Otomasyon Eğitiminde Gelecek

Katılım
20 Eki 2006
Mesajlar
109
Puanları
6
Konum
Denizli
Merhaba arkadaşlar otomasyon eğitiminde gelecekte hangi konular sizce daha verimli olacaktır veya düşünceleriniz nelerdir.Karşılaştığınız problem ve fikirlerinizi bekliyoruz.


  • Eğitim videoları (CD-DVD)
  • Web üzerinden izlenebilen eğitimler ve örnekler ile
  • Online - eğitimci ile beraber bir program yardımı ile (mesajlaşma,görüntü ve dokuman paylaşımı)
  • Kurs merkezlerinde gerçekleştirilen eğitimler
  • Simülasyon sistemleri ile yapılan eğitimler

Maliyet , yararlılık , sürdürülebilirlik durumlarınıda göz önüne alarak bilgilerinizi ve düşüncelerinizi paylaşabilirseniz sevinirim.
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Ben 2 yıl önce otomasyon eğitimi almış biri olarak ve hala işi öğrenme aşamasında olan biri olarak derim ki bu işte insanın karşısına gerçek hayata dair problemler çıktıkça eğitim daha faydalı oluyor. Sizin eğitimlerinize katılma fırsatım olmadı dolayısıyla nasıl bir sistem izlediğinizi bilmiyorum ancak kurslarda genellikle ilk başta komutlar öğretilir bunun ardından komutlar kullandırılır fakat bir sistem üzerinde kullanımı açıklanmaz. Mesela eğitimlerde bolca gerçek hayata uyarlanmış prosesleri örnek verebilirsiniz. Şöyle ki:

Bir paketleme ve pres sistemine ait bir adet elektrik motoru ile birlikte bir redüktör verilmiş olsun. Paketleme için ürünleri paketlere taşıyan bir konveyör bulunsun. Konveyör üzerindeki elektrik motoru&redüktör ikilisi inverter vasıtasıyla farklı hız kademelerinde sürülebilir kılınsın. Konveyör üzerinde iki adet sensör bulunsun, ilk sensör ürünün geldiğini algıladığında inverter hız kademesi ayarından motorun hızı yavaşlasın ve konveyör çalışmaya devam etsin. İkinci sensör ürünü algıladığında motor dursun ve pres çalışarak ürün üzerinde presleme işlemi yapsın. Presleme işlemi bittikten sonra elektrik motoru, inverter vasıtasıyla tekrardan hızlı kademede çalışsın ve paketleme yapılacak bölüme gelsin. Paket büyüklüğüne göre konveyörü yavaşlatmada durdurmada kullanılan sensörler vasıtasıyla paketin doluluğu PLC'deki sayıcıyla kontrol edilsin. Paket dolunca diğer bir konveyör çalışsın ve paket diğer bir işleme tabii tutulmak üzere yola çıksın.

Aynı zamanda bu sisteme ait Scada programı ve HMI da yapılabilir.

Gecenin 05:20'sinde bir yandan böyle bir proses tasarlayıp bir yandan da anlattığım için imla hataları ve anlaşılmayan yerler olabilir. Sürç-i lisan ettiysem affola.

Özet olarak otomasyon eğitimlerinde genellikle gündelik hayata dair karşılaşılan problemlerden ziyade basit komut açıklamaları ve bir kaç basit program yazdırılır. Yukarıda da dediğim gibi sizin eğitimlerinize katılma imkanına erişemediğim için sizin nasıl bir metod izlediğiniz bilmemekle beraber bu şekilde bir eğitim verilirse katılımcılara daha çok faydası dokunabilir.

Düzeltme: Ayrıca otomasyon eğitimi verilirken genellikle otomatik kumanda konusu es geçilir fakat her otomasyon sisteminde şalt malzemeleri kullanılır. Biraz da maharet program yazmak değil yazılan programı nasıl kullanacağını bilmekle alakalıdır.

İyi çalışmalar.
 
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…