panolardaki ampermetreler

zapotek

Üye
Katılım
24 Ocak 2007
Mesajlar
353
Puanları
1
Yaş
44
merhaba;dağıtım panolarında bulunan ve akım trafolarından beslenen ampermetrelere bağlanan kutuplara dokunulsa insan için ölümcül olabilir mi? Mesela 1600/5 A bir akım trafosunun ucları bir analog ampermetreye bağlı. Ampermetredeki bu uçlara dokunulursa ne olur? Bu uçlarda kilovoltlar seviyesinde gerilim var çünkü.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Emin dehilim ama şahsi fikrim;
Evet uçlar boş iken akım trafosunun uçlarınca çok yüksek gerilim oluyor ama ampermetre bağlandığında uçlar kısa devre edildiği için bi gerilim farkı olmaması gerekiyor.
 
Akım trafoları çalışma şekli ve kendisini oluşturan parçaları bakımından normal trafolara(Gerilim trafolarına) çok benzemektedir.Fakat akım trafoları,sekonderi kısa devre çalışan ve sekonder çıkış akımı belirli oranda sınırlandırılmış özel bir ölçü trafosudur.Ana devreye(Ölçümü veya koruması yapılacak olan devreye) seri olarak bağlanan primer sargıdan geçen (Primer) akımın meydana getirdiği manyetik alan, demir nüvede manyetik bir akının oluşmasına neden olur.Primer sargıda oluşan bu manyetik akı, sekonder sargıda da bir gerilim indükler. Sekonder sargıya cihazların bağlanması sonucu, sekonder devreden geçen akım; (Sarım yönlerinin ters olması sebebiyle) ters yönde bir manyetik alan ve demir nüvede ters yönde olan manyetik akı oluşturur. Sonuçta, demir nüvedeki manyetik akı bu şekilde dengelenmis olur.

Ancak, sekonder tarafına bir yük bağlanılmaması (Yani sekonder uçların açık,boşta bırakılması durumunda) ters yönde bir manyetik akı oluşmayacağı için primer devrede oluşan manyetik akı, nüvenin doyuma girmesini ve sonuçta da nüve sıcaklığının artmasıyla,akım trafosunun arızalanmasına neden olur. Ayrıca, sekonder devre uçlarında görünen gerilim, uçların boşta kalmasıyla daha büyük değerlere ulaşacağı için,haliyle sekonder tarafta çalışan teknik elemanlar için hayati bir risk (Tehlike de) oluşturur.Kolay gelsin.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…