modbus piyasadaki hemen hemen bütün dijital kontrol cihazlarında kullanılan bir ücretsiz açık bir protokoldür. bu protokolü destekleyen bütün cihazlar hangi modbus komutlarını desteklediğini kullanım kitapçıklarında yazar ve senin yapman gereken sadece bu komutları bilgisayar yazılımında yerine koyman. pid soruna gelince, pid yapabilen bütün dijital kontrol cihazlarında auto tuning denen bir özellik vardır ve bunu sen aktif hale getirdiğinde bütün değerleri kendi kendine hesaplar ama sen bu değerleri kendinde hesaplayabilir ve cihaza girebilirsin. ama pid hesaplamasında bir sürü değer vardır ve senin bunları bilgisayar yazılımı üzerinde ayarlayıp veya yapabilmen için kontrol cihazında bunlar için modbusta veya başka bir programlama dilince yer ayrılmış veya her pid değeri için komut veya fonksiyon bloğu olması gerekiyor ki ben buna yaptığım işlerde ve kullandığım cihazlarda pek rastlamadım. genellikle sahada dijital kontrol cihazına auto tuning veya el ile girilerek yaptırılarak değerler hesaplanır ve sen sadece kontrol cihazının set değerini değiştirisin zaten diğer değerleride uzaktan izlemek çok gereksiz. modbus komutlarını kullanımına gelince: cihazların pek çoğu (standart dijital kontrol cihazları) 5-6 komut desteğini verir. read coil, write coil, read integer, write integer gibi ama diğer modbus komutları içinde hafızalarında reserve denen yerler bırakırlar ve sen bu cihazları alırken aldığın firmaya istediğin komutlarıda aktif hale getirmesinide isteyebilirsin.
artık kimse routh kriteri iye bir şey hesaplamıyor kardeş. auto tuning dene bir şey var. bunu aktif hale getiriyorsun cihaz herşeyi hesaplıyor. yok illede ben hesaplayıp öğrenicem dersen sayfa sayfa formülleri var istersen sana onlarıda anlatayım. sıcaklık kontrolünde oransal kontrol yapılmaz deme çünkü piyasada bu işten ekmek yiyen çok insan var.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?