Pic ile ADC devre tasarimi

arkadaslar su anda kullandigim kontrolorde 4 adet DO ve 4 adet AO var ben bu kontrolorun DO cikislarini kullaniyorum ancak AO cikislari bosta bu devre ile 6 adet DO daha surmem lazim ek olarak bir modul daha eklersem maliyetim artar
Sn. kantana kontrolor markasi nidio board daha once duydunuzmu? (tridium system)
 
DO lara mudahale edebiliyorsaniz(software), oldukca ekonomik sekilde(50Kr) sayiyi artirmak mumkun(elbette PCB imkanlariniz elveriyor ise). 3 adet DO cikisini kullanarak 1 adet 74HC595 surebilirsiniz. Bu size 8 adet DO saglar ve ilave DO lar icin baska 595 leri kaskat baglayabilirsiniz. Onemli olan AI imkaniniz var mi?
 
Eğer pic türü işlemci kullanıyorsanız 74 595 entegresiyle istediğiniz kadar port çoğullayark sisteminizi yaparsınız.

Sn. arkadaşım galiba yine dönüş bu yöne 74 595. Sn. katana da aynı şeyi önermiş.
Pic programlama bilgin var ise bunu pic 16f877 yi kullanarak portu hariç 24 çıkış bile yaparsın ama ozaman senin karta gerek kalmaz işini pic ile çözersin.
 
arkadaşım picle gayet güzel yaparsın.uzay mekiği değilki bu. ilk başta 0-10v sinyali 0-5v' dönüştürmen lazım bunun içinde ya dirençleri gerilim bölücü olarak bağlarsın yada opamp kullanırsın. pic 877'de adc girişde dijital çıkışta fazlasıyla var. plc nin 4 analog çıkışınıda 2 yoldan birini kullanarak picin adc girişine girersin. programınıda parsicde çok kolay bir şekilde yapılabilir. çıkışlarıda röle sürebileceğin entegreler var onlarla sürer 4giriş 16 çıkışlı bi cihaz yaparsın. rölelre paralel 100nf kondansatör koyarsan paraziti düşürür problem yaşamazsın. programdada ilk yapacağın iş giren 0-5v' u programda 0-255 olarak alırsın. bunuda (ADC x 100)çarpma işleminden sonra birde 255'e bölersin böylece plcden çıkan 0-10v sinyali 0-100 olarak elde etmiş olur daha sonrada karşılaştırma, and,or vs kullanarak senaryona göre programını yaparsın. birde uyarı, şimdi burada sen sadece 1 röle çeksin demişsin 2 röle veya 3 röle çektirmek gereken durumlarda olabilir programını buna göre yapman daha iyi olur derim. bu şekilde çalışan hazır kartlarda var. herkese kolay gelsin.
2 çıkış için örnek tablo:

volt...=--0,0--2,5--5,0--7,5
0-100=---0---25---50--75
1.çıkış=---0----1----0---1
2.çıkış=---0----0----1---1
 

Ekli dosyalar

  • röle_sürücü.GIF
    53 KB · Görüntüleme: 47
Son düzenleme:
bahsettiğim hazır kart. do çoklayıcı ve tam tersi şekilde çalışan di çoklayıcı.
 

Ekli dosyalar

  • IO-RM4.pdf
    95.7 KB · Görüntüleme: 46
  • IO-RM2.pdf
    92.3 KB · Görüntüleme: 18
  • IO-DIM4.pdf
    93.6 KB · Görüntüleme: 16
Her isi PIC kullanarak cozemeyiz. PIC genel bir kontrolordur. A/V gibi konular ise ozele girer ve profesyonel anlamda cozum uretemez(en azindan ben kendi yazilim bilgim dahilinde beceremem). Arkadasimiz henuz detay teknik bilgi vermedi ki sanirim sebebi ticari veya ozel proje olmasindan kaynakli. Yapilacak ise ve musterinin isteklerine gore sartlar olusup, engeller cikarabilmekte cogu zaman.
 
arkadaşım sen en güzeli mikro kontroler ile yapacaksın bu işi en kolay yolu bu.ama analog yapacaksan her röle diğer röleyi devre dışı bırakacak.mesela 1. röle çekti sonra 2. röle çekti 2. röle 1. röleyi bıraktırdı.1. röle bobini 2. rölenin normalde kapalı kontağından geçerse bu şekil olur.ama programla bu tür ugraşmazsın.analoglada dediğim gibi çözüm olabilir.
 
olay 877 picle çözülür analog giriş alırsın programda 2,5 voltta 1 riöle çekdiye yazarsın devam edersin programı basit hala devre lazımsa arkadaş mail adresini ver programıyla beraber göndereyim..
 
Sayın muhenis33;
yapmak istediğiniz devre aşağıdaki gibi olmakla beraber bazı noktalarda programda oluşabilecek eksiklikler olabilir bunlar röle çekme ve bırakma zamanlarıdır ayrıca 0..2,5V yazmışsınız eğer 0 voltta başlarsa sistem kontrolör bağlantısı olmadanda 1. röle çekecektir onun için 4 mV civarlarında başlattım.işlemci 877 ve 4 Mhz adc girişine gerilim bölücü kullanmanız gerekiyor yani 10 volt geldiğinde 2 adet 1k arasından işlemcinin adc portuna girecek malum 5 volt ölçebiliyoruz.herhalde bu konu kapanacak iyi çalışmalar dilerim.
 

Ekli dosyalar

  • VoltRole.rar
    16.4 KB · Görüntüleme: 38
Proje nerede kullanılacak bılgı verırsen daha kolay bır cozum soyleyenebılır...
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…