Merhaba,sn.joker.Frekansına çok dikkat etmeden 50 hz.olarak ilk etapta da algılamışım. Amerika'daki ve bazı Avrupa ülkelerindeki frekans değeri 60 hz.dir,Türkiye'de motorlar,trafolar ve jeneratörler ile tüm ac sistemlerin çalışma frekansı ise 50 hz.'e göredir. Aslında saç trafolarda bu ferkans (60 hz.'e de bu silisli saç nüveleri tam olarak dayanır diye biliyorum) çok fazla farketmez, ama daha hassas asenkron motor,vb. bazı motorlarda devir sayısı (dev/dak=RPM) açısından biraz farkedecektir.
Son sorunuzdan cevap vermeye çalışayım.3 ayrı kısım şeklinde,ama tek fazı monofazı 3 fazlı motora ayrı ayrı da verseniz arada faz farkı olmadığından motor çalışmayacaktır,ancak bir kondansatör bağlantısıyla yapay döner alan (faz farkları) oluşturulursa 3 fazlı motor çok verimli olmamak kaydıyla 3 faz gelmiş gibi çalışarak döner. Forumda bu konu paylaşılmıştı, yani 3 fazlı asenkron motoru monofaze (tek) fazla çalıştırılmama şeklinde. Netten de ayrıca aramayla bulunabilir,çizim ve resimlerle ilgili tüm detayları.
En üst mesajdaki anlatımınıza göre jeneartörünüz kendinden uyartımlı,yani akü-redresörle dışardan rotor (elektromıknatıs bobini için) uyartımı almıyor,kendi miline akuple bağlı küçük bir alternatörün ürettiği ikaz uyartım akımını, (AC olarak) dönerken köprü diyotla dc'ye çevirip bu elektromıknatıslı döner rotora da iletip vermiş oluyor.Araç alternatörleri ise aküyle dıştan uyartım akımını alıyor,konjenktörün asıl denetiminde biliyorsunuz.Varistörün voltajı dengelemede akım korumalı prizlerdeki gibi pek etkili olacağını da sanmıyorum,voltaj regülasyonu yine biliyorsunuz ya tako sistemiyle veya gaz kolunun denetlenmesiyle,belirli ve sabit devirde bu içten yanmalı motoru çalıştıracak şekliyle kilitlenmesiyle veya tam sabitlenmesiyle olabiliyor.Küçük jeneratörlerde genellikle gaz kolunun ayarlanıp o ayarda bırakılmasıyla,frekans ve voltaj belirli seviyelerde kalmış oluyor.
Önemli Not: Bu jeneratör klemensinden 4 sargı ucunu tam ayırıp bu uçlardan 2 ayrı 110 volt ac'yi, jeneratör bu şekilde 4 ucu boşta,bir yere de bağlanmamış olarak çalışırken,bir avometrenin ac kısmında ölçerseniz bir sorun da yoktur. Bu 4 ucu,şemadaki 2. resme göre seri olarak bağlarsanız,kısa devre de olmaz,diğer 2 ucunu tam açıkta bırakınca bunlardan 220-240 vac'yi böylece alacaksınız.Kolay gelsin.