Peltier projesi yardım

test
Ayarlı termometre (ister analog, ister dijital) kullan ısıtıcı olarak peltier.
 
ok bu bilgi çok daha iyi oldu. Bence güzel bir proje olacak ama proje olarak yoksa peltierler elektrik harcaması nedeniyle pek verimli değiller. Ama yapılamaz değil çok hoş bir proje yapılabilir.

aşağıdaki devre şeması kullanılarak çok basit opamp ile bir termostat devresi kurabilirsiniz. 2 led sayesinde ortam sıcaklığı otomatik yapmışmı görebilirsiniz. Ancak sıcaklığı malesef göremezsiniz. Bana sorarsanız basit bir pic ile LM35 den gelen analog sinyali okutup bir röle vasıtası ile çok daha güzel görselli bir proje yapılabilir.

https://web.archive.org/web/2017122...03/09/sicaklik-seviyesine-gore-calisan-devre/

bilgilere bu linkten ulaşabilirsiniz. Şeması ise aşağıdadır. Kaynak yukarıdaki linktedir.

 
Bencede Pic ile güzel olabilir ama bu proje için hocamız sadece 10 gün süre verdi ve henüz mikroişlemciler dersini hiç almadığımız için Pic hiç bilmediğim bir konu o yüzden kullanmak istemedim. Şuan LM35 den çıkan gerilimi nasıl peltieri tetiklemek için kullanıcağım konusunda kafam karışık 100 watt peltieri çalıştırmak 8A akıma ihtiyac var transistörden 8A çıkış almak için hangi model transistör kullanmalıyım kullanacağım transistörün base akımı minimum kaç olmalı çıkıştan 8A alabilmek için ?
 
röleli on off calısan bir sistem yerine potla sıcaklık set edebileceğiniz istediğiniz sıcaklıgı potla ayarlayabileceğiniz pwm kontrollü bir sistem hem öğretici hemde kullanışlı olacaktır.
 
Üstteki devrede Q1 ve Q2 transistörlerini röle çektirmekte kullanabilirsiniz. Diğer türlü güç transistörü sürecekseniz 8 amper için 2N3055 , 2N3773 yada MJ15003 gibi transistörlerden birini seçip bir kaç tanesini uygun bir şekilde paralel bağlayarak kullanabilirsiniz.

Bakınız lineer güç kaynakları güç transistörleri gibi

10 gün süre az sıfırdan yapacak ve çalışır halde teslim edecekseniz malzemeler elinizde başlamış olmanız lazım. Çalıştırdığınızda sorunlar çıkacak onları düzeltmek için zamanınız olmalı.

Kolay gelsin.
 
10 gün süre proje teslimi için yani çalıştır halde proteusda çizilip teslim edilecek daha sonra pratikte uygulanması için 2 hafta daha süre var.
 
Devre Prizren beslemeli demissiniz bu durumda size sağlam bir güç kaymagida lazim
 
Ledler için kullanılan smps güç kaynakları bu işi çok rahat görecektir. Ama hatrı sayılır bir güç harcayacaktır. Ufacık bir soğutucu koskoca buzdolabı kadar elektrik harcayacaktır.

Burada amaç araştırma projesi ise %100 verim alınacak bilgi sahibi olunacak ancak diğer türlü verimli olmayacak.
 

Evet,proses (ısıl kontrol) işlemi yapacaksınız sonuçta,direk "sensör-güç transistörü" şeklinde değil de daha profesyonel manadaki uygulamalardaki bir çalışma mantığını da direk kullanın bence.Sensör (PT100 gibi) sıcaklığı (ısıtılan ortamda) yine hissetsin,sonra değer bir devre kartında iyice de kuvvetlendirilsin ve bir mini röleyi transistörden sonra da çeksin.Akım gücü düşük kalırsa (Ki 100 watt'ı örneğin 12 volt dc. ile peltiere uygularken hatırı sayılır bir amper değeri de mutlaka da geçecektir bu peltier devresinden) ayrıca bir kontaktörü de sıcaklık kontrolü sağlayan bu devre kartının mini röle devresiyle kuplajlı kullanma şartınız da doğabilecektir.

Yani hassas sıcaklık kontrolü için displayli (Dijital göstergesi bulunan) bi devre kartı şart görünüyor,ama sıcaklık kontrolü kaba sınırlar içinde de da kalsın,çok hassas olmasına da gerek yok derseniz, o zaman kılcal borulu ve içinde gaz genleşmesi olan (Böyle çalışan),oldukça basit ve makanik kontakları da bulunan bir termostatı da yine bu işinizde (Projenizde) pekala da kullanma durumunuz bulunabilir.Kolay gelsin.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…