Parafudr topraklama ölçümü!!!

Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Parafudrlardan direğe direktende yere inen topraklama iletkeni (bakır) vardır.Meger ile ölçümünü yapabilirsin.
 
merhaba
trafo direklerinde parafudr topraklaması direk üzerinden parafudrlardan aşağı toprağa giren izolasyonlu kablodan ölçebilirsin. test klemensi varsa daha rahat olur.
 
benim bildiğim parafudr topraklaması 1*95 mm^2 çelik örgülü iletken ile yapılıyor yani çıplak, herhangi bir izolasyon yok. işletme topraklaması 1*50 mm^2 kesitli NYY kablo ile yapılıyor. Belki de uygulamalarda farklılık gösteriyor olabilir tabi..
 
merhaba
trafo direklerinde parafudr topraklaması direk üzerinden parafudrlardan aşağı toprağa giren izolasyonlu kablodan ölçebilirsin. test klemensi varsa daha rahat olur.

Buradaki klemens sadece göstermek amacı ile konulmuş ama sanki ölçüm bu şekilde yapılıyor gibi gözüküyor..
bağlantıyı ayırmak gerekiyor..
 
Parafudr iletkeni açık olduğu için ölçüm yaparken aslında koruma topraklaması ölçmüş olmuyor muyuz?Ayrıca bazı yerlerde parafudr ve koruma topraklamasının birleştirileceği yazıyor.Forumda bazı konularda da parafudr topraklamasının ayrı yapılması gerektiği yazılıyor.Konu hakkında net bilgisi olanlar nasıl olması gerektiğini açıklayabilir mi? Parafudr topraklaması ve koruma topraklamasını ayrı ayrı nasıl ölçüldüğünü anlatabilirler mi?
 
AG parafudr topraklamasından bahsettiği-
nizi zannediyorum.Evet,ölçtüğümüz top-
raklama koruma topraklamasıdır.Üzerinde durulmayan konu,parafudrun bağlanması halindeki topraklama değerinin ne olması gerektiğidir.Bilindiği gibi,parafudr dokümanlarında Jul değeri ve deşarj süresi olarak mikrosaniye
bilgileri vardır.Topraklama değerinin yük-
sek olması,deşarj süresinin uzamasına sebep olur.Bu,koruma işleminin beklenilen
sonucu zorlaştıracağı anlamına gelir.Bu nedenle,ciddi parafudr firmaları ! dokü-
manlarında bu rakamın < 2 ohm olması
gerektiğini belirtirler.Paratönerlerin müşte-
rek topraklamaya bağlanma konusu da yi-
ne farklı bir uygulama ! gerektiren konu-
dur.
 
OG parafudr topraklamasından bahsetmiştim.

Tedaş el kitabı-6 da koruma ve parafudr topraklamasının aynı topraklayıcıya bağlanacağı yazılmış. İletken olarak 95mm² galvaniz örgülü çelik iletken seçilmeli diyor. Forumdaki bazı konularda da parafudr topraklamasının ayrı yapılması gerektiği yazılmış.

Direk tipi bir trafo düşünelim.
Bu topraklamalar kitapta yazdığı gibi yapılıyorsa yani koruma ve parafudr topraklaması birleştiriliyorsa, ayrı ayrı parafudr ve koruma topraklama direnci değerini nasıl ölçeriz.
Eğer ikisi ayrı yapılıyorsa ; parafudr topraklamasında kullanılan iletken açık olduğu için (kapalı kullanıldığını görmedim) toprağa inerken direğe temas halinde olduğuna göre doğru şekilde parafudr topraklamasını nasıl ölçeriz.

Koruma topraklaması 'X' ohm olmalı parafudr topraklaması 'Y' ohm olmalı diyen arkadaşlar bu ölçümleri nasıl yapıyorlar.
 
Parafudr,koruma sistemidir.Koruma top-
raklamasına bağlanır.Koruma topraklama-
sının uygun olan ! yerinden ölçülmesi ye-
terlidir.İşletme topraklaması ayrı,koruma
topraklaması ayrı ölçülür.Parafudr toprak-
lamasının,direğe ( demir için ) temas edi-
yor olmasının fazla önemi yoktur.
 
Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim. Demek ki ezbere iş yapan ustaları dinlememek gerekiyor.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…