PID ile Rezistans Sürmek

bjkmesut

Üye
Katılım
25 Haz 2008
Mesajlar
29
Puanları
1
Öncelikle herkese selamlar

Elimde teslim etmem gereken bir fırın projesi var. Bu fırın ipliğe form vermede kullanılıyor. Elimde 12 adet 1000 watt rezistans var. Bu rezistansları sürmek için ssr kullanmayı düşünüyorum ama daha önce hiç PID uygulaması yapmadım. O yüzden bu rezistansları kaç adet gruplandırarak, hangi proses kontrol cihazıyla ve hangi tip ve kaç adet ssr kullanarak uygulamalıyım?

Birde Bu SSR 'ın her bir koluna köprü atarak 75A bir adet trifaze SSR ile kullanmakmı daha mantıklı yoksa 3x30A monofaze ssr ile mi kullanmalıyım?:confused:
Cevaplarınız ve yorumlarınız için şimdiden teşekkürler ..
 
Aynı projeye benzer bir proje bendede var. bende trafo fırını yapıyorum ve sizin gibi daha önce hiç ssr kullanmamıştım. Ben 12 KW rezistans grubunu 50 amper ssr ve emko 7750 serisi kontrolör ile sürmeyi planladım. SSR ise norton gold serisi 400 VAC 50 Amper. Rezistansı da üçgen bağlamayı düşünüyorum (ki öylede yaptım fakat sadece elektrik vermedim). Normalde 30 Amper yapıyodu fakat nortonla görüştüm 50 Amperin yeterli olduğuu söylediler. Kafanıza takılan bişey varsa burada beyin fırtınası yaparız beraber :) Kolay gelsin..
 
cevap için teşekkürler sayın memethemyn.
Bugün uygulama için emko firmasının yetkilileriyle görüştüm. Bana xx30 serisi emko proses cihazını önerdiler. Üzerinde standart olarak SSR sürücü modül bulunmakta.
PID uygulamaları için gelişmiş bir cihaz ve fiyat olarakta gayet makul.
Bir başka otomasyon firmasıda, yerli marka 40A 3 adet monofaze SSR röleyide uygun bir fiyata verebileceğini söyledi. Yanlız kafama takılan hızlı sigorta olarak kullanılan B tipi otomat önermedi. Onun yerine ayrı ayrı cam sigorta tipinde hızlı 3 adet 32A sigorta tavsiye etti.Bunun nedeni nedir acaba birçok forumda B tipi sigortayı önerdiler ama satıcı neden ısrarla olmaz diyor.?
Ayrıca sistemde kullanacağım 0.75kw invertörler için cazip fiyat teklif etti. Daha önce allan bradley kullanmadığım için tereddüt ettim sizce sorun yaşarmıyım? parametrelerine ulaşmak ve değişiklik yapabilmek için bir donanıma ihtiyacım olurmu ve parametreler kolay ve anlaşılırmıdır?:confused:
 
Benim elimde 7750 hazır bulunduğundan dolayı ben onu kullandım. Sigorta konusuna gelince ben 50 Amper SSR için C25 tipi sigorta kullanmak zorunda kaldım çünkü bulunduğum yerde B tipi otomat bile bulamadım :) Cam tipi sigortaları önermelerinin sebebini de ani gerilim darbelerine b tipi otomatın da tepki veremeyeceğini düşündüklerinden olabilir. Allen Bradley sürücüye gelince bana göre kalitesi kesinlikle tartışılmaz bir sürücü markasıdır. Parametre yapısını çok detaylı bilmemekle beraber çok karmaşık olacağını düşünmüyorum. 1 harf ve 4 rakam formatında bir parametre yapısı vardı diye hatırlıyorum. d0045 gibi.

Bu arada ikimizde 12 KW rezistans sürüyosak hangimizin seçimi daha doğru acaba merak etmedim değil:(
 
SSR uygulamalarında cam sigorta kulanmaktaki amaç sigortadan sonraki kontrol elemanını ( SSR gibi) elektriksel olarak hızlı bir şekilde korumak içindir. SSRlar akımdaki değişmelerden çabuk bozulurlar. SSRları soğutucuya bağlamak gerekir, soğutucuyla SSR arasına ısıyı sogutucuya iyi bir şekilde iletmesi için özel bir yapıştırıcı sürülürse daha iyi olur..
Rezistansları faz-Nötr sürerseniz resiztanslardan biri koptugunda diğerlerinden geçen akım etkilenmez, 3 faz nötrsüz(yıldız bağlantıda) kullandıgınızda resiztanslardan biri koptugunda diğerlerinden geçen akım biraz düşer.
Üçgen bağlı da denemedim.
 
Son düzenleme:
bu arada ssrleri nominal akımın iki katı gibi bir değerde seçerseniz daha uygun olur soğutucuya montajda gerekir ayriyetten sigortalar ile ssr arasına bir kontaktör konulup ısıkontrol cihazının alarm çıkışı ile ssrlerin kısadevre kalma olasılığına karşı önlem alınmalı vs..
 
cevaplarınız için çok teşekkürler. yani anladığım kadarıyla rezistansları ayrı ayrı sürmek ve ssr ları çektiği akımın iki katı kullanmak mantıklı. Soğutmayıda dikkate alacağım. proses cihazın alarm çıkışınıda logoya bağlayıp alarm durumunda ssr beslemesini keserim..
 
Isı kontrol çıkışının alarm türünü ne şekilde kullanmayı düşünüyosunuz acaba..
 
emko serisi cihazlarda alarm çıkşı 6 farklı şekilde tanımlanabiliyor ben sensör koptu alarmını kullanmayı düşünüyorum. Birde üçgen bağlantıdan söz etmişsiniz bu bağlantı şekli bildiğimiz motor klemensi bağlantısı gibimidir yoksa farklı bir bağlantı şeklimidir?
 
Teknik olarak aynı şekilde denebilir. 6 adet rezistans 2 şer 2 şer seri sonrada o gruplar üçgen şekilde bağladım. Bugün denedim sonuç olarak gayet iyi fakat galiba tam randımanlı çalışmadı :( Fakat yarın tekrar deniycem. bu arada aklıma takılan bişey oldu şimdi benim elimde 50 amper 3 faz norton SSR var. 50 amper her kanal başınamı yoksa toplam 3 fazdan geçirdiği akımmı 50 amper ?
 

Forum istatistikleri

Konular
129,689
Mesajlar
929,033
Kullanıcılar
452,395
Son üye
gkmeens

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst