pcyi elektrik kesintisine karşı koruma

kwister

Üye
Katılım
2 Nis 2012
Mesajlar
51
Puanları
1
Öncelikle herkese merhabalar

Günün büyük bir bölümünü bilgisayarda geçiren biriyim.Fakat bulunduğumuz ortamda elektrikler git gel yapıyor ve bu da bilgisayarımın aniden kapanarak üzerinde çalıştığım bilgilerin silinmesine yol açıyor.

Aklıma gelen çözüm ise bilgisayarın güç girişine kondansatör bağlayarak anlık olarak kesilen elektriği bilgisayarı kapatmadan atlatmak.

Eminim ki bana UPS'i önereceksiniz. Fakat UPS hem pahalı hem de elektriklerin uzun süre kesilmediğinden dolayı tercih etmek istemiyorum.

Nasıl bir kondansatör seçmem konusunda bana yardımcı olursanız çok sevinirim.
 
öyle bir kpndansator yok kardeşim...
 
Ancak Kondaş'ın kondansatörlerini tercih edebilirsiniz oda yüksek gerilimde çalışanı alıcaksınız
 
Ac hattına konacak bir kondansatör çözüm olmayacak kanısındayım.

Bu kesintinin saniye olarak ne kadar olduğunu bilemiyorum ama ne kadarda çözüm olur bilmeyeceğim ancak belki saniyenin altında olan kesintilerde oda belki çözüm olabilir. Bu önerim için çok dikkatli çalışmak ve tasarlamak lazım.

Sadece şahsi fikrimdir sistemin çalışıp çalışmayacağından emin değilim. Belki smps konusunda çalışan arkadaşlarımız daha mantıklı yorumlayabilir. Pc powersuplply sinde 220 volt doğrultulup dc 320 volt civarına çıkartılıyor. Daha sonra bu biriktirilen voltaj bir mosfet ile yüksek frekansla anahtarlanıp bilgisayar için kullanılabilir seviyeye düşürüyor. Bu noktada 220 voltu doğrultup biriktirdiğimiz kondansatörleri değiştirip yada üzerine ekleme yaparak burda biriktirilen enerjiyi arttırabilirsek güç çekişine göre belki kısa süreli anlık dalgalanmalardan yada elektrik kesintilerinden yine söylüyorum çok kısa süreli olan kesintilerde çalışmayı sürdürebilir. Ancak konulacak kondansatör kapasitesi çok büyük çıkabilir. Bu kapasite ilk şarj anında kısa devreye düşeceği nedeniyle şarj sistemide değiştirilmelidir. Scr ler ile tetiklenip sürülerek ilk şarj sağlanabilir.

Benimki sadece olaya bir bakış açısı getirmek içindi. Sizin tesiste bu kesinti saniye olarak kaç saniyedir. Bu bilgi çok önemli. Yoksa hatta bağlanacak bir kapasitör işe yarayacağını sanmıyorum.
 
aslında elektronik bılgın varsa bir önerım var ben yaptım mükemmel işimi goruyor modem ve telefon için 12 volt 7 amper akü bir adaptörle şarj edıyorum modemı ve telefonu 12 voltla beslıyorum elektrık kesılsede enaz 8-10 saat modem ve telefon kapanmıyor bilgisayar içinde benzer uygulama yapılabılır ama uğraşmak gerekır sayın yaşlı uzman arkadaşin dedığı gıbı ups şart
 
Modem, telefon gibi cihazlarda iş görür fakat watt ı nispeten çok daha yüksek olan güç kaynaklarını beslemek için çok yüksek kapasitansa sahip kondansatör gerekebilir. Unutmamanız gereken diğer bi nokta ve belkide en önemlisi ise, inrush akımıdır. Kapasitans değerine bağlı olarak inrush akımı da artabilir. O yüzden güç kaynağında, şebekeye seri olarak bağlı olan NTC thermistor yeterli gelmeyebilir bu da güç kaynağınızı kullanılmaz hale getirebilir. Ayrıca yüksek faradlı ve yüksek voltajlı kapasitörlerin de ucuz olacağını sanmıyorum. Bağlayacaksanızda AC tarafına değil, diyotlardan sonra doğrultulan DC tarafına bağlamalısınız. Fakat daha güvenli ve garanti olduğundan dolayı bende ups kullanımından yanayım.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…