saboteam

Üye
Katılım
16 Ağu 2016
Mesajlar
4
Puanları
1
Yaş
34
Herkese İyi Çalışmalar. Uludağ Üniversitesinde öğrenciyim. Tasarım Projem için Konveyör banttan geçen hatalı ve hatasız maddeleri seçip ona göre ayıran bir sistemi PLC ile kuracaktım. Bu işlemi optik sensörle yapmamı kararlaştırdıktan sonra hoca optik sensörüde benim yapmamı söyledi. Nasıl bir optik sensör yapabilirim ? Yardımcı olursanız çok sevinirim şimdiden teşekkürler.
 
Bu sensor hissedecegi nesnenin boyutu rengi mesafesine gore degisiklik gosterir.. konveyorde ne tasiyorsunuz? Cam sise ise farkli sise kapagi ise daha farkli olur.

Sensorude siz yapacaksaniz isiniz daha zor.

Ilk basta urunu ve urundeki hatalari bilmemiz lazim ki gecen urunde neyi algilayacagimizi bilelim.

Degilmi?
 
Sadece basit bir tasarım yapıcam DC motorla. Malzeme yerine bir lego tarzı plastik bir şekil koyucam. PLC programını yazmakta sorunum yok , TiaPortal , Twincat , Gemo LDR vb. Tüm progrmalarda yazarım fakat optik sensörü kendim alamadığım için sorun yaşıyorum. Yakın mesafeden 3-5 cm bir plastik parça göstericem sensöre. İhtiyacım olan ise elektronik devre elemanları kullanarak yapabileceğim bir sensör.
 
Hatalı ürünü farklı renkli lego mu temsil edecek? Yani mesela kırmızı renkliler hatalı olacak gibi bir şey mi yoksa farklı şekilli legolar mı temsil edecek? Buna göre biraz görüntü işleme falan girecek işin içine. Ya da renk sensörü. Eğer böyleyse hazır Raspberry Pi alıp görüntü işleme için yazılım geliştirebilirsiniz.
 
Hocalarda hepten contayı yaktı herhalde ; dün hoca üç fazlı sürücü yaptırmaya kalkıyordu ; bugün sensör yaptırmaya kalkıyorlar . Mevcut teknolojileri imal etirmeye çalışmak yerine ilk önce onları birararaya getirip kullanmasını öğrenmeli gençler . Yoksa tekrar sıfırdan sensör ya da sıfırdan sürücü yapsan bunun neye faydası var ; okulu bitirince bunların imalatına mı başlayacaksın ; hayır . Milyon dolarlık AR GE labaratuarların ve araştırma -test imkanlarında olmayacak . Bu yüzden kalkıp bunları gençlere yaptırmaya çalışmanın gençlere katacağı bir vizyon malesef yoktur . Şahsi görüşüm .
Yahu adam bir kaç sensörle sürücü ve motor sürdürüp kademeli hız ayarı yaptırsan bir sürücüyle ; bir kaç sensörde bağlayıp plc ile falan bir uygulama yapsan ne kadar pratik faydası olur gençlere .
Yok illa mikimsonik mıçından uydurma projeler olacak.
 
Hocalar bu parçaları birleştirip bi iş yapacak kesin belki de Voltranı .
 

Band üzerine banda dik olarak şundan birkaç yerleştireceksin.
Algılamayı kolaylaştırmak için ise bu ışık sensörünün arkasından beyaz renkli bir lamba ile bandı ışıklandıracaksın.
Eğer hoca bu sensörü senin yapmanı isterse veya piyasada bulamazsan şöyle yapmanı tavsiye ederim.
Gördüğün gibi bu renkli optik sensörün içinde 3 tane fotodiyot var. Ancak kırmızı renkli şeffaf fotodiyottan sadece kırmızı ışık geçer ve fotodiyota ulaşır diğer renkler fotodiyota ulaşamayacağı için bir etkisi olmaz. mavi ve yeşil içinde aynı durum söz konusu. Çünkü renkli camlar sadece kendi renginden olan ışığı geçirir diğerlerini filtre eder.
O halde sende 3 tane fotodiyot yada ldr al , üzerlerini kırmızı sarı ve yeşil renkli cam ile filtrele. Yukarıdaki renk sensörünün benzerini yapmış olursun.
Umarım yararlı olmuşumdur.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…