Paratoner yerine ne kullanılabilir?


Sorularınız garibime gitti ama...

Birincisi, evet... eğer bahçede de olsa yıldırımı çekebilir. Ama bu kondansatör boşalması ise, kondansatör plakaları arasındaki bir cisim de bu yük akışından etkilenebilir. Yani yıldırımın düz bir yol izlemek gibi bir karakteristiği yoktur, dallanıp budaklanması ayrı bir şey. Ayrıca, delinecek ortamın kısalığı ve diğer yüklü parçacıklar da göz önüne alınmalı. Binada diğer yükler mevcut ne de olsa...


Korunma yarıçapı her türlü artar, artmamasına imkan yok. Ayrıca o deneyleri yapan hocaların ve daha birçok üniversite hocasının akademik yayımlarını (ki yabancı referanslı çoğu) okursanız, paratonerlerle ilgili koruma ile ilgili sayfalar dolusu bilgi elde edebilirsiniz.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Dunyanın hiçbir ülkesinde kabul görmeyen aktif-radyoaktif paratonerleri on yıllardır ülkemde pazarlayan zihniyeti cok üzülerek izliyorum.

En son yurtdışında egitim almış ve kendini Yıldırım uzmanı olarak tanıtan bir meslektasla cok önemli bir projede (150m yüksekliğinde bir bina) yollarımız kesişti. Google da ararsanız sitesini bulabilirsiniz. Müşterimizi ikna etmiş, beni çağırdılar, bu bina da niye aktif paratoner kullanmıyoruz diye sordular. Bana yaklaşık bir saat aktif paratonerin özelliklerini, güzelliklerini anlattı. En son Ürünlerini getirdiği Avrupa firmasının ülkesinde tek basına herhangi bir binada bu ürünü takip takamayacaklarini sordum.

Cevap:
Tabii ki sadece aktif paratoner kullanamayız, yönetmeliklere uygun faraday kafesini yaptıktan sonra ilave koruma olarak kullanılabiliriz, dedi.

Müşteriye dondüm, faraday kafesi yaptıktan sonra hala 1500€ harcamak istiyorsanız aktif paratoner koyalım dedim. Bana güldü.
 
Sen 18 yıl içini açıp görmüşsün, şimdi sen 18 yıl boyu cep telefonu kullanırsan cep telefonu teknolojisini biliyorum mu diyeceksin? Sen yedek parça takarsın, sarj edersin, ama o ürünün teknik hesaplarını yapan sen değilsin. Kesin yazıyorum, imkansız diye; çünkü imkansız, biraz mühendislik mantığı da buna yeter de artar.

Sen onca yıl çalışıp çıkmışsın, şimdi eski patronlarına olan husumetinden olsa gerek değişik konu başlıkları altında paratonerlere verip veriştiriyorsun. O teknik yazılar bilimselir, sizin sözleriniz gibi değil. Bilimsel ne demek: her yerde yapılan hesaplamalar, deneyler ve gözlemlerle aynı sonucu veren demektir. Sosyal bilimlerle, pozitif bilimleri.. yani elma ile armutu karıştırıp... bi'de ipe sapa gelmez örnekler öne sürüp hiçbir şey ispat edemezsiniz. Kafehane muhabbeti tarzındaki şeylerle iddialarınızı kanıtlayamazsınız. Öyle olsa, beyazıymış karasıymış 50 örnek verirdim.



Ben bu konuyu açtığımda, ki ilk mesajımı okursanız, açık alanların korunması dedim. Kapalı alanları faraday kafesinin koruyacağı kesin, bazı özel yükler harici. Açık alanları faraday kafesiye korumak için 30'ar metrelik direkler ve onları birbirine bağlayan iletkenler ne görseldir, ne pratik. Ayrıca bu tür bir açık alan koruması paratonerden çok daha pahallı olur.Total MamboX!
Créations de sites internet Wordpress Hérault Languedoc
http://www.total-mambo.net
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Sayın Aumat,

Açık alan korumasında Avrupa ve ABD şartnamelerine göre kullanabileceğiniz iki yöntem bulunmaktadır. Bunlar Franklin çubukları ve/veya direkler arasında yapılacak havai Faraday kafesleridir. Uluslararası havaalanlarında apronda uçakların korunması icin Franklin çubukları kullanılmaktadır. Rafinerilerde petrol dolu tank alanlarının korunması icin de izole direkler üzerinde tesis edilmiş Faraday kafesleri kullanılmaktadır. Bu tür hiçbir uygulamada tek bir aktif paratoner konulup gecilmemektedir.

Pahalılık ve görsel kirlilik tartismaları ile sonu gelmez bir tartışmaya girebiliriz. EN 62305-2 de bir risk analizi bulunmaktadır. Standardı online satın alirsaniz bir de software geliyor. Burada gerekli parametreleri girdiğinizde size nasıl önlemler alırsanız standardın gereklerini karsilayabildiginizi hesapliyor. Çıkan sonuc, teknik bir hesap olup bunu pahalılık ve görsellik acısından değerlendirmek imkanı yoktur. (240mm2 pahalı diye 300amperi taşımak icin 16 mm2 kablo kullanır mısınız?)
Ancak bu hesapta yoruma açık bir nokta vardır. Bu da riskin yaşamsal ve mali kayıplar olarak nelere yol actigidir. Kır düğünü yapacağınız alanda veya bir golf sahasında muhtemelen bir yağmur anında kimse durmayacağı icin yaşamsal risk sıfırdır. Dolayısıyla hesap sonucunda koruma gerekmedigini göreceksiniz. Ama bunun yerine hesapta yaşamsal risk var parametresini işaretlerseniz size cok pahalı bir koruma sistemi onerecektir. Bunu etüd edip doğru parametreleri secmek ise bir mühendislik yaklasimidir.
Ayrıca standartta bir takım Risk azaltma (mitigation) metodları da tariflenmektedir. Ornegin çatısına da park yapilabilen cok katlı otopark yapılarında çatı katı çıkışlarında tesis edilecek uyarıcı levhalar ile yağmurlu bir günde Yıldırım düşme riski bulunduğu ve bu nedenle çatı katının bu zamanlarda kullanılmaması konusunda uyarı yapılması bir yöntem olarak onerilmektedir. Bunun da uygulanip uygulanamayacagi bir isletme/Muhendislik kararıdir.
 
Son düzenleme:

Bu o kadar basit bir şey değil. Birincisi her alana uygulanamaz derken sadece ısıya karşı hassas yükleri değil, uygulanmasının pratik olarak söz konusu olamayacağı yerleri kastediyorum. Tarihi yapıların dış yüzeylerini tel örgüerle sarmak bence tam bir saçmalık olurdu. Ayrıca yağmuru havalarda da iş gören alanlar vardır. Açık otoparklı bir AVM, bir fotbol sahası, bir aquapark gibi birçok örnek söz konusu. Mesela ufacık bir evi korumak için boyunun iki katı yanına bir direk dikiliyor da, futbol sahası çevresine ne dikilecek, yoksa sahanın içine mi direkler dikeceksiniz? Bunun gibi birçok alan var.
 
sayın paratonerci size şunu sormak isterim paratoner yüksekliği konusunda www.izmparatoner.com da videolarda kurulu paratonerin yukarıya statik elektir verdiğni görüyoruz. acaba o yüksek noktaya kadar koruyormu saygılar.
 
paratoner dediğin iletken çubuk. bu ve bunun benzeri herşeyi koyabilirsin fakat koruma alanı olayı değişir orası ayrı
 
Bence paratorler sadece yıldırım icin ksa yol gosterr. eğer yukun olustugu noktaya yakınsa oraya cekilir. Arkadaslarin dedigi gibi yuksekte olması direncle alakalı. Hava direnci ve malzemelerin direnci.

Neden olustugu noktaya yakında dedim, çünki lisedeyken futbol musabakasina gitmistik. Spor komplesine yanın amator okular arası macdı. yakınlarda paratonerde vardi ama sahaya yildirim dustu ve karsi takmdaki bi arkadasmz rahmetli oldu bi kac kiside yaralandi.


Yani bence paratonerler eger cekim alanın icinde olusursa en zayif direnc orasi olsun ve guvenle topraga aksin diye.

Fabrikamzda da cesitli yerlerde (silolar, siklon binaları vs.) aktif paratoner vardı, hepsi sokuldu. riskli ve gereksiz bencede.
 

Neden hâlâ bu konuda benceler, sencelerle muhabbet ediliyor... anlayabilmiş değilim. Biraz mantıkla düşünün yeterli olur, elimi tam gözlerinizin önüne koyarsam ne olur? Tüm görüşünüze engel olurum. Otuz metre ötede elimi tutarsam ne olur? Arkasındaki ufak bir noktayı görmenize mani olabilirim. Bunun ışık gölge büyüklüğünden farkı yok. Daha yukarıdaki bir noktanın aşağıda kapladığı izdüşümü daha büyük olur, zaten paratoner hesaplarında da ki yapan biri yorum yapmamış, paratoner konumundan aşağıya doğru etki alanı genişler...

Sizin paratoner etkisiz yorumunuza gelirsek de... Aktif veya pasif paratonerler arasında koruma oranı bakımından bir farklılık olduğuna ilişkin bir deney sonucu görmedim; ama şu da var ki, elektromanyetik alanlar teorisi tarzı bir ders aldıysanız... aynı yüklü notkalar arasında, karşıt yükleri çekme güçlerinin sıfır olduğu noktalar vardır. İki paratonerin tam ortasına yıldırım düşerse hangisi çekebilir? Ortaya düşeme olasılığı mevcut...
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…