hocam fet source den giden v3 aku mu?500mv sinyal yerine pic pwm ile ürettiğin gerilimi uygulayacaksın. tabi pwm sinyalini lineer hale getirmek için rc filtreden geçireceksin.
uyguladığın her 100 mv için akü 2 amper ile şarz olacak.
ister soldaki n kanal mosfetli devreyi ister sağdaki p kanal mosfet li devreyi yap ikiside çalışıyor. devrende 24 volt yoksa sağdakini yap.
2 devrede voltaj takipcisi olarak çalışıyor her ne kadar sağdaki devre ters bağlantı gibi görünsede.
yani - input gerilimi + input gerilimini takip ediyor.
n kanal kullanacagim henuz yapamadim pwm icin kod yazmam lazim isten gucten firsat bulamiyorum. bitirir bitirmez burada paylascagim takildim bir yer olursa tekrar rahatsiz edebilirim hocam degerli paylasimlariniz icin tesekkurlerv3 ve v5 akü. sen hangisini yapmayı düşünüyorsun. n kanal yoksa p kanal mofetliyimi . isiste similasyon yaptınmı.
v3 ve v5 akü. sen hangisini yapmayı düşünüyorsun. n kanal yoksa p kanal mofetliyimi . isiste similasyon yaptınmı.
örnek devreleri baz alarak yaptım ancak haşa simulasyonda da çözüme ulaşmadımBu tür akım sınırlama devrelerinde source ucundaki direncin küçük seçilmesi daha uygun olur. mesela 0,1 ohm gibi. çünkü bu direnç üzerinde gerilim düşsün istenmez.
0,1 ohm direnç kullandığında akü akımı 10 amper olduğunda bu direnç üzerindeki en yüksek voltaj 1v olur.
opamp +inputa verdiğiniz gerilimde maksimum 1 volt olsun.
1v + input voltajında 0,1 ohm r1 direnci üzerinden 10 amper akmalı.
0v + input voltajında 0,1 ohm r1 direnci üzerinden hiç akım akmamalı.
bunlara dikkat ederk devreyi kur eğer sorun varsa opamp yada mosfet arızalı olabilir.
Bu tür akım sınırlama devrelerinde source ucundaki direncin küçük seçilmesi daha uygun olur. mesela 0,1 ohm gibi. çünkü bu direnç üzerinde gerilim düşsün istenmez.
0,1 ohm direnç kullandığında akü akımı 10 amper olduğunda bu direnç üzerindeki en yüksek voltaj 1v olur.
opamp +inputa verdiğiniz gerilimde maksimum 1 volt olsun.
1v + input voltajında 0,1 ohm r1 direnci üzerinden 10 amper akmalı.
0v + input voltajında 0,1 ohm r1 direnci üzerinden hiç akım akmamalı.
bunlara dikkat ederk devreyi kur eğer sorun varsa opamp yada mosfet arızalı olabilir.
breadboard +- atlamalarını yaptınmı bazılarında açık devre olur.
opamp arızalı olabilir. besleme voltajı en az 12 v olmalı aslında biraz daha fazla olması daha iyi isiste 24 kullanmışsın.
12v ile beslersen lm358 çıkışı maksimum 10 volt verebilir. Vgs tam iletime geçmek için 10 volta ihtiyaç duyar. eğer 1.5 ohm direnç kullanırsan 2 amperde bu direnç üzerinde 3 volt kalır. bu durumda vgs voltajı 7 volta düşer.
bunu engellemek için önceden de dediğim gibi direnci 0,1 ohm yapabilirsin yada opamp besleme voltajını yükseltebilirsin. 15 volt gibi.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?