PCB kazıma ve Alüminyum işleme için CNC Router yapımı


Merhaba,
RAMPS 1.4 destekli bir kart kullanırsanız CNC nin çok amaçlı kullanımı için tek kart yeterli, fakat freze için mach3 kullanmak isterseniz o zaman iki adet kart kullanmanız gerekiyor. Ben Mach3 kartı ve RAMPS kartı kulandım ve ikisinin giriş, çıkış ve güç katını ortak kullanmak için üçüncü bir ara kart tasarladım, böylece istediğim kartın sadece USB girişini değiştirerek kullanıyorum başka bir şey değiştirmiyorum..
umarım yeteri kadar açıklayıcı olmuştur,
 
Herkese merhaba,

Aranıza bugün katıldım CNC Router tutkusuna uzun süre önce kapılmıştım ancak yoğun tempolu işimden dolayı fırsat bulamadığım için ne gerekli araştırmayı yapmaya nede işe tasarıma başlamaya vaktim olmadı. Malum geçirdiğimiz bu günlerde herkesin evde daha çok vakit geçirmesi gerektiğinden zamanın da verdiği güç ile içimdeki tutku yeniden ortaya çıkmaya başladı.

Öncelikle açmış olduğunuz başlığı bende açsam sanırım aynı şekilde açardım. Tüm içeriğin satır satır okudum ve tüm videoları saniye saniye izledim. Gerçekten düşünce, tasarım ve emeğin sonucu olarak projenizin meyve vermeye başladığını görmek beni sevindirdi. Ciddi manada sevindirdi şöyle ifade edeyim ki sayfaları ilerletirken umarım proje bitmiştir diye devam ettim yoksa filmin en heyecanlı yerinde bitmesi gibi bir hisse kapılacaktım.

Projenizi başarı ile tamamladığınız için aynı zamanda elinizden geldiğinde içerik paylaşımında bulunduğunuz ve gelen soruları cevapladığınız için sizi ayrıca tebrik ederim.

Benimde nacizane bir kaç sorum olacak sorumu sadece CNC Router için soruyorum.

1- Ortalama ne kadar bir bütçe ayırmanız gerekti bu iş için ?
2- Bu işe başlarken geçmişe dayalı bir CNC Router yada mekanik tecrübeniz var mıydı ?

Bu soruları şu sebeble soruyorum paylaştığınız çizimler, ilk sorunuzdaki parça seçimleri zaten sizin bir miktar araştırma yaptığınızın ve 3d modelleme konusunda bir bilgi ve birikiminizin olduğunu hissettiriyor. Ben henüz o aşamada değilim yani bu konuyu okumayı bitirince bunu tekrar anladım.

O yüzden bende bu işe başlamadan önce daha ne kadar araştırmalıyım beklemelimiyim yoksa sizin gibi yola koyulmalımıyım ve bu işe ne kadar bütçe ayırmalıyım bunları anlamaya çalışıyorum. Konuya kapılıp biraz uzun yazmışım vaktinizi ayırdığınız için şimdiden teşekkür ederim.
 

Merhaba;
Öncelikle ilgi ve alakanız için teşekkür ederim.

Cevaplara 2. sorunuzla başlayayım,
2- Bu işe başlarken geçmişe dayalı bir CNC Router yada mekanik tecrübeniz var mıydı ?

Mesleğim Elektrik-Elektronik, bu çalışma ilk mekanik tasarım projem. Projeye başlamadan önce CNC router hakkında bilgi edinmek için internetten yaklaşık iki aylık bir araştırma yaptım, youtube dan örnek videolar izledim, örnek CNC tasarım modellerini inceledim ve kafamda bir taslak oluştu. Makinenin hatasız ve sorunsuz çalışması için 3D çizim programın gerekli olduğunu anladım ve bir haftalık araştırma neticesinde hangi programı kullanacağıma karar verdim, bu proje ile ilk defa 3D tasarım programı kullandım, program olarak ücretsiz ve açık kaynak olan FreeCAD programını tercih ettim, aslında Fusion 360 ile arasında kaldım, fakat açık kaynak olması nedeniyle FreeCAD i tercih ettim.


1- Ortalama ne kadar bir bütçe ayırmanız gerekti bu iş için ?

Makineyi ucuza mal etmek için birçok parçasını yurtdışından (çin'den ) temin ettim, bir kısmında yurtiçinden aldım. CNC makinenin tüm parçalarının maliyeti 15.000 TL civarında tuttu. O zamanlar dolar 5.6TL civarında da idi, şu an dolar 6.8TL oldu, maliyet haliyle artmıştır.



Yazınızın başında "CNC Router tutkusu" dan bahsetmişsiniz, eğer bu işe ayıracak bir bütçeniz var ise hiç tereddüt etmeyin başlayın, geçirdiğimiz bu zor zamanda evde vakit geçiriyorsanız bol vaktiniz olacaktır sanırım, birkaç ay veya haftada bir taslak oluşturursunuz umarım. Bir şeyler yapmak üretmek biraz zahmetli fakat bir o kadar da zevklidir.


ikinci projem olan "3D Yazıcı ve Lazer Yakıcı Projesi" çalışmalarına başladım, https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/3d-yazıcı-ve-lazer-yakıcı-projesi.132955/

filmin ikinci bölümünü yakında yayınlayacağım


Çalışmalarınızda başarılar dilerim
 

Cevaplarınız için teşekkür ederim.

Sanırım maliyetleri açısından şuan sandığım bütçeden çok daha fazlası gerekiyor. Malum dolar kuruda yukarıda çinden de ürün getirsek maliyeti çok düşürmek mümkün değil şu sıralar.

Bir modelleme programı ile CNC Router 'ı modellemek istiyorum en azından hem biraz daha bilgi edinmiş hemde Router'ı daha iyi tanımış olacağımı düşünüyorum.

Siz modellemeyi sıfırdan kendiniz mi oluşturdunuz yoksa bir model üzerinden modifiye mi yaptınız?

Bu konuda nasıl bir yol önerirsiniz ?
 
Merhaba
Ben hiç bir modele benzetmeye çalışmadım
Tamamen kendim tasarladım. Konunun ilk mesajlarından da okuyabilirsiniz. İlerleyen aşamalarda kendi modelimde dahi modifikasyon yaptım. Siz başka modelde kullansanız bir şeyler değiştirmek istersiniz mutlaka. Bu nedenle internette birbirinden farklı çok model mevcut
 
Son düzenleme:

Tekrar merhaba,

Benim şu aşamada asıl amacım makinayı çizim olarak tasarlamak. Bunu da aşağıdaki sebepler ile yapmak istiyorum.

1- CNC Router mekaniğini daha yakından tanımak.
2- Tasarlayacağım CNC Router için parça listesi oluşturmak.
3- Makine için gerekli malzemeleri şekil, ölçü, mukavemet vb terimleriyle daha yakından tanımak.
4- Makina ve kullanılacak parça ölçülerini tam anlamıyla ortaya çıkarmak.
5- CNC Router da kullanacağım bazı parçaları başka cnc router da yada lazer kesiminde oluşturmak istersem elimde makinaya ait çizimler olsun istiyorum.

Kısacası imalata geçmeden önce tüm detayları öğrenmek için sormuştum. Önce proje oluşturmak, projeyi geliştirmek, boyutları belirlemek ve son olarak nihayi oluşacak maliyet hesabını daha düzgün yapabilmek adına sormuştum.
 
Merhaba,

Sizce bu model tasarımı nasıl bu tasarımı beğendim ve bu tasarım üzerinden ilerlemeyi düşünüyorum.

Bu tasarım artı ve eksi yönleri ne olabilir ?

Kasa görüntü itibari ile rijitlik, mukavemet konusunda bana sağlam görünüyor ancak. Bu işi işleme aşamasına geçmiş tecrübe sahibi bir bakış açısıyla değerlendirmenizi rica ediyorum.

Fusion 360 ile modeli 800mmx600mm ölçülerde bir modelleme denemesi de yaptım. Şu aşamada çizim için linear ray/araba için temsili bir basit çizim gerçekleştirim. Bu tür detayları çizim programlarında çizmek sanırım pek de kolay değil. Mesela bir vidalı mil çizmek vs. O sebeple daha kabaca çiziyorum. Belki ilerleyen zamanlarda öğrendikçe daha gerçekçi çizim yapma şansına sahip olurum.
 

Ekli dosyalar

  • My First Cnc2.jpeg
    145.6 KB · Görüntüleme: 39
  • Fusion 360.PNG
    410.9 KB · Görüntüleme: 37
  • First CNC Router Drawing v6 - Bottom.png
    44.5 KB · Görüntüleme: 29
  • First CNC Router Drawing v6 - Perspective.png
    190.8 KB · Görüntüleme: 31
Son düzenleme:
Merhaba,
Model fena değil, fakat Y ekseninde yapacağınız işe göre gereğinden fazla lineer ray ve araba kullanılmış, o kısında azaltmaya gidebilirsiniz,

PC de modelleme yapacağınız zaman her şeyi tekrar çizmenize gerek yok kullanacağınız bir çok parçanın modeli 3D step file ve diğer formatlarda dosyaları internette mevcut olabilir,

örneğin aşağıdaki sitelerde 1605 vidalı mil için "1605 Ball Screws " şeklinde ararsanız birçok model bulursunuz
https://grabcad.com/
https://www.3dcontentcentral.com/

iyi çalışmalar
 

Merhaba bahsettiğiniz siteler çok işime yaradı teşekkür ederim.

Bir konuda daha beni aydınlatmanızı rica edeceğim.

Linear kızak ve arabaları hareket ettirmede kullanacağımız yöntemlerden birisi sanırım sonsuz vidalı mil tasarımı.

Bu tasarımda vidalı mil, bilyalı somun kısmını anladım. Ancak bunun CNC router da montajı ile alakalı kafama takılan miilin başlangıç ve bitiş noktasının nasıl sonladırılması gerektiği ve bu bunun için hangi parçadan kaç adet ihtiyaç duyulmakta orayı anlayamıyorum. Yani Bir tarafta sonsuz tur atabilecek bir yapı diğer uçta step motor yardımı ile istediğimiz turda döndürebilecek bir yapı olduğunu düşünüyorum. Ama bu bileşenlerin tam olarak açıklamasını yapan bir video bulamadım. Dolayısı ile mil almak istediğimde istediğiniz boyda kesilir gibi bir açıklama okuyunca alınan bu vidalı milin bir ön işlemden geçmesi gerektiğini anlıyorum başlangıç ve son kısmında. Bu konuda videolar izledim ama çoğu vidalı milin ve bilyalı somunun özelliğini anlatıyor. Kafamda bu işin montajını bitiremiyorum.
 
merhaba,
vidalı mil olarak 1605 kullanacağınızı varsayalım, istediğiniz boyda kestirdikten sonra uç kısımlarına bir tornacıda işlem yaptırmanız gerekecek
ekteki resimde verilen bir sete ihtiyacınız olacak. BK12 ve BF12 mil uçlarını sonlandırma olarak kullanılacak. BK12 nin bulunduğu uç kısmına kaplin ile motora, vidalı mil somunun yuvasına ise hareket ettireceğiniz mekanizmayı bağlayacaksınız,
kolay gelsin
 

Ekli dosyalar

  • 1605 takım.jpg
    43.1 KB · Görüntüleme: 23
  • 1605 takım2.jpg
    128.9 KB · Görüntüleme: 24
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…