paralellik kontrolü için yardım

Katılım
17 Şub 2010
Mesajlar
195
Puanları
1
arkadaşlar 5 mt kadar uzunlugu olan iki tarafından vida düzegi ile yükselip alçalan, yere paralel bir taşıma sisteminin, paralelliğini hassas bir şekilde sürekli kontrol etticek bir sistem kurmam lazım nasıl bir sistem tavsiye edersiniz.yani taşıyıcı somunlar aşındığında aktarma düzenindeki kaplinler sıyırdığında haber verecek bir düzen olacak nasıl bir yol izlemeliyim.teşekürler.
 
yukari-asagi maksimum calisma mesafesi ne kadar?
 
sn teknomen1974;

piyasada lazerle mesafe okuma yapabilen mesafe sensorleri mevcut, bu urunlerden iki adet, sistemin iki ucuna gelecek sekilde kullanilabilir. basit bir plc sistemi kurulup, programda iki olcum kiyaslanir. ongorulen aralik degerinin disina cikan olcumlerde; sisteme ilave edilen alarm lambasi ya da siren ile ikaz verilebilir.

sensorler;
sick - dm30 - 3 mt
ifm - o1d100 - 10 mt
leuze - odsl 30 - 30 mt
balluff - bod.66m.la04.c.s92 - 2 mt

kolay gelsin...
 
marka olarak ifm nin mesafe okuyan lazer sensörlerini seçmeni tavsiye ederim
 
daha ucuz çözüm arıyorum.çünkü aynı sistemden 4 tane kuracagım.mesafeyi ölçmek pahalı bir yöntem
 
sn. teknomen1974

asagidaki sekilde; sistemin iki ucuna asagi ve yukari bakacak sekilde reflektor yansimali sensor baglanabilir (vidali sistem olacagi icin, ust kisimda da reflektor baglanabilecek sabit govdenin oldugunu varsayiyorum). 4 adet sensorun cikislari seri baglanir paralellik kontrolu saglanabilir. govde paralelligini kaybettigi anda, sensorlerden en az bir tanesi reflektorden yansima alamayacagi icin istediginiz ikazi verecektir. operator ikazi icin daha oncede belirttigim gibi sinyal lambasi ya da siren kullanilabilir.

sistemin hassasiyetini bilmiyorum, ama ucuz cozum derseniz, bu yola gidebilirsiniz. daha da ucuzlatmak icin sensor sayisi ikiye dusurulup. eger uygun yer mevcut ise govdenin mumkun oldugunda orta kismina uygulayabilirsiniz. hassasiyet daha da artirilmasi, reflektorlerin boyutlarinin kucultulmesi ile saglanabilir.

dikkat edilmesi gereken husus; sensorlerin hareketli kisimda, reflektorlerin ise sabit kisimda olmasi gerektigidir.

kolay gelsin...
 
daha ucuzu için çok basıt bit yöntem sistemin her iki ucuna civalı kontak koyarsınız bunu röleye baglayıp röle kontaklarından alarm devresi ve stop devresi meydana getirebilirsiniz. sn teknomen1974 bundan ucuzu da derseniz yok artık.
 

ben hiç görmedim civalı kontak şamandıralarda kullanılan kontak olsa gerek.
 
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…