pıc kullanarak li ion pil şarj devresi

Tekrar selamlar,

Daha önce yabancı bir sitede rastladığım devre vardı. Şema ve dosyaları indirmiştim. Linkide bir not almıştım. Şimdi siteye yönlendirecektim ama siteye erişemiyorum. Ya site kapanmış yada bende bir erişim sıkıntısı var.

http://members.cox.net/berniekm/lion.html

Adres yukarıda. Sizler girebilirseniz bir bakın. Sizlerde giremezseniz indirdiğim dosyaları aşağıya ekliyorum. Devre ile lityum piller şarj ediliyor ancak bir kaç püf noktası vardı şarj akımı ve gerilimi ayarlanıyordu şimdi hatırlayamadım. Siteyede erişemedim. Eğer yazılımından anlayabilirseniz kaynak kodları ile beraber verilmiş. Belki yazılımdan bişeyler çıkarabilir yada simüle edebilirsiniz.

 

Ekli dosyalar

  • Şarj.zip
    294.6 KB · Görüntüleme: 26
 
Bilgi verdiğiniz için cok tesekkür ederim. Mosfet i Anahtarlamak için kullandım aç kapa yaparak voltajı 12v dan picden aldığım pwm ile yavas yavas düşürdüm. heralde pwm yaptığım için bataryaya gelen akım sürekli değişiyor bu yuzden doğru şarj edemiyorum.Akımı nasıl düzenlerim sizce ?
 
Bu devrede 2 tane opamp kullanmıs(lm358) nedenini anlamadım ben. Birde birbirleriyle bağlantılı sizin bilginiz varsa yardımcı olursanız cok sevinirim
 
Soldaki sönt direnç üzerinde kalan gerilimi 20 kat yükseltip ADC ile okumak için, yani bataryadan geçen akımı ölçmek için.
Sağdaki ise bataryadan geçen akımı sınırlamak için.
Pic' in 13 nolu pininde üretilen PWM, low pass filtre ile DC olarak opamp'ın + bacağına giriyor. Şönt direnç üzerinde ki gerilim, pwm ile üretilen gerilimden fazla olursa opamp'ın çıkışı 0'a gider. Bu şekilde akım sınırlanıyor. Burada mos anahtarlanmıyor, lineer bölgede kullanılıyor.
Koda bakmadım ama, aynı zamanda giriş gerilimi de ADC ile okunuyor. Bataryanın alt ve üst bağlantılarındaki gerilim farkından batarya voltajıda ölçülüyor, hesaplanıyordur.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…