Periyodik Topraklama Ölçümleri ?

eskici09

Üye
Katılım
23 May 2019
Mesajlar
412
Puanları
31
Merhabalar , fabrikamızda senelik periyoduk topraklama ölçümlerini yaptırıyoruz. Fakat ölçümü yapan kişide EMO tarafından verilen 1kV altı ve üstü Topraklandırma Yetkilendirme Belgesi olması yeterli midir ? Geçtiğimiz zamanlarda iş güvenliğinden sorumlu arkadaş bu belgenin yeterli olmadığını ekipnet numarasının olması gerektiğini söyledi böyle bir durum var mıdır ? Ayrıca Elektrik iç tesisat yönetmeliği ek-3 sanırım bütün panolardaki prizlerin kontrolünün ölçüm yapan kişi tarafından yapılması gerektiğini söyledi . Fabrika ortamlarında ki bu ölçümler hakkında tecrübelerinizi aktarır mısınız ?
Ayrıca kaçak akım röleleri nasıl kullanılmalıdır , normalde AG çıkışında kompakt şalterlerle dağıtılıyor , bu şalterlere toroid açtırma bobini mi yerleştirmek gerekir veya nasıl bir yol izlenmeli ?
 
İşletme sorumluluğu belgesi yetmez.EMO
dan,ayrıca," Topraklama yetki belgesi "
alınmış olması gerekir.Panodan çıkış
şalterleri yerine,kullanım noktalarında
kaçak akım koruma sistemleri kurulma-
sı daha doğrudur.
 
iyi bayramlar, zaten emodaki topraklama yetki belgesi var ama iş güvenliğine bakan kişi bu belgenin yeterli olmadığını ekipnet numarası olması gerektiğini söyledi ne kadar doğru bilmiyorum . Hocam kullanım noktalarında nasıl bir uygulama yapılabilir yeri geliyor 50-60 adet motoru kontrol eden noktalar var 1 tanesindeki kaçak tüm sistemin durmasına neden olacak hadi diyelim oldu canlı hayvan tarafı var risk tek tek motor korumaları var bu işin olur yanı nasıldır tüm fabrikalarda böyle midir ?
 
kaçak tüm sistemin durmasına neden olacak hadi diyelim oldu canlı hayvan tarafı var risk tek tek motor korumaları var bu işin olur yanı nasıldır tüm fabrikalarda böyle midir ?
Benim daha önce çalıştığım fabrika da kaçak akım kontrolü yaptırdık o zaman testte gelen mühendis:Bir işletmeye giren Elektrik enerjisi 300mA yangın koruma bir opreratörün çalıştığı her makine 30mA hayat koruma kaçak akım korumasında olmalı demişti.Biz de girişe troid kaçak akımı 300mA e ayarlayıp koyduk her operatörün makine girişine 30mA kaçak akım taktık tabi bunlraı çalıştırabilmek için 120kw lık 8 adet kauçuk enjeksiyon makinesi ile 12 adet 30 kw kauçuk enjeksiyon makinesini revizyon yapmam gerekti elektrik panolarında toprak ve nötr birleşikti.
Sizin için en uygun olan her makinenin girişine 30mA kaçak akım takmanız ancak standart kaçak akım çok sorun çıkarabilir sanayii de kullanılan F ve B tipi kaçak akımlar var selektif ve bağışık tip bunları @sami inci abi daha iyi bilip anlatıyor bu kaçak akımlar standartlar dan daha pahalı ama sanayii makineleri için en uygun kaçak akımlar bunlar
 
Konu hakkında, bakanlık ekipnet adında bir uygulama getirdi. Fakat durum biraz karışık EMO ve Bakanlık anlaşmazlıkları mevcut olduğundan dolayı karşılıklı davalar açılmış durumda. Uzmanınızın dediği gibi Ekipnet numarası zorunlu fakat Haziran 2021'e kadar Elektrik Mühendisleri e-devlet üzerinde G kodlu Geçici numaralarını alabiliyorlar. Şuanlık görünen Haziran 2021 ' den sonra K kodlu Kalıcı numaraya geçmeyenlerin raporları geçersiz olacak. Fakat dediğim gibi bir karmaşa söz konusu ne olacağı bilinmez. Ama kısa özet olarak ekipnet numarası zorunlu. Diğer sorunuza gelecek olursak, Kompakt şalterlere toroid trafo ve açtırma bobini bağlantıları yapılmalı. Kaçak akımlar yüzünden tesisin enerjisiz kalması selektiviteye dikkat edilmeden yapılan sistemlerde görülür. elektrikçicüneyt beyin dediği gibi tüm cihazlarınız ve son kullanıcı noktalarınız 30mA selektif kaçak akım rölesi ile korunur ve panolarınıza da toroid takılırsa, sadece arıza olan makine veya noktanın kaçak akım rölesi atacaktır ve arızalı kısım sistemden çıkacaktır. Ana panolarınıza takılan toroidleri 300mA değerine ayarlamanız ise zorunlu değildir. Tesisin işleyişini sıkıntıya sokmayacak minimum düzeye ayarlayabilirsiniz. (Örneğin 1 - 2 A)

Düzenleme : "Bizim firmanın kontrolünü yapan arkadaşın numarası yok" diyenler olabilir. Ona da açıklık getireyim. Periyodik kontroller genelde firma denetlemeleri, itfaiye belgeleri ve müfettiş gelirde bu belgeleri ister diye yaptırılıyor. ( Tasvip etmediğim bir durum.) Yukarıda belirttiğim gibi durum çok karışık olduğundan dolayı gelen müfettişler bile belirli bir standarda sahip olmuyorlar kimi numara olmamasını sıkıntı etmezken bir diğeri edebilir.
 
Son düzenleme:
Periyodik kontrol ile, Tesisat kontrolü ( Örneğin bir inşaatın bitmesinden sonra teslimde yapılacak topraklama kontrolü) aynı şeyler değil. Ekteki gibi Çalışma Bakanlığından K ile başlayan, akredite belge numarası alnması gerekir. EMO nun zorlaması ile G ile yapılan kontrollere rapor yazılıyor fakat ,Hukuki bir durumda sıkıntılı.
 

Ekli dosyalar

  • 1621935447189.png
    109.9 KB · Görüntüleme: 38
  • BELGE PKU edevlet.png
    19.8 KB · Görüntüleme: 34
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…