Pano arızaları

Alçak Mühendis

Usta Üye
Katılım
14 Şub 2014
Mesajlar
1,103
Puanları
181
Elektrik işlerini yaptığımız bir fabrikada gece kompanzasyon panosunda patlama olmuş ve sabah müdahale etmeye gittik. Ancak firma sahibi paradan kıstığı için bizim komple bakıma ihtiyacı var panonun dememize rağmen sadece arızalı parçanın değişmesi istendi. İstediklerini yaptık, kondansatör sigorta vs değiştirdik enerjiyi bir verdik. Bum! Nasıl kaçacağımızı bilemedik :D Yarık sigortayı hala saklarım anı olarak :D Bir ara fotoğrafını koyarım buraya.
İşin özü, bir arıza giderilirken körü körüne arızalı olduğu bilinen parçanın değiştirilmesi yeterli değildir, arızanın kaynağına inmek komple Bakım yapmak gereklidir.
Panonun üstünden dumanlar çıktığını gördüm, enerji verirken direkt karşısında olsak zarar görebilirdik.
İşin bir diğer ilginç yanı da sen adama başka parçalarında değişmesi gerekir dediğinde adam sana gerek yok demesine karşın, sen arızayı anlık giderip gittikten sonra yeni bir arıza cereyan ettiğinde sen ne biçim elektrikçi bu yeni tamir etti gider gitmez gene bozuldu pozisyonuna düşüyorsun
 
Zan altında kalıyor insan, yanlış bir şey yaptı, ondan oldu işi bilmiyor ... Bir dahaki sefere enerji vermeden kameraya çek, kenarda durup, lütfen!
 
Arıza geçirmiş veya yeni sistemler beslenirken,küçük değerli ( 6-10 amp ) TMŞ ( pano kısa-
devre akımına uygun ) veya NH tipi sigortalar üzerinden beslenir ise, enerji verilirken
kaçmaya ! gerek kalmaz.Bu işte kullanmak için, bir pano içerisine kontaktör üzerinden
start edilecek şekilde ve tesisata klipsli bağlantılı seyyar bir pano hazırlamak gerekir.
Lüzum halinde bu pano ( muhtar panosu ! ) kullanılır.
 
Son düzenleme:
üstad bu muhtar panosunu her sistem için ayrı ayrı mı hazırlayalım... neticede her makinanın farklı bir fonsyonu var sensöre geldi çalıştır 5kw yı çek yukarı sensöre geldi durdur sensöre geldi vs... daha bide plc faktörü var hiç bahsetmiyorum... bereket patlayan sistem çok pahalı değilmiş yoksa arkadaşın buraya yazarken bile yüregi güp ederdi...

bu muhtar panosunu ana elektirik kutusuyla pano arasına daha doğrusu sistemin arızalı oldugu düsünülen yerle sağlam oldugundan emin olunan yer arasında hayal ediyorum ama parçalar canlanmıyor aklımda fahri abi bak bu bahsettiğin pano gerçekten önemli bir fotosunu yada sistemin nasıl çalıştığını bize anlatırmısın ?
 
Panoyu,izolasyon kontrolu ! amacıyla kullanacağımız için,1 adet yapmak yeterlidir.Beslemeyi yaparken,tüm alıcılar devre dışı olmalı.Arızalı sistemi besleyen şalterin,giriş-çıkışlarına klipsle seyyar olarak bağlanacak.Pano içinde,kısa devre akımına uygun 3 adet sigorta + Kontaktör ( 30-40 amp ) + Giriş ve çıkış için yeterli uzunlukta 2,5-4 mm2 NYAF iletken ( uçlarında klips var ) + pano üstünde start butonu.Enerjilendirmeyi yaparken,fazları teker teker vermek daha emniyetli olur.Panonun ,CTP tipi ( pilastik ) olmasındada yarar var.Varsayalım ! seyyar şantiye
panosu.
 
üç fazlı devrede her faz için ayrı sigorta ile başladık ama her fazı ayrı sigortadan tek tek vermenin ne gibi bi avantajı olacak ? devreye düsük akım verdiğimizde arızalı parça farklı mı davranıyor? bu panoyu 380 üstü yerde kullanabilirmiyim ?
 

Forum istatistikleri

Konular
129,706
Mesajlar
929,108
Kullanıcılar
452,408
Son üye
octaiceri

Yeni konular

Geri
Üst