elektrikçicüneyt
Profesyonel Üye
Ben EKOL Lojistikte otomasyon Elektrik teknisyeniyim.Burada benim işim konveyör motorlarını devreye almak bu motorların sürücülerini belirleyip montajını yapmak.3 yıl önce burada işe başladım ve ben işe başladığım zamanlarda şirketimiz 24vdc 50w fırçalı motorlarlarla 1 mt.konveyör çalıştırmaya başlamıştı.Ben bu motorları işe başladığım ilk zamanlar 24vdc kontaktaktörlerle kumanda ettim.Daha sonra 5 veya 8 A.'lik rölelere geçtim.Bu motorları daha önceleri PLC ile çalıştırıyorduk.PLC programlayan ayrı bir yazılım ekibimiz var.Ama şimdi 10-15 mt.uzunluğunda kısa konveyörler yapıyoruz ve bu konveyörler sensör ve butonlarla çalıştırılıyor.Ben bu devrelerde her bir motor için bir start rölesi ve sensörü ayrıca bir stop rölesi ve sensörü kullandım.Bana bu malzemeler hem fazla pahalı ve hemde işçiliği fazla geldi.Bu işi daha az masraf ve işçilikle çözebilmeliydim.Bu nedenle PİC'leri araştırdım ve PİC'lerde timer özelliği olduğunu öğrendim.Bu özellik sayesinde stop sensörü ve sensör kablolama işi olmayacak ve maliyette düşecekti.Bu nedenle yazılımcı ekipten bana bir PİC yazmasını ve bunun kontrol devresinin yapılmasını istedim.
Sizce doğru bir seçim mi?Ben PİC'ler hakkın da detaylı bilgim yok.Bu ürünlerin ömrü ne kadar?Benim şuana kadar kullandığım röle ve kontaktörler hemen hemen hiç arıza yapmadı!Kullanmayı düşündüğüm PİC'ler arızalarıyla başımı ağrıtır mı?Bir gerçek var ki timer özelliği ve Elektronik devre elemanlarının ucuz olması maliyetleri düşüreceğini ve en önemlisi daha küçük panolarda çok daha fazla sayıda motor kontrolü yapabileceğimi düşünüyorum.Ne dersiniz?Doğru bir düşünce mi?
Sizce doğru bir seçim mi?Ben PİC'ler hakkın da detaylı bilgim yok.Bu ürünlerin ömrü ne kadar?Benim şuana kadar kullandığım röle ve kontaktörler hemen hemen hiç arıza yapmadı!Kullanmayı düşündüğüm PİC'ler arızalarıyla başımı ağrıtır mı?Bir gerçek var ki timer özelliği ve Elektronik devre elemanlarının ucuz olması maliyetleri düşüreceğini ve en önemlisi daha küçük panolarda çok daha fazla sayıda motor kontrolü yapabileceğimi düşünüyorum.Ne dersiniz?Doğru bir düşünce mi?