p16f84 de röle sorunu

bulutkaran

Üye
Katılım
22 Ara 2008
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
40
biz p16f84 ile bir devre yapıyoruz. devrede çıkışları ırfz44 ile onunla da 12v röle sürüyoruz. bu malzemelerin hepsi aynı baskı devrede. ancak isis te çalışan program gerçek hayata geçirdiğimizde sapıtmaya başlıyor. çok alakasız çalışıyor. hiç bi anlam veremediğimiz hareketler yapıyor. bu konuda bilgis olan biri varmı?
rölenin diğer uçlarında 220v ac var ama herhangi bi atlama yapsa heralde farkederiz.
 
Bir zamanlar ben de aynı sorunla boğuştum. Öncelikle bir röleyi neden 50 amperlik mosfetle sürdüğünüzü merak ettim doğrusu. Mosfetleri sürmek başlı başına bir sıkıntıdır zaten ben düz bir npn ile aynı işi görürdüm. Her neyse sorununuz sanırım pic16f84ün manyetik parazitlerden etkilenmesi. Böyle olduğunu farzederek şunları söyleyebilirim. Yıllar önce bir plastik enjeksiyon makinesinde deneme amaçlı p16f877 ile bir kontrol sistemi tasarladım. Normal koşullarda devre sorunsuz çalışırken makineye bağladığımda etraftaki manyetik alan yaratan kontaktör, ac motor, selenoid gibi elemanların etkisiyle ya reset atıyor ya kilitleniyor yada registery içerikleri değişiyordu. Güç bela çözebildim. Önerilerim. Öncelikle devrenin beslemesini dc-dc konverter ile yap. Girişleri ve çıkışları opto ile izole et. Röle ve bobin gibi endüktif yüklere ters diyot bağla. Pcb tasarımına özen göster. Devreyi metal bir kutuya koy ve ekranla ve son olarak emi filtresi diye arat.
 
çok güzel söylemişsiniz de çok basit bi devre ve 5 adetr röle var diyotlar bağlı.
kondansatörler röle bobinlere paralel sizde olduğu yüksek bi etki var mıdır? sadece sırayla çalışan 5 adet röle yüzünden pic kendince bişeyleri tekrarlayıp duruyor.sizce opto ya gerek olacak kadar bir manyetik alan yayarmı röleler?
 
merhaba

Pic çıkışına basit bir npn (bc237) bağlayarak sürersen senin için daha kolay olur? devrenin besleme uçlarına parazit önleyici kondansatör bağalarsan sorun çözülebilir.
 
Merhaba ustalar, bende şu anda pic16f84, röle + kontaktörden oluşan basit bir devreyle uğraşmaktayım. kontaktörü çekince pic'e reset atma mevzusunu çözmeye çalışıyorum. acaba bu manyetik paraziti emecek yada perdeleyecek bir çözüm varmıdır?
 
tam olarak nasıl bişey yapmak istiyorsun
 
Merhaba
Şöyle bir tasarım ile PIC'in etkilenmemesi lazım çünkü PIC tamamen izole edildi ve de role kontakları arasına 100 nf 1000 volt capasite kondu.Böylece oluşabilecek "sparkları" emmiş oluruz.Kolay gelsin.
 
arkadaşlar config ayarlarını tam olarak yapıyormsun?
 
arkadaşlar config ayarlarını tam olarak yapıyormsun?

16f84'te sadece watchdog ve powerup timer ayarları var bildiğim kadarıyla ayrıca bu tamamen manyetik ortamla ilgili birşey çünkü devre çalışırken kontaktörün bağlantılarını söküp harici gerilim verdiğimde yine reset atıyor.

bugün çapraz bir bobin sarıp devreyle kontaktörün arasına yerleştirdim etkisini azalttı sanki. 3-5 tetiklemede bir yapıyor en azından.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…