PİC EĞİTİMİ

TOLGAA86

Üye
Katılım
29 Ağu 2014
Mesajlar
34
Puanları
1
Yaş
37
Konum
çorlu
Merhaba arkadaşlar. Ben Tolga.

İnterneti alt üst ettim günlerce. İstediğim gibi bir eğitim bulamadım.
Bipolar step motor ile araç göstergesi yapmak istiyorum. Bu hobi olarak değil işim gereği yapmam gerekiyor.
Bu sebeple pic programlama eğitimi almalıyım.
Aranızda böyle bir eğitimi verebilecek eğitimciler var mı acaba. Özel ders olarak alabilirim.
Tercihim c dili ve ccs c kullanarak bu işi çok kısa bir sürede halletmek. (Yöneticilerim biraz sabırsız da.) Eğitimi alacağım kişiyi daha sonra proje danışmanı olarak da tutabilirim.
İlgilenen arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.
 
Ayrıca İstanbul veya Çorlu için tavsiyelerinizi de bekliyorum.
 
C dilinde Pic programlamak biraz daha zahmetli olduğu için fazla kimse uğraşmaz, Basic dilinde olsaydı daha kolaydı temel olarak led yakma, buton led ve LCD uygulamalarından başlayabilirsiniz.


KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 

tb65xx vs gibi chip lerle yapılmış hazır bir motor sürücüsü kullanılacaksa, step motor un çalışma mantığı gibi şeyler çok önemli değil. Belli sayıda ve frekansda darbe üretmek yeterli.
Yeni bir timer ile bitirilebilecek bir konu. Gösterge için verinin alınması, yorumlanması işleri sanırım daha çok vakit alır.

Yok motor sürücülerini de kendim yapacağım derseniz bipolar step motorun nasıl çalıştığı, faz akımlarının yönleri senkronizasyonu vs. gibi şeyler işin içine girer.
http://en.nanotec.com/support/tutorials/stepper-motor-and-bldc-motors-animation/
linkte bipolar motor için çalışma mantığını oldukça anlaşılır kılan bir animasyon var.

Dil den önce kullanılacak mikrodenetleyici ye karar vermek gerekir. Motor sürücüsü kısmını da işin içine katarsanız, mikrostep de olsun derseniz, motor da sağlam birşey ise, akım konrolü vs. vs. derken üzerinde motor kontrol için gelişmiş donanımlar olan bir mcu seçmek işi kolaylaştırır.
l293 gibi sürücülerin yeteceği bir motorsa veya sürücü kısmı hazır kullanılacaksa herhangi bir mcu iş görür. Tabii bir de mcu maliyeti önemli mi gibi şeyler var.

Eğitm konusunda ise, eğer mcu üzerinde basit de olsa program yazabiliyorsanız step kontrol etmek için sadece motor nasıl çalışırdan ibaret bir süre. Aksi durumda tamamen sizin bilgi, deneyim ve yeteneğinize bağlı.

Kullanmayı düşündüğünüz bir mcu varmı ve deneyiminiz nedir?
 
Öncelikle ilginiz için teşekkür ederim.
Ben otomotiv sektöründe bir firmada çalışıyorum. Ar-ge mühendisi olarak görevliyim ancak deneyim olmadığı için büyük sıkıntı yaşıyorum.
Yakıt göstergesi, Devir göstergesi, Km saati, gibi parçalar üretmekteyiz. ancak bu parçaların pcb kartları yurt dışından gelmekte. burada montaj edilmekte.
Benim isteğim bu göstergeleri burada üretebilmek. neden yurt dışına satmak varken yurt dışından alalım.
Step motoru hazır alıyorum. Elimdeki göstergeleri inceleyerek pcb baskı devresini proteus da hazırlamaya çalışıyorum. Ancak pic programlama bilgim çok zayıf.
Elimdeki kartlardan birinde işlemci olarak 16F914 kullanılmış. Bunun dışında herhangi bir driver bulunmuyor. Step motor direk mikroişlemciye bağlanmış.
Ücret konusu şuanda ikinci planda. Bu işi bi şekilde öğrenmeliyim. Korkarım ki bunu başaramazsam bu şirkette uzun süre barınamayacam.
 
Otomotiv sektöründe kullanılacaksa devir saati vs. göstergeler bilgilerini çok büyük olasılıkla can bus üzerinden okuyordur. Bildiğim kadarı ile de can bus üzerinde de farklı protokoller tanımlı. Bana göre can bus ile uğraşacağınız zaman step motor ile uğraşacağınız zamanın en az bir kaç katı.
Daha önce de sormuştum. Sistem verilerini ne şekilde alıyor diye. Buralarda sıkıntı çıkmaz ise geri kalan kısımda zaten çıkmaz.

Motoru direkt mcu ile sürebilmek için motorun 10-20 mA ile çalışabiliyor olması gerekir.
Adım adım gidersek;
Kullanılacak motorun sargı dirençleri, endüktansı nedir gibi bilgiler mevcut mu?.
Gösterilecek bilgi ne şekilde, hangi protokolle gelecek. ?
Buna göre prototip bir donanım hazırlayıp yazılım kısmına daha sonra girmeniz gerekir.
 
öncel,iğiniz c yi öğrenmek olsun. pici öğrenmekte sıkıntı olacagını sanmıyorum. neyi ne şekilde yapacagınıza dair program kurma mantıgı oturduktan sonra pic olmus , atmel olmus, daha sonra plc olmus .... fark etmez. datasheetlerinden registerlarını öğrenmenize kalır iş. bence mühim nokta program akışını yapabilmekte.
not: kendi düşüncemdir.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…