıkla silmişsiniz. orjinal devreyi tekkrar indirin.
Dosyanın (asc) içinde 2 tane devre var istediğini yap diğerini sil.

2 sorun var .Birisi 470pF devrede kutuplu gösteriyor.Fakat elektrikçiye gittim söyledim ve bana pf konansatörler kutupsuz olur dedi. İkincisi elektrikçilere sordum trafo için 18vac 5va dedim o ne dediler.Bizde öyle şey yok dediler.Çift 12 v var dediler.Bundan gösterdiler:
https://www.direnc.net/25w-2x12v-trafo

Son düzenleme:
Elektrik malzeme satıcıları v.a. (volt amper) den anlamaz watt dersen bilirler. Kısaca en ucuz 18 voltluk veya 20 voltluk trafoyu al. Zaten 5 wattan düşük güçlü trafo yok diye biliyorum. 10 watt , 25 watt trafoda kullanabilirsin önemli olan voltaj. 2x9 volt trafo da olur. köprü diyodu 0 ve 18 volt uçlarına bağla. 1000 uf kondansatör üzerinde dc olarak yaklaşık 25 volt görmelisin.
https://www.megasan.net/8va-18v-444ma-ei4220-kapali-tip-trafo
Doğru söylemişler pikofarad kondansatörler kutupsuz olur. Devredekide görüntüsüne aldanma o da kutupsuz.

Olur . dikkat et 2 bölmeli sarım diyor. Eğer 2 bağımsız 9 volt varsa birbirine yakın 2 ucu birleştirip diğer 2 uçtan 18 voltu elde etmelisin. Yani 9 voltları seri bağlamalısın.

Forum istatistikleri

Konular
129,833
Kullanıcılar
452,658
Son üye
yılmaz_yılan

Yeni konular

Geri