pic e 24v dc giriş nasıl verebilirim

gosthee

Üye
Katılım
10 Ocak 2009
Mesajlar
3
Puanları
1
arkadaşlar bnm için çok önemli olan bi ödevim var onun için araştırma yapıyorum. ama bi sorunum var hiç bi yerde bulamadm. 24v dc çıkışlı bi sensörle pic i konrol etmek istiyorum ama pic 5v dc girişli ne yapmam gerekir?yardımcı olursanız çok sevinirim
 
Sn gosthee arkadaşım öncelikle şu cevabı vermem lazım bu sensörün lojik çıkış mı veriyor ? yoksa belirli değerler arasında değişim gösteriyor mu ?

Örneğin sensörün önüne bir cisim geldiğinde çıkışa +24 V veriyordur cisim gidince 0volt veriyordur eğer sensör bu şekilde çalışıyor ise çözümün çok basit olur bir adet 7812 ve bir adette 7805 i seri bağlarsanız ve çıkışını pic e verirseniz tam istediğiniz devreyi elde etmiş olursunuz girişine de sensörünüzün çıkışını bağladınız mı olay tamamdır

Fakat devreniz analog çalışıyorsa işte o zaman sakat...Biraz uğraştırabilir :D
 
Aradığım cvp buydu çok teşekkürler ama bi soru daha sormak istiyorum hazır cevaplıcak birini bulmuşken:) pic le 24v dc çıkış nasıl verebilirm aynı şekilde olabilirmi
 
Aslında bir çok şekilde verebilirsiniz ama ben olsam bir transistör ile basit bir röle tetiklettirir sonra rölenin kontaklarından da 24Voltu istediğim gibi geçirip kullanabilirim ama röleler yavaş olur derseniz yada farklı sebeplerle röle istemesseniz çekeceğiniz akıma göre iki transistörü darlington bağlayarak istediğiniz 24 Volt gerilimi pic ile verip kesebilirsiniz... :D
 
GIRIS ICIN:
a. 24 Volt cikisa seri 4k7 ve ona da seri 1k2 direnc baglayin. 1k2 direncin bosta kalan bacagini ise saseye. 4k7 ile 1k2 nin birlesim noktasindan cikis alip buna PIC girisine verirseniz 4.9 v gibi bir sinyal alirsiniz
b. 24 volta seri 2k2 gibi bir direnc baglayabilir ve bosta kalan ucunu 4n25 gibi bir optonun 1 nolu bacagina baglarsiniz, optonun 2 nolu bacagini ise saseye. optonun 5 nolu bacagini +5 volta ve 4 nolu bacagini ise PIC girisine verebilirsiniz.

a secenegi ekonomik fakat b secenegi guvenilirdir. sensor cikisniz herhangi bir sebeple yuksek voltaja maruz kalirsa a secenegi o voltaji 5 e boler ve PIC girisine uygular, b secenegi ise daima max 5 volt verir.


CIKIS ICIN:
pic cikisina 220 ohm seri baglanir, bosta kalan bacak ise optonun 2 nolu bacagina baglanir. optonun 1 nolu bacagi ise +5 volta baglanir.
optonun 5 nolu bacagi 24 volta baglanir. 4 nolu bacagi ise kontrollu 24v cikis olarak kullanlir.

Her durumda PIC uzerinden cekilecek max akimi hesaba katmaniz onemlidir. Sadece PIC degil butun microlarda
a. MCU nun toplam source ve sink akim sinirlari vardir
b. Portun toplam source ve sink akim sinirlari varir
c. Pinin source ve sink akim siniri vardir.

Cogu MCU da source akimlari sink degerlerinden daha dusuktur.
 
Son düzenleme:
Sn katana arkadaşım harbiden koparmışsın ortalığı bunlar gerçekten güzel bilgiler en basit yoldan iş yapacak kadar basit bilgiler olmuş opto kuplor kısmı tamam da direnç kısmı harbiden güzel olmuş fakat o dirençlerin değerlerini hesapladığınız formulleride paylaşırsanız çok daha faydalı olacağı kanaatindeyim teşekkürlerimi sunarım.
 
Arkadaşlar sn.katana arkadaşımıza tamamen katılmakla birlikte sadece önei olarak:
çıkışlara 220ohm direnç konulduktan sonra (çıkış için kullanılan malzemenin hasar görmesi durumunda pic in korunması için) ULN2803 türünde hazır paket halinde (darlington transistör ve ters diyot koruma içerir) entegreler kullanılabilinir. 50v 500ma anahtarlama için yeterlidir.

Daha yüksek akımları anahtarlamak için (devrede 15v gerilim mevcut ise) çıkışa bir opto uygun şekilde bağlandıktan sonra bir mosfet yardımı ile 20-30A yükleri kumanda etmeniz çok daha rahat ve güvenilirdir.
 
@has_artvin_li
Ozel bir formul kullanmiyoruz. Ohm kanunu ve kirchoff kanunlari yeterli.
@ Ism@il,
Cikista uln vb entegreleri onermeme sebebim optik izolasyonu saglamak amaclidir.
Malumunuz ULN serisi izolasyon saglamaz ve dis etkilere karsi devre daha korumasiz olur. Arkadasin sinyal cikisi olarak kullanacagini varsaydigim icin optik izolasyon onerdim. Kapali sistem icerisinde role vb kontroller kullanacak ise, haklisiniz opto yerine onerinizi uygulamali.
 
çıkışlara 220ohm direnç konulduktan sonra (çıkış için kullanılan malzemenin hasar görmesi durumunda pic in korunması için) ULN2803 türünde hazır paket halinde (darlington transistör ve ters diyot koruma içerir) entegreler kullanılabilinir.

eklemek isterim: Uln2803'ün her girişinde 2,7 k ohm direnç mevcuttur.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,241
Mesajlar
924,576
Kullanıcılar
451,626
Son üye
Mehmet kaytak
Geri
Üst