Oyuncak, mini akrobat araba hakkında

rockerbilo

Üye
Katılım
27 Nis 2009
Mesajlar
67
Puanları
1
Yaş
41
Merhaba arkadaşlar. Oyuncak, uzaktan kumandalı araba çalışmıyordu, içini açıp tamir etmek istedim fakat kabloları çok ince yaptıkları için yerlerinden koptu. Ben de uğraşırken bir daha yerlerini bulduramadım. Fotoğraftaki kabloların yerlerini bulma imkanı var mıdır? Bayağı bir uğraştım fakat bulamadım. Uzaktan kumandalı, şarjlı, ışıklı bir oyuncak.
 
devrenin diger yuzubu gosterirmisiniz

Turkcell Maxi Plus 5 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
devrenin diger yuzubu gosterirmisiniz

Turkcell Maxi Plus 5 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Cevap için teşekkürler. Kimse sallamaz, cevap gelmez sandım. Biraz ilgim var bu işlere. Hobi olarak ilgileniyorum. PCB üzerinde bir numara var, ona göre arattım fakat şema filan bulamadım. Kablolardan biri kopuk iken bir kaç noktadan buldurmaya çalıştım o zamanda çalışmamıştı. Ayrıca pili taktıktan sonra, kutuplardan multimetre ile ölçüm yaptığımda volt giderek düşüyor. Kart üstünde kısa devrede olabilir mi acaba?
 
Ekte resimde olası kopma noktasını işaretledim. Kopan yerde kablo kopmasını işaret eden lehim topağı var. Bir kontrol ediniz yada deneyiniz. Yuvarlak kırmızı halka ile işaretledim

 

Evet hocam oraya giden kabloyu biliyorum. Aslında sorun daha büyük. Tüm kabloların yerlerini bulmam lazım. Hepsi birbirine girdi. Tekrardan buldurma imkanım var mı acaba? Hiç değilse güç kablolarının giriş çıkışlarını buldursam gerisi bulunur her halde? Anahtar var, şarj için adaptör girişi var. Bunlar kartta nereye girmesi lazım acaba? Kendi aralarında da bağlantı vardı. Yapabilirsek fena olmaz, hem uğraşmış olurum hobi olarak. Olmazsa da önümüzdeki maçlara bakarız artık.
 


Merhaba.Serkan_48'in resmin orijinal çözünürlüğünü hiç bozmadan detayı da büyütmüş,iyi de olmuş,kopan noktada da (Eğer gerçekten orasıysa eğer) çıkıntı yapan küçük bir uç da resimden görünüyor.Yerinizde olsam kendimin de hangi uçtan tam koptuğunu görüp anlayamadığım,karar veremediğim bu tür durumlarda,yani elektronik kartlarda izlediğim metodu uygulamanızı da tavsiye edebilirim size.Elinize bir büyüteç alıp,kırmızı ile işaretlenen bu noktadaki küçük lehim çıkıntısındaki profilin,boştaki kırmızı kablo ucunda bulalnan lehimle sıvanmış olan kablo iç iletkeniyle,tam yanyana geldiklerinde bir birliktelik oluşturup da oluşturamadığına,bitiştiklerinde biri diğerinin noksan olan parçasına,bu kısmına tam giriyor mu veya tamamlıyor mu şeklinde çok dikkatlice de bakın.

Zaten çok farklı profiller bu incelemenizde ortaya çıkıyorsa diğer bağlantılardan belki o zaman şüphelenirsiniz.Büyüteçle diğer lehim noktalarını da iyice gözlemlediğinizde,yüzeylerinde herhangi bir lehim kopması ibaresi,düzgün olmayıp da kırık,deforme olmuş bir nokta,vb.muhtemelen de hiç bulunmuyorsa eğer,o durumda da Serkan_48'in kırmızı daire içine aldığı lehim noktası tek seçenek olarak zaten size kalıyor.Çünkü inceleme sonucunda temiz,pürüzsüz,çok düzgün yüzey noktası lehimli yerlerden kopmuş olmama olasılığını bu haliyle sıfıra indirmiş bulunursunuz.

Not: Güç kablolarının da giriş yerleri hiç belli değilse eğer,gelişi güzel besleme de yapamazsınız,çünkü devreyi de bozabilirsiniz.Mutlaka avometrenin direnç ölçer kısmından ölçüm yaparak arada paralel elektrolitik kondansatör de muhtemelen devrede bağlı olduğunu gözeterek,tek yönde geçici bir akım çekişi,sonrasında ise,hiç bir eğer göstermeme durumunu gösteren asıl giriş (Beslenme) noktalarını bulacak,buraya paralel bağlı elektrolitik kondansatörün devre üzerinde montajlı olan polaritesine (Doğru olan kutubuna) bakıp,+ ve - kutupların doğru uygulanma (Beslenme) yerini tam tespit etmiş olacaksınız.Doğru yerleri bulmak biraz sabırla uğraşmayı da gerektirebilir,orijinal aynisini bulma imkanınız olsaydı daha iyi olurdu,birebir ona bakarak,bu doğru bağlantıları görüp sonuca da daha kolay ulaşırdınız.Kolay gelsin.Saygılarımla.
 
Son düzenleme:
Birden fazla kablo koptuysa o iş zor. Yanlış besleme kartın yanmasına neden olabilir.

Yapılabilecek bir durum aynı oyuncaktan bulup içini açarak kablo uçlarını belirlemek en kesin çözümdür. Diğer türlü binbaşı arkadaşımızın önerisi en mantıklı yöntemdir. eğer kablo uçlarının lehimini bozduysanız durum iyice karışmıştır.

Devre çok karışık görünmüyor. Şöyle bi yöntem izlenebilir ama çok deneme yapmak lazım.

önce devre beslenecek. devre kartının grup transistörler var. onlar çıkış uçlarını güçlendirir. transistörlerin çıkışlarına ölçü aleti bağlayıp kumandadan sinyal göndererek hangü uç hangi komutu çalıştırıyor tesbit edilir. ilgili çıkışlar aracın üzerindeki ilgili motor veya lambalara lehimlenir. Biraz karışık bir işlem ama çözülmeyecek değil.
 
Sağ olun ustalar. Dediklerinizi deneyerek tekrardan uğraşacağım. Eğer sonuç alırsam buraya yapılmış halini eklerim. Belki benim gibi birilerinin işine yarar.
 
Benden de naçizane bir tvsiye: Daha önce söküp anlattığım RC arabalardan hatırlıyorum, 4 lü transistör çıkışları motorlara gider. 8 tr var muhtemelen 2 motor var devrenizde, oyuncağınızda...

2. Entegrenin kodunu yazıp bilgi sayfalarına ulaşıp, çıkışlarına bakabilirsiniz..

3. Benim hazırladığım RC kontrollü arabaların videosunu incelerseniz belki fikir verebilir. Çalışan bir cihazın kartı nede olsa... Transistörlerin neresi çıkıştır bulmanız adına...


https://www.youtube.com/watch?v=PpWZ--ELLsw
 

Çok teşekkürler usta ilginiz için. En kısa zamanda, boş vaktimde tüm yazılanları deneyeceğim.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…