opto 4n25 kararsız voltaj çıkışı

assyh

Üye
Katılım
6 Ara 2012
Mesajlar
18
Puanları
1
merhaba arkadaşlar,
yine bir sorum var,
elimde bir opto 4n25 var bununla bir led yakıyorum direk olarak lede 12v veriyorum optonun 4-5 nolu bacaklarından eksi volt alıyorum direnç ile sınırlayarak lede veriyorum herşey normal gibi fakaaaaaat
optonun giriş voltajını 1-2-3-4 volt yapınca ledin yanma gücü değişiyor ben bunu istemiyorum led hep aynı yansın optodan önce voltajı regüle mi etmeliyim voltaj yaklaşık 30-40v arası oluyor. 7805 iş görür mü yada bunu başka kolay bir yolu var mı?

teşekkür ederim
 
Merhaba
Optokuplörüzün iç yapısını incelerseniz;
1-2 nolu uclarda bir led diyot, 4-5-6 nolu uçlarda da bir foto diyot oldugunu gorursunuz. 1-2 nolu uca uygulanan gerilime bagli uygun degerdeki bir direncle istedigiz gerilimi uygulayabilirsiniz. Yalniz dikkat edin direnc koymazsaniz led bozulur. Giris gerilimini degistirdiginizde cikistaki ledin parlakligi da degisiyor demissiniz. Bunun nedeni giriste uyguladiginiz gerilim degeri degisince optokuplorun icindeki ledin parlakliginin degismesindendir. Optokuplerin icindeki ledin parlakligina bagli olarak foto transistorun uzerinden akan akimda degistiginden cikistaki ledin parlakligida degismektedir. Çözüm olarak optokuplorun 6 nolu harici beyz ucuna ayarli bir potansiyometre koyup beyz ucuna uygulanan gerilimi fototransistorun iletime gececegi sinir gerilim eşiğinde tutabilirsiniz. Yani diyelim ki transistorun beyz ucuna 0.7v uygulaninca transistor iletime geciyor. Siz pot ile bu degeri 0.6v ta ayarlar ve optonun girsindenede en ufak bir gerilim uygularsaniz beyz ucuna uygulanan gerilim degeri hemen 0.7v a ulasip giris lediniz giris gerilimindern bagimsiz olarak ayni parlaklikta yanacaktir diye dusunmekteyim.
 
Cevaplarınız icin tesekkur ederim led lere direk volt vediyorum derken araya elbette dirençleri koyuyorum demek istedigim araya mos yada transistor koymuyorum. ?. neyse emiter, base, coll. Voltaj lari datasheet e uygun , tabi bu voltaj sabit 12v iken .....voltaj 20-30 arasına çıkınca her şey değişiyor yada giriş voltaji 5 volta düşünce ... işte led bu durumlarda dengesizleziyo ..
@elkgazi tavsiyeni deneyeceğim fakat bi sorum var opto 1.bacaga zener diyot koysam belli bir voltaj dan sonra iletim geçmek gibi bir özellik olabilirmi voltun üzerinde gelirse voltaji verecek aşağısında iletim olmasın gibi...
tesekkurler
 
Merhaba,
Bahsettiğiniz opto oldukça hassas.Input diot voltajı 1.20 volt ve max 10 miliamper çekiyor.Maximum diot voltajı ise 1.50 voltmuş,data sında ben öyle anladım (hatam var ise düzeltin).Şimdi 40-5 volt arasında değişen bir besleme ile bu optonun ledini sürme sorunumuz var.Giriş voltajı oldukça yüksek olan LM317 ayarlı voltaj regülatörü ile istenilen voltaj ayarlanır. Optonun ledi bu ayarlanmış voltaj ile beslenir,giriş voltajı ne olursa olsun çıkış sabit kalır.Aşağıda optonun ve de LM317 nin data bilgilerini içeren linkleri de paylaşayım.Kolay gelsin.
http://pdf.datasheetcatalog.com/datasheet/QT/4N27.pdf
http://pdf.datasheetcatalog.com/datasheet2/c/0hj5dxz6qa1kdqxjigl5zpok4iky.pdf
 
teşekkür ederim,
lm2576-5 ile bir deneme yapıyordum senin yazını gördüm , bir sorum var lm2576 yada lm317 yada 7805 bunlardan hangisi daha sağlıklı sonuç veriyor
teşekkürler
 
teşekkür ederim,
lm2576-5 ile bir deneme yapıyordum senin yazını gördüm , bir sorum var lm2576 yada lm317 yada 7805 bunlardan hangisi daha sağlıklı sonuç veriyor
teşekkürler
Merhaba,
lm2576 ve 7805 sabit 5 volt verir.LM317 ise ayarlı voltaj regülatörüdür.Gerekirse 5 volttan da aşağıya inebilirsiniz,nitekim sizin kullandığınız optonun ledinin sürülme voltajı datasına göre 1.5 voltmuş.5 volt da fazla gelebilir ama yine de uygun bir limiter direnci ile deneyip bir süre testte tutmakta fayda vardır.Kolay gelsin.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…