Peltiere fazla akım veren güç kaynağı bağlarsam bozulur mu?

Tekno1246

Üye
Merhabalar. Örneğin 12V 6A bir peltiere 12V 12.5A led trafosu takarsam 6 amperden fazla akım çekip bozulur mu? Yoksa akımı ihtiyacı kadar mı alır?

Hayır, voltaj sabit olduktan sonra peltier kendi ihtiyacı kadar akım çeker. Soğutması iyi olduktan sonra yanmayacaktır.

güç kaynakları yani senin dediğin led trafoları üzerinde yazan rakamsal değer "ampere kadar" güç verir demektir. tüketim kaynağı ne kadar çekerse o kadarını verir. daha fazlasını değil.

Benim de bir sorum olacak. peltierler üzerine hazır konu açılmışken sorayım.
Bildiğiniz gibi lityum piller aşırı şarzdan dolayı ısınıp bozuluyorlar. Bu sorunu engellemek için bms devreleri kullanılıyor.
Eğer pillerin en dış yüzeyi soğutucu tarafı pil tarafında kalacak şekilde peltier ile kaplanırsa ve bir kontrol devresi pilin aşırı şarz olması durumunda peltieri çalıştırıp pili soğutursa hem fazla pil enerjisi harcanmış hem pil soğutulmuş olur. bms devresine gerek kalmaz diye düşünüyorum. ne düşünüyorsunuz.

Pil ısınıyor mu ki. İsiniyorsa zaten sorun var demektir.

Pil ısınıyor mu ki. İsiniyorsa zaten sorun var demektir.

https://birikimpilleri.net/blog/lityum-pillerin-guvenli-kosullarda-kullanimi
“Lityum esaslı pillerin avantajlarına karşılık, bazı çok önemli dezavantajları da bulunmaktadır. Metal lityum hava ve su ile reaksiyona girerek yüksek sıcaklığa ulaşır (ekzotermik reaksiyon). Pillerin fazla ısıtılması, şarj edilmesi, delinmesi, kısa devrelere maruz bırakılması veya aşırı deşarj edilmeleri de aynı şartları yaratacağından sonuçta patlamalar ve neticesinde ani alev almalar görülebilmektedir. Bu esnada aşırı yanıcı hidrojen gazının ortaya çıktığı da unutulmamalıdır. Ayrıca bu gibi durumlarda zehirli elektrolit gazının oluşması sonucunda çevreye ve insan sağlığına tehlike de söz konusudur.”

Benim de bir sorum olacak. peltierler üzerine hazır konu açılmışken sorayım.
Bildiğiniz gibi lityum piller aşırı şarzdan dolayı ısınıp bozuluyorlar. Bu sorunu engellemek için bms devreleri kullanılıyor.
Eğer pillerin en dış yüzeyi soğutucu tarafı pil tarafında kalacak şekilde peltier ile kaplanırsa ve bir kontrol devresi pilin aşırı şarz olması durumunda peltieri çalıştırıp pili soğutursa hem fazla pil enerjisi harcanmış hem pil soğutulmuş olur. bms devresine gerek kalmaz diye düşünüyorum. ne düşünüyorsunuz.
@kesmez ustam peltierin gücünü sakın unutma ve çektiği amperi

@kesmez ustam peltierin gücünü sakın unutma ve çektiği amperi
Ne kadar akım çekerse o kadar iyi :))
Çünkü o elektronlar pili ısıtıp bozuyor.
Bu fazla elektronları yok etmek için bms devreleri kullanılıyor. fazla yükü deşarz etmek için.
bms yerine peltier bağlarsak hem bms gibi fazla şarzı düşürecek hemde ısınmış pili soğutacak yani bir taşla 2 kuş.

Fan desen anlayacam da peltier ne alaka. Gören de zannedecek pil sıcaklığı 100C ye cikiyor. Pil şarj sonuna doğru 3_5 derece anca ısınır. Ama Sen 3Ah pili 10A ile şarj edersen ısınır.

Forum istatistikleri

Konular
129,834
Kullanıcılar
452,662
Son üye
Yılmaz Çetiner

Yeni konular

Geri