Orta Gerilim Hücreleri Hk.

zapotek

Üye
Katılım
24 Ocak 2007
Mesajlar
353
Puanları
1
Yaş
44
Herkese merhaba.

Yakında biryerde işe başlayacağım ve önceki işimin aksine bu işyerinde orta gerilim trafolarından ve giriş çıkış hücrelerinden de sorumlu olacağım. Alçak gerilimle ilgili tüm sistemler konusunda tecrübeliyim fakat orta gerilim konusunda teorik dışında pek bilgim yok. Bu konuda dikkat etmem gereken neler vardır?
Orta gerilim hücrelerinin açma kapama manevralarında nasıl bir yol izlemem gerekir?

Herkese teşekkürler...
 
Sn.zapotek,öncelik ile hayırlı olsun.Dikkat edilecek çok unsur var.Önce eğitim.Tam bilmeden anlamadan bir şey yapmaya gelmez.Hem ölüm tehlikesi hem ağır maddi hasar tehlikesi çok yakındır.Hücrelerin üzerinde oralarda işlem talimatları vardır.Talimatlara tam uymak gerekir.Güvenlik tedbirlerinide ihmal etmemek gerekir.İzole halı,izole sehpa,izole eldiven kullanarak manevra yapmak,var ise uzaktan kumandayı kullanmak gerekir.Benim sana tüyom şu olacak ÇOK GEREKMEDİKÇE TOPRAKLAMA YAPMA.Gerektiğindede çok iyi düşün öyle yap.En çok hata yapılan husustur.
 
cevap için çok teşekkürler.

bu grubu seviyorum :D
 
topraklama yapma derken sayın teknisyen?
 
Sayın zapotek ilk yapman gereken bu işn eyitimini alman gerekli aksi halde olabilecek bir yaralanmada hiç bir şekilde hakkını savunamassın OG tehlikelidir yapabileceyin enküçük hata hayati sonuçlar doğurur benden tavsiye teorik olarak öğreneceyin olabilir ama pratik olarak okumak tehlikelidir uygulama yapman gerekli istersen bu konu hakkında yardımcı olabilirim unutma og cok tehlikeli ve og yapacan her çalişma geliş deparı hariç herzaman bütün hüçreleri toprakla kolaygelsin
 
ben sana anlatayım dicem ama inankı nede olsa og sen bunu yasarak bu tecrubeyi kazan bence çunki riskli bir iş
 
topraklama yapma derken sayın teknisyen?

En çok yapılan manevra hatası, hattın enerjisi kesilmeden topraklanmasıdır. Sn. tknsyn'nin bahsettiği konu budur sanırım.
Yaşadığım bir olayı anlatayım:
Tedaş direğinden enerji alan bir hattın branşman bağlantısı (fiziki irtibat) için hazır bekliyorum. Ekip geldi. Kabinden enerjiyi kesip bize haber vereceler ve bağlantı bitince tekrar hat beslenecek.
Yalnız bu hat ring olarak besleniyor. Yani bizim bağlantı yapacağımız hattın enerjisini iki taraftan da kesmedikçe hatta enerji var!
Neyse. Ekip birinci kabinden enerjiyi kesti. Yanımızdan geçerek diğer kabine gitti. Oradan da enerjiyi kesecekler diye beklerken (ben bu arada direğe bakmaktaydım tel cinsini tahmin için (pigeon) ), teller asimetrik olarak sallanmaya başladı. Dedim hattı toprakladı bunlar. Yanımızda bekleyen tadaş çalışanına gösterdin telleri. Telefonla aradı ki doğruymuş. Kesiciyle yük atıp, toprak ayırıcısını kapatmışlar enerjili hat üzerine. Allahtan kişilerde bir zarar yok. Sadece toprak ayırıcısı kaynamış. Bir de ilçeyi besleyen Teiaş fideri açmış....
 
arkadasım hücrelerin kullanma talimatını okuman ve topraklamaya dikkat etmen yeterlidir gerekli önlemler üretici tarafından alınıyor zaten kolay gelsin hayırlı olsun
 
Herkese merhaba.

Yakında biryerde işe başlayacağım ve önceki işimin aksine bu işyerinde orta gerilim trafolarından ve giriş çıkış hücrelerinden de sorumlu olacağım. Alçak gerilimle ilgili tüm sistemler konusunda tecrübeliyim fakat orta gerilim konusunda teorik dışında pek bilgim yok. Bu konuda dikkat etmem gereken neler vardır?
Orta gerilim hücrelerinin açma kapama manevralarında nasıl bir yol izlemem gerekir?

Herkese teşekkürler...
Arkadaşım hayırlı olsun,öncelikle yapacağın her manevrada EMİN olmadıkça,kesin bilgi sahibi olmadıkça işlem yapma , karşı tarafla haberleşmenin kesildiği durumlarda hiçbir işlem yapma ,insan hayatını riske atacak bir işe fırsat verme.Bırak neden yapmadın neden geç kaldın desinler ama (Allah korusun) ölümüne sen sebeb oldun demesinler.Talimatlara uygun hareket et,açma -kapama manevralarında,topraklama durumunda vb. hayati işlerde yapılacak işi tekrar teyit ettir.Çalıştığın gerilimin atlama mesafesine dikkat et,hücre kontrollarında çok dikkatli ol.Gereksiz yere kesici hücrelerinin yanında özellikle şarjlı havalarda fazla bulunma,kesici açma- kapama sırasında emniyeli bir noktadan kesiciyi kontrol et.Bakım öncesi ve sonrası tüm kontrollarını iyi yap,en son mahalli topraklama varmı yokmu,ayırıcı kesici yakınlarında iletken malzeme kalmışmı, çalışan bakımcı personel işini bitirip ayrılmışmı hepsinden emin ol.Güvenlik malzemelerini kullanmayı ihmal etme,işgüvenliği uyarı levhaları,ikaz şeritleri,arıza kartları,arıza kayıt defteri düzenli bir şekilde kullanılmalı.Tüm bunlar ve daha fazlası yaşayacağınız olaylarla sizin için sıradan işler olacaktır.Yeterki dikkatli,prensipli ve azimli olun,hayırlı işler....
 
Panolar çok eski olmayıp siemens, schneider, abb gibi ya da benzeri yerli pano ise mutlaka işletme klavuzu vardır. Bunu dikkatlice okumanızı tavsiye ederim. Öncelikli olarak OG sisteminin açık şalt, metal kaplamalı, ya da metal bölmeli olup olmadığına göre elektriksel ve mekaniksel kilitlemeleri değişir. Firmadan firmaya ana esas mantık değişmemekle beraber kullanma yönteminde bazı basit farklılıklar bulunur. Bu da klavuzlarda vardır. OG sisteminde ilave olarak koruma rölelerinin ayarlanması, kullanımı gibi konuları da ayrıca öğrenmeniz gerekir. Panoların mevcut elektrik projelerini de incelemeniz tecrübe kazanmanıza yardımcı olacaktır.
Eğer konuya hakim değilseniz pano üzerinde deneme yanılma ile sonuca ulaşmak ciddi sorunlara neden olabilir.

En iyisi işletmede bu konuyla ilgili tecrübeli birisi ile uygulama yapmak ya da bahsettiğim gibi üretici firma ile temasa geçmek.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,059
Mesajlar
932,624
Kullanıcılar
453,039
Son üye
mertşahin44

Yeni konular

Geri
Üst